Hoppa till huvudinnehållet

Bostad och din ekonomi

Svenskar äger vanligtvis sin bostad och det är en stor affär som påverkar hela privatekonomin. Veckans fokus blir några smarta tips för att stärka din bostadsekonomi.

Bostadsskulden växer

Vi ser ovan BNP, Statskulden samt kollektiva bostadsskulden. Ofta får vi höra att svenska statsskulden är låg, detta framförallt jämfört mot sydeuropeiska länderna så som Grekland, Spanien, Italien m.m. där statsskulden är över BNP i landet. Sveriges statsskuld i förhållande till BNP ligger kring hälsosamma 25% , men haken är att privata skuldbördan har ökat kraftigt senaste åren och den totala bolåneskulden ligger på nära 85% av BNP.

Hur vi landat här har givetvis med den kraftigt sänkta reporäntan, som givit möjlighet till ökade lån då räntan är billigare för hushållen. Möjlighet till ökade lån, kommer leda till att fler faktiskt lånar och då stiger priserna och nästa som ska låna behöver i sin tur låna ännu mer och där får vi en ökad bolåneskuld.

Tillväxten

Bostadspriserna har ökat kraftigt senaste 10-15 åren. I bilden ovan ser du den blåa linjen till höger vilket är SCB husprisindex och mäter hur prisutvecklingen varit på bostäder. Den gröna linjen till höger är Reporäntan fast inverterad, så högre värde är neråt.

Det finns en tydlig korrelation, där sänkt ränta har gett högre boststadspriser. Det har ju i sin tur gjort att skulden naturligt ökar då nya bolånetagare tar lån för att finansiera sin bostad.

Om vi kollar tillbaka till 2011 så märker vi att korrelationen blir ännu mer påtaglig.

Korrelationen är väldigt tydlig senaste åren. Även när räntan har avstannat så har prisutvecklingen avstannat.
Nu har det förvissa även gjorts statliga interventioner för att lugna ner den kraftiga prisrusningen. Du ser både första och andra amorteringskravet som röda linjer ovan.

Sedan 2016 fram tills idag har bostadspriser haft en lugn till lätt stigande prisutveckling. Första hade vi en kraftig rusning under 2017 för att sedan falla tillbaka inför det skärpta amorteringskravet.

Skulden ökar fortare än inkomsten

Bilden ovan visar genomsnittet i landet på skuld i förhållande till disponibel inkomst, alltså inkomst efter skatt. Den ligger på höga 185%. Det är för många dessutom en väldigt låg siffra då många nya bolånetagare kan ligga upp mot 400-700% skuld i relation till disponibel inkomst. Den som tjänar 30 000 får ut ca 23 000 i disponibel inkomst. Har man ett bolån på ca 1,5 miljon så är skulden i förhållande till disponibel inkomst ca 550%. Nu har jag gjort ett eget exempel, men bostäder i större städer kommer vanligtvis landa i det området.

I grafen ovan ser du också den första bostadsregleringen som kom 2010 som satte insatskrav på 15%.

Hur mycket ränta svenskarna betalar har successivt minskat under denna tiden.

Trotts att lånen ökar har räntekvoten minskat. Räntekvot räknar hur mycket av svenskarnas utgifter som går till ränta.
Då det allmänna ränteläget har sänkts så blir det mindre utgifter som behöver avvaras för ränta.

Tips för boendeekonomi

Se till att stresstesta ekonomin nu! Även om ränteläget kommer bli lågt ett tag till så är det högst lägligt att börja testa hur väl du tål högre ränta. Förr eller senare kommer räntan att stiga, vad får det för konsekvenser för dig är bra att veta. Börja med att testa vad som händer för varje 1% som dina bolån stiger.

Det du kan fundera och agera över är:
1. Välja rörligt eller bundet, vill du försäkra dig eller inte.
2. Pruta och välj så låg ränta som möjligt, jämför bankerna mot varandra och kolla med banken vad du kan påverka.
3. Köp bara bostad för att du måste ha någonstans att bo, spekulera inte.

Dela gärna med dig om du har fler tips för din bostadsekonomi. Vad har du för ränta idag? Har du rörligt eller bundet?
Lycka till med bostadsaffären.

/Alexander

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer