Börsras för svenska spelbolag efter norskt förbudshot

De svenska spelbolagen föll på bred front på Stockholmsbörsen när det blev känt att det norska stortinget kan utreda en lag som förbjuder utländska spelbolag. Konkret kan företagen stoppas genom en IP-blockering som inte ger tillgång till spelsajterna. Cherry betonar att det bara är ett förslag medan LeoVegas uppger att det inte påverkar deras finansiella mål.

Det var under tisdagen som norsk media rapporterade om att den norska oppositionen vill förbjuda utländska spelbolag att ha verksamhet i landet. Detta för att ge ytterligare skydd till den statliga monopolisten Norsk Tipping, alltså landets motsvarighet till Svenska Spel.

Den nya lagen väntas innebära en IP-blockering som inte ger tillgång till nätsidorna. Lotteritilsynen kan också komma att få tillstånd att kräva in årlig rapportering från bankerna om transaktioner med utländska spelbolag.

Det kan dessutom bli tal om ett säljtryck om den norska oljefonden ska tvingas sälja av alla sina aktier i spelbolag. Formellt väntas Stortinget ge kulturdepartementet i uppdrag att utreda saken och komma med ett förslag.

På Stockholmsbörsen lyste det rött – Betsson och Cherry tappade 8 procent vardera och LeoVegas 6 procent. GIG, Gaming Innovation Group, är noterade på Oslobörsen och föll med 10,5 procent.

Enligt Cherrys IR-ansvarige Anders Antonsson är det enbart ett förslag och inte ett färdigt beslut som ska implementeras.

– Det innebär att individuella ledamöter i Stortinget har fått gehör för sitt förslag i ett utskott. Stortinget kommer nu att ge kulturdepartementet i uppdrag att utreda och komma med förslag. Det är långt ifrån att det kommer att stoppa i närtid, det tror jag, säger han till Finwire.

Antonsson uppger att de följer utvecklingen men att Norge inte är ett av bolagets största marknader.

– Det är inget jättestort land för oss men det är naturligtvis ett viktigt land som är närliggande kulturellt och som många gånger har samma syn på spel och lagstiftarna följer ju varandra.

Han tror att det är långt ifrån att ett stopp kommer i närtid. Norden står för ungefär 50 procent av bolagets externa intäkter, varav Sverige står för den största delen. Danmark och Norge har ungefär lika stora andelar. Finland står för en mindre andel av intäkterna.

Under onsdagen kommenterade också LeoVegas nyheten. Bolaget uppger att de har tagit höjd för ändrade förutsättningar på norska marknaden men att deras finansiella mål inte påverkas. I mars stod den norska marknaden för 4,6 procent av koncernens totala intäkter, enligt bolaget självt.

– Ännu finns det inga detaljer kring förslaget men i alla branscher får man räkna med att förutsättningarna kan ändras. Vissa marknader stängs ner och andra öppnas och regleras. Norge har idag inget lokalt licenssystem och istället för förbud hoppas jag att Norge rör sig mot en lokal reglering likt den utvecklingen vi ser i Sverige, säger LeoVegas vd Gustaf Hagman.

Stortinget ska rösta om att utreda ett lagförslag den 7 maj.

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer