Cash eller investera? Så skapar du en optimal portfölj!

Många av våra kunder har en stor andel av sin portfölj oinvesterad över en längre tid. Historiskt sett har detta varit ett väldigt kostsamt misstag. För dig som sparar över en längre tidshorisont har det i stort sett alltid varit mycket mer lönsamt att ha en större andel av portföljen investerad. I detta inlägg ger jag tips på hur just du ska hitta rätt balans i din portfölj. Det är dags att sätta pengarna i arbete!

Lång sikt = var investerad

Exempel på hur 1 krona som investerades 1948 har utvecklats tills idag. Räntesparande är det du kan förvänta dig om du hade haft pengarna på ett bankkonto med vanlig sparränta. Siffrorna är inte justerade för inflation.

Historiskt sett så har börsen gett en riktigt god avkastning. Regeln har varit, ju längre tid investerad ju mer avkastning har du fått. Alltså är tiden du ligger investerad på börsen viktig för den slutliga avkastningen du kan förvänta dig. Kan du avvara dina pengar på lång sikt så är börsen en bra plats att placera kapitalet.

Generellt gäller följande regel: Investera så mycket av kapitalet som möjligt på börsen under så lång tid som möjligt!

Ibland kan det finnas anledningar att ha en balans mellan investerat kapital och att ha lite pengar kvar på kontot. Nedan listar jag såväl goda anledningar att ha oinvesterat kapital och även dåliga anledningar som du bör vara försiktig med.

Bilden ovan visar svenska börsen (indexet är SIXRX) mot räntesparande (indexet är statskuldväxlar). Detta är inte inflationsjusterade siffror, men det slår lika hårt mot båda tillgångsslagen. Grafen är logaritmisk, du ser att Y axeln ökar med 10 potenser. Vill du se utvecklingen i vanlig skala så klicka på bilden nedan.

Bra anledningar till att ha lite oinvesterade pengar

 • Få trygghet i portföljen
  Visst hade det varit skönt om man alltid är 100% rationell när det kommer till alla beslut om investeringar. I verkligheten är vi sällan fullt rationella och baserar våra beslut med viss mån av känsla inblandat. Om du upplever att portföljen är alldeles för riskfylld och du har svårt att hantera svängningarna så är det bättre att öka på delen som är oinvesterad. Men ett bättre alternativ är förmodligen räntefond, så får du åtminstone lite avkastning på pengarna. Här hittar du räntefonderna med bäst avkastning senaste tre åren.
 • Buffertsparande
  Oförutsägbara utgifter kan drabba alla och kommer förmodligen göra det förr eller senare. Bättre att ha lite pengar liggandes för denna anledning än att behöva paniksälja sina aktier. Fundera över hur stora oförutsägbara utgifter du kan drabbas av, mer buffert för en familj med 2 barn än om du lever ensam. Försök hålla summan nere då det inte ger någon avkastning att ha pengar liggande idag, men samtidigt se till att det är en buffert som räcker när olyckan är framme.

Dåliga anledningar till att ha oinvesterade pengar

 • Tajma börsen
  Det är otroligt svårt att förutspå framtida börscykler. Väldigt få lyckas med att köpa på botten och sälja på toppen. Inte ens proffsen lyckas med detta, utan de bästa proffsen har insets att det är mer lönsamt att hellre investera kapitalet och låta det jobba i aktiemarknaden.
  Legendariska fondförvaltaren Peter Lynch sa det bäst:
  “Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves.
 • Målsparande
  Ett vanligt misstag många gör är att ha målsparandet på ett sparkonto. Tydligt definiera vad ditt mål är och hur mycket pengar du behöver för att uppnå det. Om målet ligger ett gäng år i framtiden så kommer det förmodligen gå fortare för dig att investera på börsen för att uppnå det finansiella målet.
  Är målet att ta körkort nästa år eller något annat som ligger i närtid så gör du givetvis bättre i att spara utan att investera. En hel del jag träffar känner en viss osäkerhet till att “våga” investera de pengarna man avsätter varje månad för det specifika målet. Anledningarna är många; “börsen är dyr”, “Jag har hört att kraschen kommer snart”, “Dom höjer ju bara skatten på investeringar” är några jag hört nyligen.
  Än en gång, ska du avvara pengarna på lång sikt så gör du bättre i att strunta i bruset på börsen i närtid. Investera och låt de jobba på lång sikt.

Hur stor del av din portfölj har du investerat? Gå in på Nordnet och kolla här! Dela gärna med dig av dina tankar eller strategi nedan.

Behöver du inspiration till vad du ska köpa? Här hittar du 10 aktiefavoriter  respektive 10 fondfavoriter bland Nordnets skickligaste sparare.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
5 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-09-11 16:33

Ja har nog 99 % på börsen. Men kan man inte tåla att man tappar 100 tusen på ett bolag. Så har man väll tagit för står postion i ett bolag. Och är man orolig att aktiekursen ska sjunka. Så kanske man ska ha lite kontanter istället

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-09-15 08:44

Ja, högst individuell. Jag jobbar också med 100% investerat, eller egentligen ca 105% om man räknar in lite lätt belåning.

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-09-15 11:16

Ja glömde räkna med att ja ligger nog också på lätt belåning på 5 %. Kanske ska utöka de 15% på snitt men inte mer. Tänkte på norgemannen så tog en för stor posion i ett enskillt bolag. Och förlorade 2.2 miljarder på en dag. Och förlorade alla sina pengar.Skulle vara intressant att se hur han tänkte där. Fast kursen rörde sig mer än 17 gånger normalt men ändå. Det låter helt sjukt.

Anonym
Anonym
2018-09-12 06:54

Hej Alexander och tack för ett bra inlägg! Håller helt och hållet med. Det finns ännu en anledning tycker jag att hålla en del cash/räntepapper i portföljen och det tangerar lite med den första punkten “få trygghet i portföljen”. Du känner så klart till det, men tänkte höra vad du tycker. Man kan använda en allokeringssttrategi där en andel av portföljen alltid är i kontanter eller räntepapper. Genom regelbunden ombalansering ser man till att den andelen hålls konstant. När börsen går upp innebär det vinsthemtagning och när den går ner pytsas pengar över från räntepapper till aktier. Det har visat… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-09-15 08:49

Tjena, Yes, klassiska 70 / 30 strategin. Vill minnas att många stora förvaltare använder den, typ Oljefonden i Norge. Alltså 70 % aktier o resten räntebärande. Sen ombalanserar enligt som du säger. Den ger en stabilare avkastning och fallen blir naturligtvis inte lika djupa. Men som privatperson kan man nyttja att man inte har så enormt mycket pengar. Jag kör 100% investerat och sen månadssparar en del av lönen in i aktier. Då får jag kontinuerligt köpt också både när det faller och stiger. Men 70/30 är en schysst strategi om man vill ha lite jämnare utveckling. Slutresultatet blir högst… Läs mer »