Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden – Så får du mer bostad med Staffan Tell

#sparpodden 281! Vi gästas av Staffan Tell från Hemnet för att maximera hur mycket bostad man får för pengarna. Vi pratar prisutveckling på bostadsmarknaden, byggboom eller bostadsbrist, koll på föreningens ekonomi och mycket mer! Lyssna in.

Så får du bostadspengarna att räcka längre

När vi vill köpa vårt drömboende så är tyvärr drömmarna ofta större än plånboken. Men det finns några enkla knep som gör att pengarna räcker något längre. Man kan nämligen genom smart sparande, förhandlingsteknik och kunskap skaffa sig ekonomiska fördelar som förstärker vår ekonomiska kraft.

De nödvändiga 15 procenten

Bolån är nödvändigt för nästan alla som ska köpa sig ett eget boende. Inte sällan tvingas de som ska göra entré på bomarknaden att låna ända upp till bolånetaket (alltså 85 procent belåning). För de som inte har någon ekonomisk buffert att tala om krävs det kanske även ytterligare lån ovanpå detta, och då blir det riktigt dyrt. Ett blancolån just nu har en effektiv ränta om 4,5 till 20 procent! Grunden för att ha råd med vårt drömboende är alltså att skaffa oss 15 procent av köpbeloppet, annars kommer kostnaderna att bli mycket höga och därmed urgröpa vår köpkraft.

Drygt 4,8 miljoner bostäder i Sverige

Enligt statistik från SCB från årsskiftet 2017/2018 så finns det omkring 4,8 miljoner bostäder i Sverige. Fördelat enligt följande.

HusHyresrättBostadsrätt
2 miljoner1,8 miljoner1 miljon

Det är avrundade siffror som du ser. SCB skiljer på Äganderätt, Hyresrätt och Bostadsrätt. Där äganderätt är när du äger fastigheten, vilket i praktiken är ett vanligt hus allt som ofta. Hyresrätt och Bostadsrätt är så kallade flerbostadshus allt som ofta. Hyresrätt innebär att man hyr och bostadsrätt innebär att man äger medlemskap i bostadsföreningen och därmed sin lägenhet.

Jag använder förenklade former nu för att göra det så pedagogiskt som möjligt. Äganderätt är nästan alltid ett hus, men sen några år tillbaka så kan man ha ägarlägenheter vilket betyder att man äger på riktigt sin lägenhet och inte via bostadsrättsförening, men detta är fortfarande väldigt ovanligt. Du får en ganska så tydlig bild om man pratar om det i termer av Hus, Hyresrätt och Bostadsrätt.

Läs mer hos SCB här.

Antal nya bostäder

Det färdigställdes under 2017 nästan 50 000 bostäder i hela landet. Du kan se i statistiken ovan tillbaka till fastighetskrisen på början av 90-talet.
Det har numera börjat komma ikapp, men det färdigställs inte ännu lika många bostäder som det gjorde under början 90-tal. Under senare delen av 60- och början av 70-talet färdigställdes omkring 100 000 bostäder varje år. “Miljonprogrammen” som du säkert har hört talas om.

Jag har även i denna grafen gjort min förenkling genom att kalla det Hus, Hyresrätt och Bostadsrätt.

Budgivning – några enkla strategier

Vid köp av en bostad är det snarast regel att det råder konkurrens mellan olika köpare. Om det inte finns några andra spekulanter ska du omedelbart bli skeptisk till prissättningen. Bostadsmarknaden är nämligen stor och transparent, vilket gör att det är mycket svårt att som köpare göra några fantastiska klipp. Acceptera aldrig ett pris med mindre än att det funnits konkurrens, ge hellre ett rejält skambud för att sänka säljarens förväntningar och därmed öppna upp möjligheten att få till en affär på en nivå något över skambudet.
Du ska alltid vara medveten om att du som köpare har en gyllene position i dessa lägen. Ett sätt för att få tillstånd ett avslut kan också vara att stressa med tidsfrister. Det innebär att du ger ett bud men begränsar det till att gälla i 24 timmar eller något liknande. Berätta gärna för mäklaren att du är inne i andra köpprocesser och behöver ett snabbt besked för att veta om du ska gå vidare med de andra objekten som pockar på.

När du ska välja beloppsintervall i budginingen finns massor av skolor. Se till att på förhand veta vad din maxgräns går. Köp en bostad som du vill bo in, men bli inte för “kär” på förhand. Utan försök förbli rationell genom hela köpprocessen för att undvika att betala mer än vad du hade råd med.

Påverka #sparpodden!

Vad vill DU veta mer om? Ställ fråga på Twitter under hashtagen #sparpodden, eller i sharevillegruppen #sparpodden

Hjälp oss växa podden genom att sprida i sociala medier!

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-04-01 14:21

ja man bör väl göra en avvägning här .. en kåk kostar här cirka 5 millar .. men kåken norr ut i bortre Norrland t avfolknings bygden den utan EL den får man för 250 tusen ,, det även när husen är identiska .. så frågan är då vad är det som kostar. och ja det är 2 saker den ena år jobbet den arbetsplatsen som finns och den lokala livsmedels butiken .. tyvärr är det så att butiken har konkat för flera år sen då skattmasen attackerat och och snott allt i skatter och avgifter den sista som ger… Läs mer »