Stark börs efter positiva kvartalsrapporter
Rapportsäsongen för det andra kvartalet har fått en bra start i Sverige. Storbolagen uppfyller generellt analytikernas förväntningar och aktierna har allmänt stigit på rapportdagarna. Det har bidragit till en stark börsutveckling de senaste två veckorna.
H&M infriade förväntningarna
Klädjätten H&M som har brutet räkenskapsår rapporterade för det andra kvartalet strax innan midsommar. Resultatet före skatt på 7,0 miljarder kronor var helt i linje med analytikernas förväntningar. Försäljningen var känd på förhand. Rörelsemarginalen på 14,8 procent var marginellt bättre än väntat. Aktien som har haft en svag utveckling i år steg 1,2 procent på rapportdagen.
Storbankerna – rörelseresultat över förväntan
De fyra storbankerna väger tungt i index. SEB var först ut i sektorn att rapportera. Rörelseresultatet på 5,5 miljarder kronor var 14 procent högre än förväntat. Justerar man för en reavinst från försäljningen av Visa Europe var rörelseresultatet 3 procent bättre än väntat. Räntenetto är en viktig punkt i bankernas rapporter och här var siffran i linje med förväntningarna. Aktien steg med 1,7 procent på rapportdagen.
Handelsbanken rapporterade dagen efter SEB. Här blev rörelseresultatet 7 procent högre än väntat och räntenettot var helt i linje med förväntningarna. Handelsbanken har en stor verksamhet i Storbritannien. Banken har inte ändrat sin långsiktiga syn på landet efter folkomröstningen som slutade med att Storbritannien ska lämna EU. Aktien steg med 2,0 procent på rapportdagen.
Därpå följde Nordea veckan efter. Rörelseresultatet var 6 procent bättre än väntat och räntenettot var i linje med förväntningarna. Banken bedömer att marginalpressen på räntenettot planar ut och ser möjligheter till en förbättrad trend i räntenettot för första gången sedan 2012. Nordea har den senaste tiden tyngts av sin roll i de så kallade Panamadokumenten där banken anklagas för att ha hjälpt kunder att komma undan skatt. Aktien ökade med 3,5 procent på rapportdagen.
Swedbank var sist ut av storbanken att rapportera dagen efter Nordea. Här var rörelseresultatet 6 procent bättre än väntat och räntenettot 1 procent bättre än väntat. Swedbank gynnades också av en reavinst från försäljningen av Visa Europe. Banken räknar med ett gradvis bättre räntenetto. Aktien steg 1,0 procent på rapportdagen.
Industrin tuffar på
Atlas Copco var först ut att rapportera bland de stora verkstadsbolagen. Resultatet före skatt var i linje med förväntningarna medan försäljningen och orderingången bägge var 3 procent högre än väntat. Bolaget bedömer att efterfrågan på kort sikt kommer ligga kvar på nuvarande nivå. Aktien steg med 1,7 procent på rapportdagen.
Sandviks resultat före skatt var 9 procent bättre än väntat. Försäljningen var i linje med förväntningarna medan orderingången var 9 procent högre än förväntat. Bolaget sålde samtidigt sin verksamhet Mining Systems till riskkapitalbolaget Cobe Capital. Försäljningen av verksamheten som har dålig lönsamhet ger en reaförlust på 800 miljoner kronor. Aktien var oförändrad på rapportdagen.
Ericsson – börsens sorgebarn
Ericssons rapport var som så ofta sämre än väntat. Resultatet före skatt var 19 procent lägre än väntat och intäkterna som föll med 11 procent mot i fjol kom in 2 procent sämre än väntat. Bolaget vidtar nya besparingsåtgärder som innebär att målet är att besparingsmålet för de operativa kostnaderna ska fördubblas. Aktien som gått dåligt i år tappade 5,6 procent på rapportdagen. Aktien rekylerade upp 3,0 procent dagen efter då Dagens Industri skrev att storägarna Investor och Industrivärden ska vara överens om att Hans Vestberg måste avgå som vd. Styrelsen och ägarna ska dock ha problem med att hitta en lämplig efterträdare.
Låsbolaget Assa Abloy kom med en stark rapport, där både intäkter, resultat och rörelsemarginal var bättre än väntat. Vd Johan Molin har blivit mer positiv till det ekonomiska läget i Europa sedan den förra rapporten. Han ser dock fortfarande negativt på den kinesiska marknaden. Marknaden gillade rapporten och höjde aktien med 4,5 procent på rapportdagen.
Överraskande positivt resultat för Volvo
Volvos resultat före skatt var 23 procent högre än förväntat. Den justerade rörelsemarginalen på 7,8 procent var klart bättre än förväntade 7,0 procent. Det är framför allt det viktigaste affärsområdet Lastvagnar som går betydligt starkare än väntat. EU-kommissionen dömde samma dag Volvo att betala kartellböter på 670 miljoner euro. Volvo hade dock redan reserverat 650 miljoner euro, motsvarande 6,1 miljarder kronor, varför utfallet fick mindre påverkan. Aktien stängde 1,9 procent högre på rapportdagen.
Telias rörelseresultat före avskrivningar och justerat för engångsposter kom in 1,5 procent bättre än väntat. Bolaget står fast vid alla sina prognoser för helåret 2016. Telia har problem med att nå lönsamhet i Danmark och bolaget vet ännu inte hur det ska uppnås. Aktien sjönk med 3,8 procent på rapportdagen.
Hygienbolaget SCA lämnade en stökig rapport med flera engångsposter. Den justerade rörelseresultatet var 3 procent sämre än väntat medan intäkterna var i linje med förväntningarna. Rapporten fick ett lite surt mottagande och aktien tappade 5,4 procent på rapportdagen. Aktien var dock uppe på kursrekordnivåer inför rapporten.
Delårsrapporter från investmentbolag som Investor och Industrivärden är svåra att utvärdera. Här görs inga analytikerenkäter och fokus brukar riktas mot bolagens substansvärde per aktie och vilka köp och försäljningar som gjorts i portföljbolagen. Lundbergs ligger alltid sent i rapportsäsongen med att släppa sin rapport. Latour, Melker Schörling och Ratos har inte heller rapporterat. Den största nyheten i sektorn är just Ratos som nyligen utsett Byggmax vd Magnus Agervald till ny vd efter Susanna Campbell som fick lämna vid halvårsskiftet. Han tillträder befattningen senast i januari 2017.
Kommande rapporter
Närmast kvar att rapportera bland de största bolagen är AstraZeneca den 28 juli, Nokia och Securitas den 4 augusti samt Hexagon den 8 augusti.