Bottenfiske efter rapporterna

Svenska börssommaren bjöd på stiltje. 188 st av Stockholmsbörsens aktier steg under juli, 174 st hade negativ utveckling. Några aktier sticker ut negativt efter halvårsrapporterna och vi kollar om det är läge för bottenfiske eller hålla sig undan.

Large Cap bolagen i stiltje

Om vi kollar på indexet som följer storbolagen (Large Cap) så rörde det sig marginellt nedåt under Juli månad. Vi pratar en nedgång på -0,8% . Men det var faktiskt fler som rörde sig upp under sommarmånaden, hela 72st aktier hade en positiv kursutveckling jämfört med 54st som backade under månaden. Med andra ord var det några av tungviktarna i indexet som låg på förlorarsidan.

Kollar vi över hela stockholmsbörsen så har det varit 188st aktier med positiv avkastning under Juli och 174st med negativ avkastning under samma månad. På ett övergripande plan så var det en lugn rapportperiod. Bolagen lyckas försvara den uppgång som börsen haft sedan årsskiftet, men några aktier sticker ut på nedsidan.

Pressat på spelmarknaden för Kindred

Marknaden gillade inte alls bettingbolaget Kindreds halvårsrapport. Nedgången var över -26% under självaste rapportdagen, vilket är historiskt stor nedgång i Kindred. Anledningen till nedgången stavas marginalpress och ökade marknadsföringskostnader vilket går att läsa i VD:s kommentar till rapporten.
Sedan årsskiftet har hela sektorn kring betting och spel varit pressad efter nya regelverk som vill motarbeta spelmissbruk i synnerhet men också som konsekvens betting i allmänhet.

Global Gaming 555 med sitt dotterbolag Ninja Casino miste sin spellicens tidigare under våren och aktien föll kraftigt som konsekvens. Den aktien handlas till -82% nedgång sedan årsskiftet.

Spelmarknaden har varit lönsam under den högkonjunktur som varit. Nu börjar regelverken komma ikapp och det gör det naturligtvis tuffare att få ut samma tillväxt tal som tidigare. Marknaden brukar å andra sidan överreagera, och med kraftiga kursfall så kan prislappen se relativt billig ut. Förmodligen kommer vi få se mer eldprov bland aktier i den sektorn, för den våghalsige kan det dyka upp lite köplägen.

Inte tillräckligt bra tillväxt i e-sport för MTG

MTG har renodlats till en aktie med fokus på e-sport under senaste tiden. Förra året knoppades broadcastning delen av vilket innehöll bla. TV3, Viaplay och RIXFM i ett eget bolag som handlas på börsen – NENT.
MTG idag fokuserar på e-sport, vilket har varit det mest tillväxtorienterade benet i bolaget. Under förra året växte e-sport omsättningen med över 40% för Q2 -18, nu blev tillväxten knappa 3,6%. Den totala organiska försäljningstillväxten uppgår till 6,9% för Q2 -19, den siffran låg på 24,4% under Q2 -18.

Antingen så har MTG svårare att kapitalisera på det ökade intresset för e-sport, eller så börjar marknaden för e-sport att mogna och tillväxten avtar. Då MTG efter renodligen är ett tillväxtorienterat bolag så gillade inte aktiemarknaden att se att tillväxten faller. Aktien straffades under Juli månad och föll med omkring -13%. För den som vill dansa motvals och tror på fortsatt fart i e-sport marknaden kan nu få aktien till -13% rabatt från vad den handlades innan Juli.

Sämst på Stockholmsbörsen – MSAB

Störst nedgång på Stockholmsbörsen under Juli går till kriminalteknologi aktien – Micro Systemation. Företaget utvecklar mjukvara för brottsutredande myndigheter runt om i världen och har sett många år av god expansion. Det som marknaden nu börjar bli nervös över är den ökade kostnadsposten och uteblivna tillväxtkurvan i försäljning. Rapporten visade ökade kostnader för Q2 -19 med 18% (15% Q2 -18) och omsättningstillväxt på 1,7% (5,9% Q2 -18). Det är inte bra kombination av ökade kostnader och avtagande tillväxt och aktien faller med -34% under Juli. Detta är dessutom fjärde kvartalet i rad med negativ organisk tillväxt. Aktien har halverats sedan årsskiftet och på 1 års sikt är den ner -66%.

Å andra sidan går det alltid att sänka kostnader med besparingsprogram. VDn utlovar process- och organisatoriska förändringar under Q3 för att råda bukt på den lönsamhetsutmaning bolaget har. Tror man på fortsatt osäkerhet i omvärlden och ett ökat intresse för brottsbekämpande teknologi så är det stor rabatt i aktiekursen jämfört med tidigare.

Vilka aktier har du kollat extra på under rapportperioden? Om du har några tankar så dela gärna i kommentarsfältet.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-08-05 12:44

man bör vara försiktig regeringen har höjt skatten på allt brom el bensin . värst blir denna inflation höjade åtgärder. vilket gör att valutan befinner sig i ett fall som är o stopp bart. bara detta gör att man bör vara försiktig. men grädde på moset är väl Trumpf och hans problem med handelsundeskottet med kinesernas. och det verkar inte gå så bra för jänkarna fransmännen siktar in sig skatter på nättjänster och det svider. strafftullar på vin som mister T föreslår lär drabba Kalifornien och dess rödvin. det kan vara så att vi får en deprition och den kommer… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2019-08-07 22:33

Ja ser värsta köpläget. Det finns inga mörka mål på himmlen. Ränta är ju låg. Och blir säkert lägre. Heja ingves

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2019-09-09 20:43

jo visst problemet är att det kostar att producera. och just nu är kostnaden högre är värdet på det man producerar.. på grund av kostnadshöjningar då i form av skatter och avgifter. det get producenter möjligheten att sälja med förlust eller lägga ned produktion..
vilket är högst räntan eller inflationen . sist ja kollade hade kronan fallit med 11% mot euron och det ger ju en synnerligen ljus framtid