Hoppa till huvudinnehållet

Öva mental styrka med Börspsykologi

Är börskraschen här? Nej, ännu är det lugnt segel men du kan redan nu förbereda dig mentalt. I detta inlägg pratar vi om börspsykologi.

Börspsykologi

Det finns alltid en anledning att vässa sin mentala inställning till börsen. För det är omöjligt att inte bli påverkad när börsen rör sig kraftigt. Det kan gå fort att både tjäna och förlora pengar på börsen om man inte har rätt riskhantering.

Därför tänkte jag att vi ska kolla lite närmare på när det ofta uppstår kraftiga rörelser. Ofta är det under dessa tillfällen vi får pröva på vår mentala styrka. Det är lätt att drabbas av panik när det faller, precis som hybris gärna uppstår efter upprepade uppgångar. Detta är känslolägen som kan få dig att agera mindre rationellt. Därför är det bra att öva på detta redan nu, när det är lugnare på börsen så att du är förberedd när stormen kommer.

5 procent dagar

I bilden ovan ser du alla dagar sedan 1990 som OMXS30 har rört sig 5 procent eller mer under en dag. Det är alltså både dagar som det stiger eller faller. Det har varit totalt 7302 börsdagar sedan 2a januari 1990, av dessa 7302 har det varit 65 dagar som börsen stigit eller fallit med 5 procent eller mer. Det är mindre än 1% av alla dagar som den gör så kraftiga rörelser. Med andra ord väldigt ovanligt.

Det du också kan se av bilden ovan är att många av dessa dagar som är markerade med gult är kring perioder av skakig börs. Det är många i slutet på finanskrisen under 2008 och 2009. Detta blir ofta ett eldprov för den långsiktiga investeraren att kunna hantera. Det är lätt att dras med av den negativa stämningen. Nästa helt uteslutande är även alla positiva 5 procent dagar i samband med kriser så tro inte att det är enklare att hantera positiva dagar.

2,5 procent dagar

I bilden ovan ser du markerat alla dagar som haft en rörelse på 2,5 procent eller mer under en börsdag. Av de totalt 7302 dagarna har det varit 597 dagar med rörelse på 2,5 procent eller mer. Det motsvarar ca 8% av alla dagar som det sker en rörelse av denna storlek. Med andra ord, ganska ovanligt men inte helt främmande.

Mönstret är vid detta laget väldigt tydligt – börskrasch medför kraftigare rörelser under varje börsdag. En del markeringar i början av 90-talet då vi gick igenom en fastighetskrasch i Sverige. Senare under 1998 var börsen skakig. It-bubblans krasch mellan åren 2000 till 2003 medförde många dagar med både fallande och stigande på över 2,5 procent. Finanskrisen under 2007 till 2009 är också en intensiv period. Skuldkrisen under 2011 duggar det tätt och senast var den Brexit under 2016. Absolut senaste dagen vi fick en rörelse på 2,5 var i februari iår, dessförinnan juni 2016 i och med Brexit-omröstningen.

Det har varit 2 år av lugnt segel för den som investerat på börsen. Detta kommer givetvis inte att fortsätt i alla framtid utan fler kriser kommer uppstå. Därför är det bra att påminna sig själv nu, när allt är lite lugnare att se över strategin och fundera på den mentala styrkan.

Att göra nu

Se till att ha koll på din strategi. En tydligare strategi är enklare att följa och du kan förhoppningsvis agera mer rationellt. Här kommer några tips som är bra att fundera över:

  • Vilken risk har du i portföljen? Hur bra är egentligen din riskspridning? Om du har för hög exponering mot en sektor eller få aktier/fonder så kan det bli en skakigare resa. En bredare portfölj kan göra att du får en lugnare utveckling.
  • När ska du sälja? En tydlig strategi för när du avvecklar aktier/fonder gör det enklare att agera rationellt. Har du någon parameter du kollar på eller har du satt en kursnivå som du tar din stop-loss på så vet du hur du ska agera när det går fort. Eller är strategin att INTE sälja, utan verkligen äga på lång sikt så se till att håll dig till det.
  • Hur lång tid ska du placera på börsen? Är det pengar som du planerar att köpa bostad för inom bara några år så är det inte helt optimalt att lägga dessa på börsen. Det kan bli skakigt och det sista du vill göra är att sälja när en tillfällig dipp uppstår. Öka innehavet av räntefonder eller andra trygga tillgångar för att minska risken mot börsen om du är i behov av pengarna snart.
  • Kanske dags att kolla på alternativa tillgångar? Investera i en tillgång som har låg korrelation till börsen gör att du bör klara dig bättre när börsen faller. Råvaror har ofta låg korrelation mot börsen, vilket innebär att de inte rör sig i liknande riktning som börsen.

Har du andra tips på hur man kan öva mentalt och bli bättre på börspsykologi? Dela gärna idéer i kommentarsfältet nedan. 

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer