Boprisrally av aldrig upplevd hastighet
Sedan 1995 har bostadspriserna i Sverige stigit realt med 200 procent (efter hänsyn tagen till inflation). En sådan kraftig prisuppgång har aldrig tidigare skådats för svenska bostäder och i våra största städer har priserna stigit långt mer än så. Särskilt stor är prisökningen för bostadsrätter. I vissa regioner har priset för bostadsrätter stigit dubbelt så snabbt som villapriserna.
Pappersförmögenheterna blir fler
Prisrallyt innebär att de som ägt sitt boende under denna period har kunnat se sin förmögenhet växa på pappret. Det betyder däremot inte att deras situation har förbättrats i verkliga livet eftersom alla andra bostäder också stigit i pris vilket omöjliggör att kunna flytta till någonting ”bättre” för vinstpengarna. De stora vinnarna på detta boprisrally är istället bankerna som för möjlighet att låna ut pengar, fastighetsmäklarna som ofta tar en procentuell provision på alla objekt de säljer (konkurrensen har däremot drivit ned provisionsnivåerna), staten genom de flyttskatter som finns (bl.a. stämpelskatt, reavinstskatter, pantbrevsavgifter mm.). Det finns naturligtvis fler vinnare t.ex. fastighetsägare, markägare, byggbolag och många fler.
Skrämmande konsekvenser
En av de mer skrämmande konsekvenserna av prisuppgången är att de som inte ägt sin bostad eller de som ännu inte gjort entré på bostadsmarknaden (de unga) får allt svårare att realisera sina drömmar om ett eget boende. Kravet om en 15-procentig egen insats blir för många unga en stor utmaning om de inte har föräldrar som kan stötta finansiellt. Det här är ett skäl till att jag tror på en ökad segregering i framtiden. Barn vars föräldrar ägt sitt boende kommer att kunna ärva stora belopp skattefritt medan de som växt upp i hyresrätt glatt får försöka jobba ihop till kontantinsatsen genom arbete. Dagens skattesystem där högavlönat arbete beskattas långt hårdare än kapitalinkomster gör det särskilt utmanande.
Resa genom pengarna och boformerna
I fyra kommande inlägg här på bloggen tänkte jag berätta mer om vilka åtgärder man kan vidta för att öka sannolikheten att kunna förverkliga bodrömmen. Först kommer jag skriva om pengarna och hur du får mer ut av varje krona. Därefter gör jag en genomgång av boendeformerna: bostadsrätt, hyresrätt och villa för att berätta om hur du ökar sannolikheten för att om ett antal år få leva din dröm.
Hänger ni med på denna bostadsresa?
Här är inlägget om hur du får mer bostad än du betalar för.
Bohälsningar
Günther Mårder
Vill du redan nu läsa mer så har jag vädrat mina åsikter om flyttskatter i detta inlägg:
Fientliga skatter hotar rörligheten på bomarknaden
Att göra som flera av våra läsare, bo på liten yta, är ett tips för att ha råd med sitt såväl första boende som större boende när man har familj och barn.
Det är lätt att sträva efter den idylliska villadrömmen som många har med sig sedan barnsben. Detta trots att mycket på bostadsmarknaden har förändrats de senaste 30 åren eller att vi nu kanske bor i annan stad än där vi är uppväxta med en helt annat bostadsmarknad att anpassa sig till.
http://minimalisterna.se/gastminimalister-berattar-fru-granath/
Är riktigt taggad på att se om du kan komma fram till några magiska, absoluta sanningar i detta otroligt omtvistade område.
Jag förstår att det kanske är svårt, men vad skulle du ge för råd till en nybliven student, med 400 000kr (50% investerat i aktier), som ska in på bostadsmarknaden i Lund? Är det värt att köpa, trots att priserna är skyhöga och att jag låser allt mitt kapital i bostaden, vilket skulle omöjliggöra aktieavkastning?
Ha det gött!
Ja!! Äntligen kom blogginlägget jag väntat på. Ska med stort intresse läsa dessa inlägg, tack Günther Mårder!
Ser med spänning fram mot detta. Jag går just nu i husköpartankar, så det här kan bli en bra pusselbit i det.
Hej! Jag är en av alla(!) tjejer som lyssnar på sparpodden varje vecka, dock är jag inte särskilt aktiv i min virtuella respons. Uppskattar dock podden väldigt mycket, även om jag inte twittrar, kommenterar eller hashtaggar. Nu till frågan (som jag hoppas få svar på i nästa podd alt. här i bloggen); Köpa bostad som spekulation. I förra avsnittet så avrådde du starkt från att köpa bostad som en investering/spekulation, och i din mening köper man en bostad för att bo i, och inget annat. Jag undrar, varför du är så skeptisk mot att köpa en bostad som en investering.… Läs mer »
På tal om den skrämmande prisuppgången, vilken har pågått ett tag nu – i en idetstorahela alltför snabb utveckling (ja jag är ett fan av den mer sunda utvecklingen!), noll är ju fortfarande noll, eller? Två frågor som har gäckat mig: * Arvstätten (kontroversiellt…), bör man eller går det att göra något med den (i ett antaget sunt syfte, för stat som individ)? Här tänker jag att det är något som blir en naturlig företeelse då nya generationer föds och då anser det vara normalt (även om övergången skulle bli ‘något kaosartad med punk-fasoner i vrede på tennisläktarn nere i… Läs mer »
När kommer resterande inlägg? Längtar efter att få läsa dem! 🙂
Bra inlägg! Vi som äger vår bostadsrätt eller villa är stora, STORA, förlorare på att priserna gått upp. Precis som du skriver spelar det ingen roll att priset på vår bostad gått upp, så vi kan sälja med god vinst, när priset på resten av marknaden samtidigt har gått upp lika mycket. Du måste alltså ta lika mycket lån för ett likvärdigt boende (eller mer för ett dyrare boende) = samma (eller högre) boendekostnad. De enda som tjänat på rallyt är de som lyckas sälja i rätt tid och flytta till hyresrätt. Jag tror heller inte det finns mycket fundamenta… Läs mer »