Hoppa till huvudinnehållet

Bratt i Nyhetsmorgon: “Så mycket spenderar vi på våra husdjur”

Pandemin har inneburit en husdjursboom. Dessutom spenderar vi allt mer pengar på våra husdjur. Det får husdjursindustrin att blomsta – men gräver hål i våra plånböcker. Om det här pratade jag i Kronor och miljoner i TV4:s Nyhetsmorgon.

16 miljarder kronor. Så mycket spenderar vi på våra husdjur, enligt en undersökning från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Det är en siffra som har några år på nacken – den är sannolikt högre nu.

Varför väljer vi då att spendera mer pengar på våra husdjur? Jag tror att vi numera ser våra hundar och katter som familjemedlemmar. Någon slags trend, om än en extrem variant, startade möjligen med Paris Hilton och hennes lilla chihuahua, som fick unga kvinnor över hela världen att börja bära runt på små hundar i märkesväskor. Där och då fick husdjursindustrin en skjuts som heter duga. Sedan behöver man inte vilja köpa ett slott till sin hund istället för bur (det har Paris Hilton gjort, vilket kan följas på hennes hundars egna Instagramkonto). Men ofrånkomligen vill vi kanske att våra husdjur ska ha det allra bästa, något som husdjursindustrin förstås snappat upp och spelar på i sin kommunikation.Husdjursindustrin växer med 5,3 orocent årligen. Särskilt djurhälsosektorn växer. Bara i USA var den redan 2017 värd cirka 32 miljarder dollar, vilket motsvarar 46 procent av de totala utgifterna för husdjur, enligt Allianz Global Investors.

Vad kostar då exempelvis en hund? Jag visade ett exempel på budget från Svenska Kennelklubben.

Och det slutar knappast där. För kostnaderna ovan är endast grundkostnader, sådana som jag inte tycker man ska spara in på. Vaccinationer, försäkring, mat och annat är ju absolut nödvändigt. Sedan kan annat tillkomma.

Här kan man dock konstatera att det är klokt att lära känna husdjuret innan du kostar på dig dyra prylar som du inte vet om de kommer användas.

Här är flera sätt att spara in på kostnaderna.

Tendensen att lägga mer och mer pengar på våra husdjur har som sagt fångats upp av industrin, och då särskilt djurhälsovårdindustrin. Som exempel har vi svenska Swedencare, med storsäljaren Plaqueoff som förebygger karies hos hund och katt. Ett annat svenskt bolag inom djurhälsovård är Intervacc som utvecklar vaccin. Några amerikanska aktier med fokus på djurhälsovård är Zoetis, IDEXX Laboratories, Elanco och Trupanion

Arken Zoo har du som är djurägare kanske handlat på. Bolaget ägs av Musti Group, noterat i Helsingfors. E-.handlaren Zooplus är noterat på den tyska börsen.

Självklart har många aktiva Sverigefondförvaltare, globalförvaltare och USA-förvaltare redan plockat upp den här trenden. Men en fond som bara har fokus på husdjur är Allianz Pet and Animal Well Being.

Som sagt, detta är inte några rekommendationer och ingen analys, utan endast exempel på bolag inm husdjursindustrin.

Hur mycket pengar lägger du på ditt husdjur varje månad?

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer