Hoppa till huvudinnehållet

Bottenfiske i januari

Stockholmsbörsen inledde börsåret 2018 i positiv riktning och med stigande kurser. Nordnets kunder inom Private Banking går lite mot strömmen och ägnar sig åt bottenfiske i en del fallande aktier och säljer stigande papper.

Börsåret 2018 har inletts med överlag stigande kurser på Stockholmsbörsen. Efter en stark inledning på året avtog stämningen efter några vinstvarningar och några svaga prestationer i den tidiga rapportperioden. Stockholmsbörsen lyckades ändå behålla lite av uppgången och slutade månaden en procent upp.

Nordnets kunder inom Private Banking gillar normalt att gå mot trenden och det mönstret återspeglas i januaristatistiken. De har generellt sett köpt i nedtryckta aktier och sålt i stigande aktier samt botaniserat bland en del rapporterande bolag.

Skanska i topp efter vinstvarning

Skanska är i överlägsen topp bland de mest nettoköpta aktierna. Skanska har haft det tungt på börsen en längre tid. Förra året backade aktien med drygt 20 procent och detta år har också startat svagt. Skanska föll med knappt sex procent under januari efter att bolaget gått ut med en vinstvarning för fjärde kvartalets resultat.

Bolagets resultat belastas av kostnader för en omfattande omstrukturering av verksamheten. Omstruktureringen belastar fjärde kvartalet med 1,1 miljarder och kommer att kosta runt 600 miljoner under 2018. Bolaget meddelade att utdelningen lämnas oförändrad, vilket också var en besvikelse för marknaden. Nordnets kunder inom Private Banking tolkar möjligen beskeden som handlingskraft från nya VD:n Anders Danielsson med hopp om en vändning av resultattrenden.

Stenbecksbolag på shoppinglistan

Stenbecksbolag var väl representerade på köpsidan under januari. Det händer mycket i denna sfär för tillfället och Nordnets kunder är med i hetluften. Kinnevik var tredje mest nettoköpta aktie under månaden. Kinnevik är huvudbolaget i sfären och i centrum för flera affärer på sistone. Bland annat kommer Tele2 och Comhem gå samman i en fusion. Kinnevik är ägare i båda bolagen.

Tele2 föll på beskedet medan Comhem-aktien steg. Nordnets kunder valde också att plocka upp lite Tele2-aktier. Tele2 var fjärde mest nettoköpta aktie under januari. Comhem lockade däremot inte och saknas helt i handelsstatistiken. Marknaden hade vissa betänkligheter över prislappen på Comhem och utsikterna att nå de påstådda synergieffekterna, vilket förklarar kursraset på 7,5 procent för Tele2 på dagen för beskedet.

Efter januaris utgång har ytterligare en storaffär med koppling till Kinnevik presenterats. Danska TDC köper MTG:s nordiska TV-verksamhet i en affär på närmare 20 miljarder kronor. Kinnevik äger 20 procent av MTG.

BilllerudKorsnäs rasar på produktionsstörningar

Det tidigare Stenbecksbolaget BillerudKorsnäs är också med bland de mest nettoköpta aktierna. Numera har Kinnevik dock lämnat bolaget och sålt sina aktier. Bolaget hade ingen rolig månad på börsen och föll med 14 procent efter en vinstvarning. BillerudKorsnäs meddelade att fortsatta produktionsstörningar har hämmat bolaget trots en i grunden stark marknad för företagets produkter. Bolaget skrev ned prognosen för resultatet helåret till 2.240 miljoner, att jämföra med analytikernas förväntningar på 2.417 miljoner. Nordnets kunder köper och utgår möjligen från att det är en överreaktion och att bolaget kommer att få ordning på produktionen igen.

Vinsthemtagningar i starka aktier

Listan över mest nettosålda aktier innehåller främst bolag som haft en stark kursutveckling på sistone. I toppen hittar vi Infracom, ett bolag som noterades på Aktietorget under januari. Infracom är ett växande och lönsamt IT-företag inriktade på molntjänster. Aktien steg snabbt från teckningskursen på 6,40 kronor till över 13 kronor som mest. Infracom slutade månaden på 11 kronor, en uppgång på över 70 procent. Inte illa efter bara två veckor på börsen och Nordnets kunder har uppenbarligen plockat hem lite vinster i aktien.

Biovitrum nära toppnivåer

Läkemedelsföretaget Biovitrum var näst mest nettosålda aktie. Aktien steg med över 20 procent i januari efter ett par nyheter kring bolaget. Bland annat meddelades att det franska läkemedelsbolaget Sanofi köper upp Biovitrums samarbetspartner Bioverativ med en budpremie på 64 procent. Biovitrum fick också tillstånd av den amerikanska läkemedelsmyndigheten att gå vidare med klinisk prövning av deras produkt Sobi003. Sobi3 har dessutom beviljad så kallad Fast Track-status. Beskeden fick aktien att klättra upp nära historiska toppnivåer och många kunder passade på att sälja av aktien.

Autoliv är en annan aktie i positiv trend som Nordnets kunder sålde under januari. Aktien steg med 13 procent under månaden och merparten av uppgången kom i samband med bolagets rapport. Autoliv slog analytikernas förväntningar avseende såväl resultat som omsättning. Autoliv var fjärde mest nettosålda aktie under januari.

/Roger Jansson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer