Hoppa till huvudinnehållet

Bostäder vs. kommersiella fastigheter vs. Sverige vs. Baltikum

Detta inlägg är marknadsföring.

Bostadsmarknaden har varit en het snackis under hösten, men vad är det egentligen som har hänt och vilka delar av marknaden är berörd. I detta inlägg berättar vår partner Baltic Horizon om deras syn.

Du har säkert läst en hel del om den finansiella turbulensen på fastighetsmarknaden under de senaste månaderna. Men som investerare finns det minst två viktiga faktorer att ha med i bilden kring det som skrivs. Det första är att turbulensen i huvudsak varit kopplad till bostadsmarknaden, snarare än marknaden för kommersiella fastigheter. För även om bostadsinvesteringar påverkas av fluktuerande marknadspriser så fungerar investeringar i kommersiella fastigheter i mångt och mycket på annat sätt. För när det gäller det sistnämnda så är oftast inte värdet på fastigheten den viktigaste faktorn utan snarare vilka möjligheter till utdelningar som finns, vilket ofta styrs av tillgången på långsiktiga hyresgäster av hög kvalitet i fastigheterna. Så även om båda är kopplade till fastigheter, fungerar de på olika sätt.

Den andra faktorn är kopplad till geografi. Turbulensen i Sverige är i detta fall mestadels en turbulens i Sverige. Marknaderna i grannländerna har inte nödvändigtvis påverkats på samma sätt. Affärsmagasinet Veckans Affärer publicerade förra veckan en stor artikel om Baltic Horizon Fund och de investeringsmöjligheter som finns i regionen när det gäller kommersiella fastigheter. Artikeln lyfte bland annat fram det innovativa klimatet, tillväxten och enkelheten att göra affärer i regionen.

Dagens Industri lyfte också relativt nyligen fram Estland som en del av sitt nya ”VICE”-epitet, där man utsåg fyra länder med mest potential under det kommande decenniet och tidningens Henrik Mitelman lyfte bland annat fram att ”Vi alla har mycket att lära av Estland”.

Artiklarna är bara några av de som lyft fram de växande möjligheterna i regionen. Vi ser hur gamla stereotypa synsätt ersatts av öppnade sinnen och nyfikenhet. Vissa, typ early adopters, ser fortfarande regionen som lite av en gömd skatt, men det börjar nu bli allt mer känt.

Strålkastarljuset för också med sig tankar kring hur man bäst gör praktiskt för att investera i regionen och många letar efter goda exempel. På sin blogg delar Baltic Horizon med sig av sina erfarenheter och det kan vara ett ställe att börja på för den som står på tröskeln och överväger.

I takt med att det blir ett allt tätare samarbete mellan Sverige och Baltikum står även Baltic Horizon bakom en ny utmärkelse som ska bidra till utvecklingen, Baltic Horizon Fund Award for best digital solution in commercial real estate management. Utmärkelsen delades ut vid en ceremoni på den Estniska ambassaden i Stockholm i slutet av januari, och årets pris gick till ett svenskt startup som heter Smartkontroll.se . Vinnarna har utvecklat en app som gör fastighetsskötsel mer effektivt och som en del av priset får de nu möjlighet att pröva sin lösning i praktiken på Baltic Horizons fastigheter i Tallinn.

Utmärkelser som dessa visar dels på de möjligheter som ligger framför oss och hjälper dels att få upp ögonen för den kreativa och digitala energi som finns på andra sidan Östersjön. Baltic Horizon har delvis gillat att vara en dold skatt, men genom att vara med på Nordnet Live vill de nu visa att de också gärna ses som en partner som är öppen för affärer. För att höra mer om kommersiella fastigheter och Baltikum, besök gärna monter 14 i veckan.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer