Hoppa till huvudinnehållet

Bratt i Nyhetsmorgon: “Nätfällorna att se upp med i jul”

I år väntas vi spendera 82 miljarder kronor på julklappar och mat, och en stor del av handeln kommer att ske på nätet. Hur undviker man fällor och hur kan man spara lite pengar denna annorlunda jul? Om det pratade vi i Kronor och miljoner i TV4:s Nyhetsmorgon (se hela klippet här).

I år väntas varje svensk i snitt spendera 3 200 kronor per person på julklappar. Räknar vi in mat och annat så uppgår spenderandet till 7 894 kronor per person. Detta enligt en rapport från Svensk Handel. Av förklarliga skäl kommer en stor del av handeln att flyttas till nätet.

Några tips att tänka på är att vara ute i god tid och hålla sig till budget. Men också vara extra vaksam på reor, kampanjer och annat. Många är ren bluff! Exempelvis kan butiken ha höjt priset precis innan “rean”, eller så kanske rean är konstant, så att “ordinarie precis” som rabatten räknas mot knappt ens existerar. Se till att jämföra priser på jämförelsesajter, som Prisjakt och Pricerunner.

Sedan finns det fällor och annat som gäller specifikt på nätet, som är bra att tänka på. Erbjudanden om delbetalningsupplägg är vanligt, där den nominella räntan sägs vara noll. Men kolla den effektiva räntan! Och skulle du välja delbetalning, se till att följa betalningsupplägget och betala i god tid varje månad. Missar du en betalning kan du åka upp på ett helt annat upplägg med en skyhög ränta. Inte roligt.

I år kanske det inte blir det där stora släktkalaset med massor av mat och julklappar. Det ger kanske möjlighet att spara igen lite på shoppingen och istället lägga undan lite extra? Annat att tänka på, som kan vara svårt i barnfamiljer, är att önskelistor är just önskelistor. Inte inköpslistor!

Sist men inte minst: det kommer ett liv efter jul. Lönen ska räcka hela januari, och i januari kommer ofta trista årsräkningar.

Hela inslaget i Nyhetsmorgon hittar du här.

Vad har du för strategi i julklappshandeln?

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer