Cannabis – hett byte för investerare

Cannabisbranschen har just nu ett uppsving runt om i världen som lockar både entreprenörer och investerare. För Skandinavisk del är ämnet högaktuellt med noteringen av Stenocare. Finwire har gjort en genomgång av läget.

När Kanada nyligen blev det andra landet i världen efter Uruguay att legalisera Cannabis för privat bruk skapade det många rubriker. Det hade också ett symbolvärde i och med att Kanada blev det första OECD-landet att göra det lagligt för enskilt bruk.

I medicinskt syfte är Cannabis för närvarande tillåtet i 35 länder. I Kanada har det varit tillåtet för medicinskt bruk sedan 2001. Att politikerna nu legaliserar hela marknaden sker med förhoppningen att det ska förhindra organiserad brottslighet.

Flera användningsområden

Cannabisbolaget Tilrays vd Brendan Kennedy är en av dem som spår en strålande framtid för den kontroversiella drogen, både i nöjessyfte och för medicinskt bruk. Bolaget spår att den globala marknaden kan växa till 200 miljarder dollar då det har potential inom flera områden. Förutom inom medicin bedöms den ha potential inom livsmedel, drycker och andra konsumentvaror.

CanopyGrowth framhålls som det största bolaget i branschen men Tilrays aktie lyfts fram av Marketwatch som favoritaktien i branschen att spekulera i. Tilrays aktie i det närmaste tiodubblades innan en mer skakig resa inleddes från toppen 218 dollar per aktie. Den handlas för närvarande i trakterna kring 150 dollar per aktie. Aktien var stundtals det högst värderade cannabisbolaget före Canopy Growth.

Ett annat bolag som varit på tapeten den senaste tiden är det kanadensiska bolaget Aurora Cannabis som kommer att parallellnoteras på New York-börsen på tisdag.

Mer populärt än teknikaktier bland yngre

Cannabisaktier är enligt en undersökning av nätmäklaren Robinhood mer populära hos millennials än till exempel techaktier som Amazon och Netflix. Intresset uppges efterlikna det man tidigare sett med kryptovalutor, och en stor del av förklaringen ligger i de rejäla uppgångarna för vissa av företagen.

Danska Stenocare blir det första bolaget inom medicinsk cannabis att börsnoteras på Spotlight den 26 oktober. Cannabis är tillåtet för medicinskt bruk i Danmark och Stenocare är än så länge ensamma på den marknaden.  Erbjudandet övertecknades drygt 20 gånger och den publika delen av erbjudandet mer än 50 gånger. Bolaget hade därmed med lätthet kunnat dra in drygt 400 miljoner danska kronor om alla hade fått tilldelning.

Hög risk

Risken i branschen är dock hög. Dels på grund av att marknaden i börsnoterad form ännu är relativt omogen. Prognoserna är också osäkra inte minst av rent legala skäl. Marketwatch manar dock till försiktighet och framhåller att det än så länge handlar om en begränsad marknad där fallande priser kan innebära stora förluster.

En faktor som talar för en investering i branschen enligt Marketwatch är att den har låg korrelation med den amerikanska börsens index, så väl breda index som teknologi och småbolagsindex. Motivet är alltså ren riskspridning, reds anm.

Dryckes- och tobaksbolag intresserade

Cannabis har precis som Tilrays vd antyder väckt intresse hos flera livsmedelsjättar, företrädelsevis dryckesbolag, men även tobaksbolag.

Altria som tidigare hette Philip Morris för diskussioner med cannabisproducenten Aphria kring en minoritetspost. Aphria steg 15,2 procent på en handelsdag på nyheten medan bolaget själva avvisade att någon överenskommelse finns i dagläget.

Aurora Cannabis som nyligen var i förhandlingar om att ta fram en gemensam dryck med läskjätten Coca-Cola. Även om affären i slutändan uteblev har aktien varit såpass populär att Robinhood funnit sig tvungna att stoppa nya köp av aktien på grund av den höga efterfrågan. Det handlar om substansen CBD, den psykosfria ingrediensen i marijuana, ska tilläggas.

Nyligen uppgav även källor till The Globe and Mail att flera sprit- och dryckesbolag är intresserade av cannabisbranschen. I mitten av augusti köpte exempelvis det amerikanska ölföretaget Constellation Brands ytterligare aktier i cannabisföretaget Canopy Growth för fyra miljarder dollar.

Den brittiska regeringen kommer att göra det lagligt att använda cannabisolja för behandling av vissa åkommor, men det kommer att krävas recept från läkare. Något som The Times rapporterade om i början av månaden. Förslaget väntas presenteras inom kort för parlamentet.

Läkare fortfarande skeptiska i Danmark

Medicinsk cannabis legaliserades i Danmark i januari och har öppnat dörrarna till en helt ny marknad som fortfarande har få legitima aktörer. Stenocare var det första bolaget att få tilltånd från Läkemedelsverket att både producera, sälja och importera medicinsk cannabis till den danska marknaden. Företaget importerar idag cannabisolja från sin kanadensiska partner CannTrust.

I Danmark har nio av tio partier i riksdagen varit för att legalisera medicinsk cannabis, uppger vd:n Thomas Schnegelsberg i en intervju med Finwire Danmark. Han upplever att det varit påtryckningar från så väl medborgare som patientföreningar för att få igenom detta. Läkarna har dock fortfarande en mer skeptisk inställning eftersom det är en ny typ av behandling, framhåller han. I dagsläget är det 180 av totalt 24 000 läkare som ordinerat medicinsk cannabis till sina patienter som är drabbade av skleros, epilepsi, kronisk smärta eller illamående på grund av kemoterapi inom cancerbehandling.

Stenocare bedömer att potentialen på den europeiska marknaden kommer att uppgå till 30 miljarder danska kronor år 2021. Hur stor del av den kakan som Stenocare kan komma att få vill han dock inte uttala sig om i nuläget.

Aktie Utveckling (%)
1 v 1 mån 3 mån
Tilray 15,9 −1,6 568
CanophyGrowth 4,1 −4,9 82,7
Aphria −0,3 −6,4 72,8
Cronos 18,7 −6,7 56,9
Aurora Cannabis*
Stenocare**

*) Noteras på New York-börsen 23 oktober (kommer att handlas i USD).
**) Noteras på Spotlight 26 oktober (kommer att handlas i DKK).

Rikard Jansson, Finwire

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer