Hoppa till huvudinnehållet

Bostadslån vs. Bostadspriser i Sverige

Svenskarna slog precis rekord i bostadslån, numera utgör svenskarnas totala bolån på över 3000 miljarder kronor.
Svenskarna har alltså aldrig haft så höga bostadslån som nu, är detta ett tecken på skuldbubbla eller finns det någon sansad förklaring?

(Källa; HOX index för bostadspriser, SCB för bostadslån)

Bostadslån vs. Bostadspriser

I grafen ovan så ser hur den årliga tillväxttakten (12mån) har varit rullande för svenska bostadspriser samt för totala lånestocken för svenskarnas bostadslån.
Den blåa linjen mäter årliga prisutveckling på svenska bostäder. Vi ser att tuffa åren kring 2008 medförde en försvagning på svenska bostäder, dock så var vi nere som mest kring -7% vilket är betydligt grundare fall än där krisen var som värst så som USA och PIGS länderna för att nämna några.
Sen hade vi ett enormt boprisrally under 2015 och även fin uppgång men lite lugnare under 2016. Nu senat i juni låg årstakten på ca 10%.

Den gula linjen mäter samtidigt svenskarnas totala bostadslån i tillväxttakt på årsbasis. Denna kurva är desto mer stabil och vi svenskar har fortsatt låna på även under perioder där priserna fallit. Om något så har tillväxttakten på lånen minskat något från ca 15% 2006 till idag omkring 5-7%. Betryggande är att lånetakten varit lugnare nu senaste åren, samtidigt som vi sett priserna öka väldigt kraftigt.
Även om utvecklingen varit en aning lugnare så har vi legat på konstant tillväxt i lånen under hela mätperioden. Vi har samtidigt sett räntan falla ner kraftigt. SCB noterar att snitträntan för nya låntagare var låga 1,57% under juni, vilket är i historiska perspektiv lågt.

Egentligen är det inget speciellt i sig att lånestocken når 3000 miljarder, det är oundvikligt och vi kommer nå 4000 och 5000 framöver också. Men det är en bra påminnelse att stanna upp och reflektera lite.

Personliga ekonomin

När priserna och lånestocken når så höga höjder som nu så blir det en bra påminnelse om att alltid räkna på sin egna ekonomi och stresstesta för värre scenario. Se till att räkna med svängningar i bostadspriser och se till att räkna med högre räntekostnad när du gör din kalkyl idag. Blir det för dyrt så välj hellre det säkra före det osäkra.

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer