Hoppa till huvudinnehållet

Corona och börsen. Chatta med sparekonom Frida Bratt 18 mars kl. 14.

Den senaste månaden har präglats av hög osäkerhet på de finansiella marknaderna. Länder, företag och privatpersoner är osäkra på hur en ökad spridning av coronaviruset kommer att påverka ekonomin.

Jag får dagligen frågor från media och oroliga privatsparare. Man undrar hur man ska tänka och agera – eller inte agera. Nu svarar jag på dina frågor om turbulensen på börsen, privatekonomi och sparande i fonder och aktier direkt här på Nordnetbloggen.

Chatten är öppen mellan kl. 14 och 14.30 onsdagen 18 mars. Spara adressen till den här sidan och lägg in den i din kalender så att du inte missar att delta.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

22 Comments
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-03-18 13:58

Hej på er! Välkomna att ställa era frågor om coronavirusets inverkan på vår ekonomi, privatekonomi, börsen, sparandet och bostadsmarknaden med mera. Varsågoda! /F

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-18 14:00

Om man är långsiktig’, läs 10 år, kan man då ligga kvar fullinvesterad och fylla på lite då och då.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-18 14:02

Hej Joakim! Ja, det tycker jag. Och jag tycker det låter som en bra strategi att fylla på lite då och då. Ligger du kvar och har en så lång placeringshorisont riskerar du inte att missa uppgången. För den kommer att komma och den blir kostsam att missa. Men när den kommer är förstås omöjligt att säga. Börsen kan definitivt falla mer först.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-18 14:03

Förutsatt att man får koll på spridningen, hur många kvartal framåt tror du att vi kommer se att ekonomin påverkas? Eller är det nu det blir full lågkonjunktur?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-18 14:17

Hej! Ja, vi står inför lågkonjunktur. Så mycket kan man säga. Men det vore inte seriöst att säga något tvärsäkert om hur många kvartal som kan påverkas, eftersom osäkerheten är för stor. Kan vi få bukt med smittspridningen så kan den här tvärniten vi nu har i svensk ekonomi bli ganska kortvarig, och då är det framför allt besöksnäringen – turism, resor, restauranger, flygbolag – som påverkats och som redan tagit skada. Men fortsätter det här stilleståndet är spridningseffekterna tyvärr oöverskådliga. Vi kommer att få effekter på många sektorer, på sysselsättningen, och förmodligen då även bostadsmarknaden. Det behöver vi vara… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-18 14:34

Hej Frida! Vilka investeringar är fördelaktiga för en småsparare i lågkonjuktur?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-18 14:42

Hej Hanna! Det är inte alldeles enkelt att hitta fördelaktiga placeringar i en lågkonjunktur. Som det är nu befinner vi oss i ett läge med mycket låga räntor, vilket innebär noll eller ingen avkastning i räntefonder, och en börs i fritt fall i princip. Det är en svår utmaning. Det man kan tänka på är ju att värdepapper som fallit och tar stryk nu förhoppningsvis stiger sen när vi tagit oss igenom detta. Vad gäller enskilda aktier kan man titta på bolag som är stabila, med stabila finanser och som är konjunkturokänsliga. Hit kan livsmedelsbolagen på börsen höra, även om… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-03-18 14:00

Hej! Vad tror du om fastighetsbolagen framåt?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-18 14:04

Hej Peter! Jag är dessvärre rätt orolig. Fastighetsbolagens värdering kändes minst sagt anstängd redan innan corona. Nu riskerar vi att se spridningseffekter; bolag som får problem att betala hyresintäkter etc. Vi har ju redan sett hur exempelvis Balder råkat rätt illa ut. På den positiva sidan är att ränteläget fortfarande kommer att vara lågt. Hur mycket det hjälper när svensk ekonomi och arbetsmarknad faller är dock oklart.

Anonym
Anonym
2020-03-18 14:02

Jag söker radhus/kedjehus. När tror du är bästa köptillfälle i år?
M V H
Greta frågar:

Jag söker radhus/kedjehus. När tror du är bästa köptillfälle i år?
M V H
Greta

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-18 14:07

Hej Greta! Det är väldigt svårt att säga. Jag tror att bostadsmarknaden kan påverkas ganska snabbt nu, dels för att färre kommer på visningar när man vill undvika folksamlingar, dels för att börsfallet får en psykologisk effekt hos oss att vi direkt vill hålla lite hårdare i plånboken. På längre sikt är dock det viktiga hur det här slår mot arbetsmarknaden. Och vi kommer få en högre arbetslöshet. Så jag tror man kan räkna med lägre priser på bostadsmarknaden, om det är lite lägre pris du är ute efter. Har du en bostad du också ska sälja får man ju… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-03-18 14:02

Varför tar guldet så mycket stryk i dessa tider?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-18 14:10

Hej Magnus! Guldet har ett rykte om sig att vara en “säker hamn”, men när det verkligen har varit riktiga ras på de finansiella marknaderna så har faktiskt även guldet strukit med. Guldet verkar trivas bäst i en halvpessimistisk marknad. När oron är så enormt stor som nu så faller alla tillgångar, vilket beror på att investerare helt enkelt tycker att det tryggaste nu är cash. Dessutom kan stora förvaltare tvingas sälja av guld, fast de inte vill, för att mäkta med stora utflöden ur fonder. Och då kan det bildas ett säljtryck även på guldet. Men framför allt är… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-03-18 14:03

Om man är kortsiktig och behöver pengarna säg om 6 mån, går det idag att säga att man borde ligga kvar eller sälja av idag?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-18 14:12

Hej Malin! Jag tycker dessvärre inte att så kortsiktiga pengar hör hemma på börsen. Börsen är för riskfylld för det. Och den kan gå ned ännu mer från de här nivåerna. Osäkerheten är enorm just nu, investerare ser i princip en ny finanskris framför sig. Jag skulle själv inte chans på att börsen hämtar sig på den korta tiden. Snarare tror jag man ska räkna med oro närmaste månaderna tyvärr, och kanske ännu längre. Jag skulle sälja av ett så kortsiktigt sparande och lägga på sparkonto, även om det smärtar när börsen fallit så mycket nu på så kort tid.

Anonym
Anonym
2020-03-18 14:08

Hej Frida! Jag funderar på att öka mitt månadssparande nu. Är det dumt? Hur länge tror du att det kommer att fortsätta neråt?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-18 14:22

Hej Lina! Ja, jag tror det lär fortsätta nedåt från de här nivåerna. Vi ser en enorm osäkerhet som enorma stimulanspaket från centralbanker och regeringar inte har kunnat stävja. Framför allt är investerare oroliga för kreditmarknaden, som riskerar att frysa om företag råkar illa ut och kanske ställer in betalningarna. Kreditfrossan, särskilt kanske på den amerikanska marknaden, ger finansmarknader som mest känns som fallande knivar. Men är du långsiktig, att du har en sparhorisont på mer än sju år, så tycker jag att det är rätt att månadsspara på, lite i taget. Börsen kommer ta sig igenom det här också,… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-03-18 14:14

Hej Frida! Jag har 350 000 som ska in i indexfonder i befintlig portfölj (2milj). Jag är övertygad om att det inte går att tajma botten, och sprider således ut köpen. Över hur många månader kan det vara lämpligt att sprida ut köpen, 6, 9, 12 månader? >10 års sikt

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-18 14:26

Hej Anders! Bra tänkt att sprida ut köpen. Varför inte sprida ut över 12 månader? Det tycker jag låter som en klok strategi i det här läget. Och klokt att inte försöka tajma detta, tror jag. Fallet ned gick oerhört snabbt – man brukar ju säga trappan upp och hissen ned och så har det ju verkligen varit. Men den här gången tror jag faktiskt också den eventuella vändningen kan gå snabbt. Osäkerheten där ute är så total, så koordinerade stimulanser, nyheter om minskad smittspridningen eller ett vaccin etc, kan få aktier som egentligen inte förtjänat att bli så här… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-03-18 14:17

Hej igen!
Min fråga om vad Du har för uppfattning om fonden Nordea 1 – Long Duration US försvann när jag lämnade en kommentar om varför guldet tar stryk.
Mvh

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-18 14:34

Hej! Jag har inte tittat närmare på just den fonden och har därför ingen konkret uppfattning om den här och nu. Men den ser ut att ha gått bra och den investerar ju till största del i statsobligationer. Ränterisken i dem, som annars är den stora faran med den här typen av fonder, är inte hög nu. Men jag ser att fonden även investerar i företagsobligationer. Här tycker jag man måste se upp framöver, och nu pratar jag generellt utan att som sagt ha kollat närmare på den här fonden. Fonder som investerar i högriskobligationer, high yield, innebär en högre… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-03-18 14:46

Tack så mycket för alla kloka frågor och funderingar! Hann jag inte svara på just din fråga kanske du hittar svaret längre ned i flödet. Ta hand om er! /Frida