Hoppa till huvudinnehållet

Bratt i Nyhetsmorgon: Så påverkas din plånbok av USA-valet

Det mesta handlar om det amerikanska presidentvalet just nu. Men varför är det viktigt, hur påverkar egentligen valet våra plånböcker? Och vilka sektorer gynnas respektive missgynnas beroende på vem av kandidaterna som vinner? Om det pratade Nordnets sparekonom Frida Bratt i inslaget “Kronor och miljoner” i TV4:s Nyhetsmorgon.

Det som händer i USA påverkar den globala ekonomin, och det som påverkar den globala ekonomin påverkar Sverige, enkelt uttryckt. Men vi har också en väldigt stor del av våra sparpengar i USA. Intresset för att investera direkt i de stora techjättarna har exploderat i år, men även via vårt fondsparande har vi enorm exponering mot USA.

Hela klippet med Kronor och miljoner hittar du här på Tv4 Play.

En global indexfond består idag av cirka 60-.65 procent USA

Spelar det då någon roll vem av kandidaterna som vinner? Jag tror det viktigaste är att vi får ett tydligt resultat. Allmänt stök och långt efterspel är det som skulle få börsen att skaka mest. Och i ärlighetens namn är det mycket annat, exempelvis Federal Reserves stimulanser, som påverkar de amerikanska börserna.

Men visst finns det vinnar- och förlorarsektorer beroende på vem av Trump och Biden som vinner.

Förnyelsebar energi är en vinnare om Bidens gröna omställningspaket blir verklighet, vilket du kan läsa mer om här. Andra sidan av myntet är en lättnad i oljeaktier om Trump skulle vinna, vilket vi även skulle kunna få se i banker och läkemedelsbolag. Men även i techaktier, eftersom de skulle kunna drabbas av högre skattetryck vid en Biden-seger.

Börsen har gillat Trump, och det är möjligt att vi får en liten lättnad på marknaden om han skulle vinna, eftersom marknaden oroar sig för skattetryck och ökade regeleringar från Biden. Frågan är dock hur mycket av detta han kommer kunna göra så länge det råder lågkonjunktur. På sikt tror jag att normaliserade handelsrelationer och ökad frihandel är bra för ekonomin och således bra för marknaden.

Hur ska man då resonera som privatsparare? För den väldigt aktiva investerare kan eventuell volatilitet i samband med valet förstås bjuda på investeringstillfällen. Men generellt bör man vara beredd på lite stök i samband med valet, särskilt om valet drar ut på tiden. De allra flesta tjänar dessutom på att hålla lite koll på USA-exponeringen. En vanlig globalfond ger väldigt mycket USA, kanske behöver du inte också en USA-fond?

Hela klippet med Kronor och miljoner hittar du här på Tv4 Play.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer