Traders ser uppsida i techbolagen

I detta inlägg kollar vi närmare på hur traders har positionerat sig i börshandlade produkter under året och vad man just nu tror om framtiden.

Börshandlade produkter

Det jag har kollat på är Bull & Bear certifikat, Mini-future och Warranter som man kan investera i via Nordnets plattform i erbjudandet som vi kallar för Nordnet Markets.

Bull, Mini-long och köpwarranter är instrument som stiger när det underliggande indexet stiger och således tror man på en uppgång. Bear, Mini-short och säljwarranter är instrument som stiger när underliggande faller i värde.

Jag har kollat hur stor andel av alla investerare som har en positiv (Bull) eller negativ (Bear) tro i indexen OMXS30, S&P500 och Nasdaq 100 under året.

Svenska börsen – OMXS30

På vänster axel ser du fördelningen mellan andel som äger Bull och Bear. I januari var det ca 35% som ägde bullinstrument och därmed 65% som ägde bearinstrument. På höger axel ser du OMXS30 vilket just nu är upp 2% från årsskiftet.

Det har varit en klar majoritet som äger ett negativt instrument mot OMXS30 under året. Då börshandlade produkter både kan användas för att positionera sig inför en riktning men också om hedge så kanske man inte ska dra för stora växlar på den exakta fördelningen. Många har förmodligen svenska aktier i portföljen men sedan använt en kort position på OMXS30 för att hedga delar av portföljen.

Det mer intressanta är hur fördelningen har förändrats under året.

Under mars månad steg andelen som trodde på uppgång i OMXS30 ganska tydligt. Fler såg nedgången som ett köptillfälle och passade på att öka sin andel med positiv riktning. Sedan dess har andelen med positiv tro på OMXS30 successivt minskat. Om man ska tro investerarkollektivet så har man en ganska negativ tro om OMXS30 framöver.

Amerikanska börsen – S&P500

Ganska så liknande inställning vid ingången av året mot den amerikanska börsen. Intressant nog så passade inte investerarkollektivt på att öka sin exponering i fallet, snarare tvärtom. I slutet på mars så var det enbart 10% av alla som hade ett instrument med S&P500 som underliggande som trodde på uppgång.

Återhämtningen har med andra ord inte varit lika positiv för de som haft S&P500 instrument. Sedan mitten av september ser vi dock en tydlig förändring där fler faktiskt positionerar sig inför fortsatt uppgång. Kanske är det många som passar på att öka nu när börsen gjort en viss återhämtningspaus sedan slutet av augusti. Totalt fortsatt hög andel som tror på negativ utveckling men fler som positionerar över sig mot Bull inför valet.

Teknikindexet Nasdaq 100

En betydligt högre andel har en positiv tro mot teknikindexet Nasdaq 100. Efter den senaste tidens avkylning för framförallt de stora tech-jättarna så ser man en tydlig förändring mot positivare positionering.

Hur resonerar du inför sista kvartalet på året? Oro för en andra våg och ett stökigt presidentval? Eller höjer du blicken och ser på tillväxtmöjligheterna in mot 2021 och framåt? Hur positionerar du dig nu, dela gärna i kommentarsfältet.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer