Hoppa till huvudinnehållet

Bratt i Nyhetsmorgon: Så får du koll på ekonomin 2021

Nytt år och ett bra tillfälle att se över ekonomin. Jag tipsade om hur du gör i Kronor och miljoner i TV4:s Nyhetsmorgon.

Under jul- och nyårshelgerna spenderade vi 82 miljarder kronor på mat och klappar, enligt en prognos från HUI. Lite mindre lades på resor får man förmoda, men desto mer på hemelektronik och inredning. Kanske spenderade du lite väl mycket under helgerna? Eller så ser du bara nyåret som ett bra tillfälle att se över ekonomin.

Hur gör man då?

Jag tycker man kan börja med att se över förra årets utgifter. Vart gick pengarna? En annan viktig punkt är att se över de fasta kostnaderna samt att betala av på dyra lån eller delbetalningsupplägg. Och sedan skissa på en budget över nästa år.

Men låt oss zooma in lite på de fasta kostnaderna, eftersom de är viktiga.

Här är det viktigt att se till att förhandla boräntan, att se till att rabatten är kvar så att du inte åkt upp på listränta. Ibland räcker ett enkelt telefonsamtal till banken. Ibland måste du ställa banker mot varandra för att få bra villkor.

Elavtalet är viktigt. Kolla på sajter som Compricer eller Elskling.se som kan hjälpa dig att jämföra och byta avtal. Det viktiga här är att verkligen ingå ett avtal, rörligt eller bundet. Annars riskerar du att åka på anvisat pris eller tillsvidareavtal, som är en dyr variant för de som inte gjort något val. Se till att välja avtal!

Är du överförsäkrad? Vilka försäkringar får du egentligen från din arbetsgivare och vad täcker hemförsäkringen? Ofta täcker den ju ganska mycket.

Och så alla avtal och abonnemang. Behöver du alla eller kan du avvara något?

Som den sparnörd jag är fokuserade jag lite extra på sparandet, som också mår bra av en omstart. Bufferten är viktig, om du nallat på den kan det vara läge att bygga upp igen. Men se till att inte ha för mycket på sparkonto eftersom inflationen gör att vi där i praktiken får minusränta. När bufferten är fylld så se till att investera pengarna i aktier eller fonder.

En koll på fondsparandet kan också vara på sin plats. Vad kostar egentligen dina fonder? Jag tycker att en global indexfond duger gott som bas åt de allra flesta fondsparare, och för den behöver man inte betala mer än 0,4 procent. Sedan kanske du har kryddat med smalare fonder. Var de värda en förmodligen högre avgift? Hur har de presterat? Dyrare fonder måste utvärderas kontinuerligt.

Rebalansering kan också vara på sin plats. USA har gått bra samtidigt som andra aktiemarknader halkat efter. Det gör att USA nu kan utgöra en större andel av din portfölj än du planerat. Dags att justera. Också med anledning av att det kanske inte är USA och tech som leder börsen 2021, utan andra marknader och sektorer. Personligen tycker jag tillväxtmarknader är intressanta, men också Europa och värdebolag. Detta förutsätter att vaccinet rullas ut som planerat.

Börsen har ju gått bra detta märkliga år, och kanske är aktieandelen högre nu än du tänkt. Justera och rebalansera så att portföljen är som du vill att den ska vara.

Se du över din ekonomi i och med det nya året?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm