Hoppa till huvudinnehållet

Brister i flytträttsförslag

Det ska bli lättare att flytta pensioner, tycker regeringen, och presenterar ett förslag som visserligen är ett steg i rätt riktning – men som kan bli så mycket bättre. Jag tycker det är tydligt att regeringen vek sig för branchen, på spararnas bekostnad.

För många försäkringsbolag låser in pensionssparare genom att antingen inte medge flytträtt eller ta ut en för hög avgift för att flytta. Det vill regeringen ändra på med ett nytt förslag som lämnades till lagrådet idag.

Förslaget utgår från den remiss man presenterade 2017, som jag då gjorde en djupdykning i. För det första kan sägas att det naturligtvis är bra att regeringen gör detta. Varje steg mot att var och en ska få bestämma över sina pengar är bra.

Men det finns brister.

Min invändning handlar framför allt om de avgifter som får tas ut från den som vill flytta. I och med förslaget ska bara en avgift motsvarande de administrativt betingade kostnaderna tas ut. I dessa kostnader ingår så kallade anskaffningskostnader. I klartext handlar det om de provisioner som försäkringsbolaget betalat för att få dig som kund. Det är kostnader som ska betala sig över ett antal år, räknar försäkringsbolaget med. Vill du flytta pensionsförsäkringen stämmer inte kalkylen, och då ska du ersätta pensionsbolaget för det.

I mina öron är det inte rätt. Varför ska du som kund drabbas av att försäkringsbolaget har betalat feta provisoner?

Men det kommer mer.

När jag djupdyker i lagrådsremissen blir det dessutom uppenbart att regeringen har vikt sig för branschen. I den promemoria som ligger till grund för lagrådsremissen föreslås att dessa anskaffningskostnader ska anses ha “amorterats” av efter fem år. Vill spararen flytta sin försäkring efter fem år ska försäkringsbolaget alltså inte kunna hänvisa till att man måste ta ut avgift för dessa “administrativa” kostnader. Men försäkringsbolagen ville annorlunda – och fick som de ville. I lagrådsremissen är det tio års-regeln som gäller. Vill du flytta din försäkring efter fem år anses du ha ytterligare fem år av kvarvarande anskaffningtskostnader du måste betala av på. Således höjs flyttavgiften.

Det här är inte att “sätta ned foten”, som Per Bolund uttryckte det i en TT-intervju.

Jag tycker att det bästa vore om det sattes ett maxtak för vad en flytt får kosta, uttryckt i kronor.

Vad som heller inte riktigt framgår i den TT-artikel där Per Bolund uttalar sig om förslaget är också att det endast är individuella pensionsförsäkringar som omfattas, det vill säga inte kollektivavtalade tjänstepensioner. På den positiva sidan är förstås att flyttavgifter och förvaltningsavgifter redan är pressade inom kollektivavtalen. Dessutom finns en begränsad flytträtt mellan de bolag som är upphandlade. Även om kollektivavtalen redan förhandlat till bra villkor för spararen bör det vara tydligare att den absoluta merparten av alla tjänstepensioner inte berörs av regeringens pensionsförslag.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-04-04 16:10

Jag önskar framförallt att man kunde flytta tjänstepensioner från tidigare arbetsgivare utan att behöva jaga rätt på dem för att signera blanketter. När anställningen är avslutad och det inte längre kommer några nya inbetalningar borde tjänstepensionskontot vara mitt att flytta efter eget tycke och smak.

Anonym
Anonym
2019-05-01 15:13

Jag har anlitat en flyttfirma via Hittaflyttfirma.se, jag fick en pensinär rabatt. Se hit

Anonym
Anonym
2019-05-07 13:26

Det är oerhört viktigt att skilja på fond förvaltad försäkring och traditionellt förvaltad försäkring. Jag har sett ett antal usla råd från fondbolag, där man påstått att man kan få traditionellt förvaltad lösning i ett fondbolag. Det är inte sant!! Den som inte är intresserad av förvaltning ska inte ha fondförsäkring. Ett annat påstående som är direkt fel är att billigt alltid är bäst. Dags att nyanser debatten.