Hoppa till huvudinnehållet

Bratt i Nyhetsmorgon: “Fler kvinnor har eget sparande”

En färsk Yougov-undersökning gjord av Nordnet visar att 38 procent av de svenska kvinnorna har ett eget sparande som är tillräckligt stort för att förändra den egna livssituatiionen. Det är en högre siffra än förra året, men fortfarande är det vanligare att män har ett eget sparande. Om detta pratade vi i Kronor och miljoner i Nyhetsmorgon i Tv4.

Det är glädjande att andelen kvinnor som uppger att de har ett eget sparande ökar. 38 procent av de kvinnliga respondenterna svarade ja när Yougov, på uppdrag av Nordnet ställde frågan “har du ett tillräckligt stort eget sparande för att förändra din livssituation, exempelvis byta jobb eller lämna en relation?. När vi förra året ställde samma fråga var motsvarande siffra 35 procent. Så visst är det en ökning!

Men som jag konstaterade i Nyhetsmorgon på tisdagen så är det fortfarande väldigt mycket vanligare att män har ett eget sparande. Av männen svarar 49 procent ja på samma fråga.

Men inte bara det. Män tycks också ha en större benägenhet att ta risk med sina pengar och investera dem på börsen. Av alla nya sparare som sökte sig till Nordnet under 2020 var bara 34 procent kvinnor, och det är ändå en ökning.

Sparkonto är som de allra flesta av er vet för kortsiktigt sparande. Men långsiktiga pengar måste få växa. Om riskaversionen går för långt för det långsiktiga sparandet resulterar det i utebliven avkastning och kan exempelvis innebära en lägre pension.

Varför söker sig fler män än kvinnor till börsen?

Jag tror anledningarna är flera. Fortfarande är kvinnor oftare än män den ekonomiskt svagare parten i relationer, vilket bland annat beror på ett större ansvarstagande för hem och familj. Sju av tio föräldradagar tas ut av kvinnor, enligt Försäkringskassan. Det säger sig själv att det är svårare att ha ett eget sparande vid sidan av hushållets gemensamma om man har en lägre inkomst.

Kvinnor har dessutom sämre självförtroende än män när det gäller pengar och investeringar, vilket bland annat en stor rapport från JP Morgan som kom förra året visade.

Om man känner sig osäker är det också lätt att känna att börsen känns för riskfylld och nästan “läskig”. Undersökningar som Yougov gjort på uppdrag av Nordnet visar att bara 4 procent av kvinnorna var beredda att ta hög risk i sitt sparande för att maximera avkastningen.

Hur kommer du igång?

Jag brukar alltid póängtera vikten av att det är helt okej att göra det så enkelt som möjligt för sig. Starta ett månadssparande i en indexfond, som sköter sig själv. Du behöver inte vara en börshaj och lära dig allt om P/E-tal exempelvis – om du inte vill förstås. Men tycker du det här med sparande verkar kul så kan du göra det mer avancerat för dig längre fram. Förstås är rätt pengar på rätt plats A och O – alltid bara långsiktiga pengar på börsen.

Gör sparandet till enskild egendom, annars ingår det i bodelningen om skilsmässa skulle vara ett faktum.

Kom också ihåg: lite är bättre än inget. Även små summor kan växa över tid och bli till stora belopp, så länge du har tiden på din sida och är långsiktig.

Lycka till med sparandet!

Och kolla gärna klippet i Nyhetsmorgon här.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer