Hoppa till huvudinnehållet

Chatt med Bratt – Ställ dina privatekonomiska frågor!

Ta tillfället att ställa dina frågor till Nordnets sparekonom Frida Bratt den 29 mars mellan kl. 10.00 och 11.00.

Chatten kommer att pågå under en timme där Frida besvarar frågor om allt ifrån boendeekonomi, till fondsparande eller trading.

Den 29 mars kommer chatten att öppnas här nedan då kan du läsa alla frågor och svar som kommer in. Den kommer även att finnas kvar efteråt om det blir längre frågor som tar tid att besvara. Passa på att medverka under chatt-timmen för att ställa just dina frågor kring privatekonomi.

Spara adressen till denna sida och lägg in i din kalender så att du inte missar att medverka.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

32 Comments
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-03-29 11:01

Då var chatten slut för denna gång! Tack för kloka frågor!

Anonym
Anonym
2019-03-29 09:51

Hej allihop! Välkomna att ställa era frågor om privatekonomi; sparande, börsen, bolån, pension och förstås högaktuella Swedbank och H&M. Jag ska svara så gott jag kan 🙂

Anonym
Anonym
2019-03-29 09:56

Vad tycker du om optioner, är det något du rekommenderar?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-03-29 09:58

Hej Lisen! Jag tycker att alla typer av derivat fyller en funktion, prissättningen blir t ex mer effektiv, men jag tycker man ska tänka efter ordentligt innan man själv börjar handla med dem. De är volatila, kräver stor kunskap och hög risktolerans och passar absolut inte för nybörjaren. Däremot tycker jag det är bra att möjligheten att handla också dessa instrument finns. Hedgefonder är ett bra alternativ till att handla själv med enskilda derivat.

Anonym
Anonym
2019-03-29 09:58

Hej Frida, vilket nyckeltal tittar du på när du analyserar en fond, standardavvikelse eller sharpekvot?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-03-29 10:37

Hej! Jag tittar på båda, sharpekvoten har ju standardavvikelsen i sin ”ekvation”, eftersom den beräknas som riskpremien delat med risken mätt i just standardavvikelse. Men sharpekvoten, den riskjusterade avkastning, tycker jag är ett bra mått. Men båda måtten är historiska och räcker inte. Du måste också titta på avgiften, och för aktivt förvaltade fonder också tracking error och active share. Fler parametrar, som förvaltarens historik t ex finns.

Anonym
Anonym
2019-03-29 09:58

Vilka fonder ska man ha nu?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-03-29 10:07

Hej! Det beror förstås på vad man sparar till och när man tänkt använda pengarna. Men det är ett typiskt trist sparekonom-svar, så jag ska ändå ge en bild av vilka fondtyper jag tycker det intressanta ut just nu. Globalfonder ska man alltid ha, särskilt om osäkerheten ökar. Då erbjuder ju de fonderna en riskspridning. På lång sikt tror jag också den egentliga tillväxten kommer från Asien, så absolut en del i Asienfonder. Tillväxtmarknaderna kan på kort sikt dessutom gynnas av en svagare dollar, som kan bli resultatet av Feds omsvängning. Detta pga att många av dem har stora skulder… Läs mer »

Anonym
Anonym
2019-03-29 09:59

Hej frida Jag läste att du tycker obligationsfonder är mindre riskfyllda efter am centralbankens besked. Varför, kan du förklara tack.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-03-29 10:03

Hej! Feds duvaktighet innebär att vi kanske inte får så mycket högre marknadsräntor. En högre marknadsränta ger ett fall i kurserna på redan emitterade obligationer, dvs bl a de du har i din obligationsfond. I ett läge med kraftigt stigande räntor skulle ränterisken, den sk durationen, som vi ju inte har märkt av under åren med låga räntor, visa sig.

Anonym
Anonym
2019-03-29 09:59

Vilken är din bästa utdelningsaktie?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-03-29 10:01

Hej! Jag skulle kunna säga några av direktavkastninghöjdarna, som Loomis exempelvis. Men jag tittar ogärna endast på direktavkastningen. Personligen tycker jag det är svårt att tro på ett kontanthanteringsbolag på lång sikt i ett allt mer kontantfritt samhälle (åtminstone det svenska). Bankerna ger hög direktavkastning men penningtvättsanklagelserna, höga kostnader och viss osäkerhet kring om man verkligen kan behålla vinster i en ökad konkurrens skapar frågetecken. Jag vill gärna att bolaget i det här läget också ska vara en del av en större trend eller konjunkturokänsligt. För mig räcker inte endast hög direktavkastning. Därför landar jag i Axfood. En utdelning runt… Läs mer »

Anonym
Anonym
2019-03-29 10:06

Hej! Vilka fonder tycker du att man ska investera i om man sparar till sitt barn på 18 års sikt? Och vilket konto föredrar du för att spara till barn, ISK eller KF?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-03-29 10:17

Hej Emmi! Jag tycker till att börja med att man ska spara i KF pga då kan du stå som försäkringstagare men barnet som förmånstagare. Eftersom det är så lång tid tills du ska ta ut pengarna tycker jag att du ska lägga allt med exponering mot börsen. Globala indexfonder till låg avgift är en bra grund. Danske Invest Global Indeks eller Robur Access Global är två exempel. En bred tillväxtmarknadsfond gör sig också bra i barnspar, också här fungerar en som följer index bra. Ett exempel är Länsförsäkringar Global Indexnära.

Anonym
Anonym
2019-03-29 10:13

Har du nån uppfattning om priser på bostäder i Sverige? Törs man köpa hus , eller blir det krasch?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-03-29 10:21

Hej Jonas! Vi har haft en sidledes utveckling på bostadsmarknaden det senaste året och det tror jag kommer fortsätta. undantaget är nyproduktion, där det finns ett överutbud fortfarande. Jag tror inte på en krasch så länge efterfrågan finns och räntorna är låga. Det ser de ut att vara en lång tid framöver. Behöver du köpa ett hus att bo i så ska du göra det. Det man kan ha med sig är förstås att ta det säkra före det osäkra och inte belåna sig upp till taknocken. Med en belåningsgrad under 70 % och en skuldkvot under 4,5 gånger inkomsten… Läs mer »

Anonym
Anonym
2019-03-29 10:17

Varför går du så hårt åt Swedbank? Är det okej för t. Ex. Nordea att tvätta pengar bara för att dem erkänner det? I nuläget är det väl inte bekräftat att Swedbank brutit mot de regler och lagar som finns?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-03-29 10:24

Hej! Jag tycker att Swedbank har vilselett marknaden när man gick ut och sa att det inte finns någon misstänkt penningtvätt i banken, fast man kände till att det gjorde det. Aktien värderades utifrån uttalanden som Swedbanks ledning gjorde, och många sparare köpte bilden av en stabil bank utan dessa kopplingar. Nu har de fått se kursen falla. jag tycker det är allvarligt, och extremt dåligt hanterat. Penningtvätt är aldrig okej, men min bild är att Nordea inte har samma kultur av locket på och man har inte dolt för marknaden vilka problem som finns.

Anonym
Anonym
2019-03-29 10:21

Vilka är de största riskerna med att köpa Swedbanks aktie i detta läge? Vad är det som kan hända i stora drag?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-03-29 10:28

Hej! Nu vet vi att amerikanska myndigheter visat intresse för Swedbanks hantering av detta. Det betyder att det finns ett hot om höga böter mot Swedbank. I ett värsta scenario förbjuds banken att handla i dollar, vilket vore ett extremt hårt slag. Swedbank kan tvingas reservera belopp för att klara av eventuella böter, så som Danske har gjort. Det skulle kunna hota framtida utdelningsnivåer. Där är vi dock inte än. På kort sikt är det just pressen på kursen som är den stora risken, eftersom vi ännu inte vet var detta slutar. Sannolikt kommer det ta tid för myndigheter att… Läs mer »

Anonym
Anonym
2019-03-29 10:30

Ska man sälja sina danske bank, trött på bankaktier som går söderöver

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-03-29 10:36

Hej! Utan att ge någon individuell rekommendation så kan jag tycka att den som behållt Danske-aktier under hela resan nedåt är lite sent ute för att sälja. pressen kan fortsätta, å andra sidan vet vi nu att banken har reserverat stora belopp och en stor smäll är inprisad. Du får gå till dig själv och fråga dig hur mycket mer press du mäktar med.

Anonym
Anonym
2019-03-29 10:33

Vad är den största risken med aktiemarknaden just nu? Uppgången har pågått ganska länge nu tänker jag.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-03-29 10:42

Hej! jag ser framför allt två risker; konjunkturen och den politiska osäkerheten. Och vad gäller just konjunkturen har den fortsatt att försvagas under årets fenomenala uppgång. Inget ser bättre ut på makronivå. Dessutom kan det vara så att den sämre konjunkturen “laggar” och syns först nu i rapporterna. Den syntes inte i Q4orna med kan komma nu i Q1 eller Q2. Och då är det framför allt Europa och Kina som försvagats snabbare än väntat, men även från USA börjar vi se tecken att det går lite trögare. Den andra risken är handelsavtal och brexit, som kan stöka till det.… Läs mer »