Hur man kan förbereda sig för Brexit

Britterna vill lämna EU

Efter den folkomröstning som hölls strax innan midsommar 2016 så blev resultatet 52% för en Brexit mot 48% som ville stanna kvar i det europeiska samarbetet. Valdeltagandet var att betrakta som högt med ca 72% av befolkningen deltog. Det var alltså med ganska liten marginal som britterna visade att de ville lämna EU.

2016, Men varför har de inte lämnat än?

Inget land har tidigare avslutat sitt medlemskap i EU så det var outforskat vatten som britterna begav sig ut på efter folkomröstningen. Med det sagt så fanns det en instruktion för utträde och den krävde att landet aktiverade den så kallade Artikel 50 vilket påbörjar förhandlingarna för att lämna unionen. Processen är tänkt att ta 2 år för att hinna reda ut alla praktiska bitar och få diverse handelsavtal och liknande på plats.
Denna process påbörjades av tidigare premiärminister Theresa May i mars 2017 vilket gav datumet för ett faktiskt Brexit den 29e mars 2019.

Theresa May lyckades få fram förhandlade avtal men dessa accepterades inte fullt ut i det brittiska parlamentet vilket kraftigt har försvårat processen för ett utträde.
Tillslut kom den sista mars iår och britterna hade ännu inte fått till ett avtal som accepterades och tillsammans med EU beslöt sig för att skjuta fram datumet till sista oktober.

Risken med Hård Brexit

Det som aktiemarknaden oroar sig mest för är en hård brexit där vi inte har några förhandlade avtal på plats. Osäkerhet är lika med risk på aktiemarknaden och det skulle leda till negativ kursutveckling. Vi kan blicka tillbaka på dagen efter Brexit-omröstningen hur börsen reagerade på nyheten.

Topp sämsta OMXS30 dagarDagsförändring
2016-06-27-8,42%
2001-09-11-8,17%
1987-10-29-7,99%
2008-10-06-7,24%
1989-10-16-7,22%

Dagen efter Brexit är fortfarande den enskilt sämsta börsdagen när jag kollar på OMXS30 indexet sedan 1986. Eller mer konkret så var det midsommar dagen efter Brexit, så svenska aktiemarknaden reagerade först på måndagen efter midsommarhelgen och kanske blev reaktionerna förstärkta av detta.

Näst-sämsta var terrorattentatet 11e september, dessförinnan i samband med Svarta måndagen 20e oktober. Börsen föll både innan detta den 16e oktober och fortsatte att falla under den veckan i oktober 1987. På fjärde plats befann sig börsen mitt i den brinnande finanskrisen 2008 och 6e oktober så förstatligades Islands näst största bank vilket spred skräck till den svenska aktiemarknaden.

Efterspelet av omröstningen

Aktiemarknaden återhämtade sig markant efter det kraftiga kursraset. Inom en månad så stod indexet på en högre nivå än innan folkomröstningen. Det går att konstatera att reaktionen var överdriven, men så fungerar aktiemarknaden när osäkerheten är framme.

Så hur ska man som aktieägare planera inför en eventuell hård brexit den 31a oktober?

För det första så vet vi inte helt säkert att 31a oktober blir datumet för utträde. Den har skjutits på vid flera tillfällen.

Kort sikt

Om man är nervös över hur marknaden ska reagera på kort sikt så finns det skydd att ta till sig. Ett vanligt och enkelt sätt är att köpa en säljoption. Du betalar en premie likt hur du gör när du tecknar en försäkring. Säljoptionen ökar i värde om underliggande tillgången faller. I bilden nedan ser du OMXS30 optionen på lösenpris 1600 och två prisnivåer över eller under.

Denna option förfaller 15e november och kostar ca 42kr i premie per termin, ett kontrakt är 100 underliggande och kostar därmed 4200kr.

Lång sikt

På längre sikt är det ännu oklart vilken effekt det får. Bolag som har intäkter från Storbritannien, så som Handelsbanken och Kopparberg för att nämna några, är extra utsatta. Samtidigt är det inte tillfälle att dra förhastade slutsatser. Vi vet ännu inte om Brexit sker och vilka handelsvillkor som gäller efter. Även om det är fullt fokus på risker så kan det uppstå möjligheter också. Ett exempel är USAs ökade intresse för att lägga till tullar på EU och Kina. Storbritannien har goda relationer med USA och kanske kan förhandla fram förmånliga villkor.
Detta är givetvis bara spekulation än så länge, så de långsiktiga följdeffekterna är ännu oklara.

Hur lägger du upp portföljen inför Brexit? Är du avvaktande, viktar du ner aktieexponering, tar du in skydd i portföljen eller ökar du på? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer