Hoppa till huvudinnehållet

Börsvinnare under coronakrisen

De flesta bolag har påverkats av corona på ett eller annat sätt, inte bara negativt. Med en rapportsäsong i ryggen har Finwire gjort ett urval med aktier som gått bäst på Stockholmsbörsen hittills i år.

Som enskild kategori utmärker sig läkemedelsbranschen. Storspelaren AstraZeneca har gått starkt men det är flera av de mindre som har gått ännu bättre. Två av dem verkar inom samma bransch; Camurus och Orexo som båda utvecklar läkemedel mot opioidberoende. Bäst av dessa har Camurus gått.

Bäst kursutveckling inom läkemedel har dock Oasmia haft. Bolaget har tecknat samarbetsavtal med Elevar som ger den senare rätt att kommersialisera cancerpreparatet Apealea globalt. Milstolpsbetalningarna under avtalet motsvarar nära 7 miljarder kronor. Bolaget är annars relativt unikt inom bioteknikvärlden då de har hela kedjan från forskning, produktion, marknadsföring och försäljning. Vd:n räknar dock med att corona kommer att ha en påverkan, genom avmattning av lanseringsaktiviteter av Apealea.

Till samma kategori tillhör också kursrusaren Bactiguard som rent generellt gynnas i coronatider: Bolagets produkt minskar risken för vårdrelaterade infektioner.

När många stannar hemma passar flera på att bygga och justera i hemmet. Byggmax har sett en stadig kursuppgång i krisen. Bolagets förhållanden beskrevs som perfekta av Kepler som dock bedömer att marknaden kommer att bli långsammare för nästa helår på grund av bostadsmarknaden och att hushållen sparar pengar i krisen. På kort sikt spenderar konsumenter mer tid i sina hem men vd:n räknar med att marknadens förutsättningar kommer att variera. Bolaget fortsätter att expandera med nya butiker och satsa på e-handel.

Flera spelbolag har också gynnats under krisen. Evolution Gaming tillhör topp tre bland Stockholmsbörsens Large cap, Mid cap och Small Cap-listor. Live kasino-utvecklaren har sett en bra tillväxt och lönsamhet under krisen, även om det inneburit rent operativa utmaningar för bolaget. Efterfrågan har varit fortsatt mycket stark. Vd:n skriver i rapporten att det är rimligt att anta att avsaknaden av sportbetting-spel i slutet av kvartalet gynnat tillväxten. Bolaget har fortsatt att lansera nya spel under krisen.

En utvecklare av mobilspel som haft en tuff period bakom sig är G5 Entertainment men som fått ett rejält uppsving under krisen och sett en fantastisk kursutveckling i år. Aktien gynnas av att fler väljer att spela i karantän och att marknaden ser branschen som en säker hamn under coronakrisen och då hela länders ekonomier är nedstängda. Största marknaden är USA som drabbats hårt av viruset. Bolagets vd har också gjort flera insynsköp, senaste när bolaget föll tillbaka på sin kvartalsrapport.

Ädelmetallbolag har haft en positiv utveckling. Den positiva sidan, stigande guldpriser har överskuggat negativa aspekter som stoppad produktion. Lundin Gold har stigit trots att produktionen i Ecuador tillfälligt stoppats och under kvartalet sålde bolaget sitt första guld. Ännu bättre har guldproducenten Semafo gått. Aktien har varit pressad av dödliga överfall av personal men återhämtat sig starkt. Aktien har gynnats av ett samgående med Endeavour till en premie på 27 procent. Affären som ska säkerhetsprövas först innebär att Endeavour köper alla aktier i Semafo med betalning i egna aktier.

Nibe överraskade positivt med sin kvartalsrapporten så sent som idag, torsdag. Vd:n konstaterade att bolaget står emot krisen bra, även om efterfrågan varierar ganska stort. Aktien är upp tvåsiffrigt i år.

Vinnaren? Sinch har nära dubblerat sin kurs sedan nyår. Bolaget har utvidgat sitt samarbete med Ericsson med sin meddelandeteknik inom 5G. Bolaget har också gjort förvärv i Latinamerika genom köpet av Wary inom meddelandetjänster, tagit in mer aktiekapital i en riktad emission. Därtill har styrelseledamot köpt aktier för flera miljoner kronor.

Urval av aktier på Stockholmsbörsens Large cap, mid cap och small cap som haft en positiv kursutveckling i år:

AktieUtveckling, procent, i år
Sinch98
Oasmia73
Evolution Gaming72
G5 Entertainment70
Bactiguard69
Byggmax68
Camurus50
Semafo38
Swedish Match31
Betsson29
Nibe16
AstraZeneca14

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer