Hoppa till huvudinnehållet

Tips kring börsnotering – Private Banking Live

I denna sändning så gästades jag av Peter Benson från Affärsvärlden samt Dennis Fagerros från Nordnet för att prata börsnoteringar.

Hur funkar tilldelningen vid en notering, varför funkar inte alla kontoformer, hur håller man sig uppdaterad om kommande noteringar och fler praktiska tips för dig som vill investera i börsnoteringar pratar jag och Dennis om.

Affärsvärlden analyserar alla börsintroduktioner och har samlat massa matnyttig data via deras tjänst IPO-guiden. Peter berättar mer om de varningsflaggor som de lyfter i samband med ett noteringserbjudande. Vi går igenom vilka flaggor som är mer kritiska och vilka som man nästa alltid stöter på i samband med en börsnotering.

IPO Screener

Sedan 2017 har Affärsvärlden sparat info om de börsnoteringar som genomförts. Där kan du hitta kursutveckling, hur många flaggor, storlek på emission och mycket mer.
Det är delvis ett bra verktyg för att utvärdera rådgivare i samband med emissioner och man kan även se ett samband mellan antalet varningsflaggor som Affärsvärlden lyfter och en negativ kursutveckling.

25 flaggor i samband med notering

Listan ovan är de flaggor som Affärsvärlden eventuellt lyfter i samband med att de analyserar erbjudandet inför börsnoteringen.

Som man kan notera så är det även några flaggor som lyfts efter noteringen, så som hur aktien utvecklas, om det inte fulltecknades och ifall de behöver utöka emissionen.
Den absolut vanligaste flaggan som de har lyft efter att ha analyserat fler än 200 börsintroduktioner är att kursen faller dag ett. Vilket med andra ord betyder att vi som investerare har stor nytta av att göra analysen noggrant för att försöka undvika dålig avkastning.

Kolla gärna in klippet och lyssna mer på vad Dennis och Peter delar med sig av. I länkarna nedna kommer du både till Nordnets sida för alla aktuella börsnoteringar samt till ett erbjudande för dig som Nordnetkund att få rabatt på Affärsvärldens tjänst.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer