Hoppa till huvudinnehållet

Börsmusik för baisse och hausse, Günthers tolkning!

En dag på börsen i toner

– spellista och berättelse av Günther Mårder, sparekonom Nordnet Bank.

Spellistan på Spotify startar du här

Ludvico Einaudi bjuder på suddig morgon

Jag vaknar alltid förväntansfull på mornarna. Intrycken från natten kan vara suddiga eftersom vi har två blöjbarn och därmed rätt spännande nätter. De suddiga intrycken blandas med förväntansfullheten och dagen klarnar så sakteliga perfekt illustrerat av Ludvico Einaudi när han framför Divenire. En minimalistisk kompositör som jag lyckats finna senaste året.

Fanfarernas förväntan

Väl på jobbet stiger förväntan inför börsens öppning. Vad ska hända? Vilka blir de drivande faktorerna? Nervositet, förhoppningar och framåtanda karaktäriserar tiden innan terminerna skvallrar om kommande kursriktning vid öppningscallen. Blåsorkestern och pukorna i Aaron  Coplands pampiga Fanfare for the Common Man fångar stämningen på ett magiskt sätt. Jag lyssnar mycket på klassisk musik, kanske eftersom jag färgats av tiden på Adolf Fredriks musikklasser, gosskör och Stockholms musikgymnasium.

I takt med fritt fall

Terminerna pekar rakt ner i källaren! Det kan komma att bli en tråkig dag när klockan slår 09:00. Men kan det verkligen stämma? Terminerna har haft fel tidigare. Ett vakuum uppstår och i huvudet rullar Free Fallin framförd av Michael Henry och Justin Robinett efter orginalet av John Mayer. Jag gillar melodiösa sing-and-songwriter-låtar och ofta sjunger jag med genom att lägga en extra basslinga till ledsångaren.

Oundviklig brutalitet 

Börsen öppnar och slakten är ett faktum. Under kraftfull omsättning slaktas kurserna fullständigt. Investerare försöker rädda det som går och skräcken övergår i panik och ljudet av Stabbing the Drama av Soilwork dånar. De fallande kurserna på börsen börjar mot slutet av låten att avta. Min kärlek till metal är kanske lite oväntad men jag tror att jag är vad man skulle kunna kalla en musikalisk allätare.

Tiden läker alla sår

På botten, vi är alla på botten. Sakta börjar fyndköparna dyka upp på börsen. Tankar om tid svävar i huvudet. Långsiktigt går börsen alltid upp – det handlar bara om att ha tålamod och att våga ta rätt risker. I Hans Zimmers låt Time från filmen Inception känner vi smärtan men samtidigt möjligheterna som kommer efter ett ras. Tiden läker de flesta sår och jag älskar filmmusik. Dramatiken, det pompösa men samtidigt diskreta.

Skinn på näsan

Efter stora nedgångar gäller det att vara hårdhudad och släppa känslorna. Det är nu det bästa tillfällena för lysande affärer dyker upp. Men samtidigt har jag svårt att inte tycka lite synd om mig själv. Det känns ibland som Carolina Wallin Pérez tolkar Kents låt: du har stuckit ett hål i min Kevlarsjäl. Jag blir varm av hennes enkla och självklara sätt att framföra denna vemodiga men samtidigt svängiga melodi.

Även elände har ett slut

Alla nedgångar har ett slut – så även denna dag. När känslan av att vi nått Världens ände så ljusnar det plötsligt, denna gång tack vare Bo Kaspers Orkester. Sakta återvänder optimismen och tron om att framtiden kommer att bjuda på lycka och välgång. Skivan Du borde tycka om mig är späckad av musikaliska genidrag –Christian Walz (en annan favorit) har verkligen lyckats när han hjälpt Bo Kaspers att förnya sig men fortfarande behålla sin själ.

Upptakten till något stort

En stämning av melankoli vänds snabbt till rena festkänslan när kurserna plötsligt börjar vända uppåt. Först börjar de hårdaste spelarna på marknaden att dansa på det nystartade köppartyt. Några korta stunder tvekar marknaden på om återhämtningen kan fortsätta men tar sedan åter fart precis som i David Guettas The Alphabeat. Men kurserna lyckas aldrig ta sig upp över nollstrecket och dagen summeras ändå till en mindre nedgång. Jag är aldrig ute på nattklubbar så därför får jag försöka ta igen det jag missar i musikalisk väg när jag sitter framför börsskärmen om dagarna. Ibland händer det att det blir några intensiva moves.

I morgon, i morgon…

Klockan har blivit 17:30 och börsklockan har slagit sitt sista slag för dagen. Nedgången har satt sina spår och känslan är, precis som börsen, svagt vikande. Men som den sanna optimist jag är så ser jag framåt. Det kommer fler dagar och den som träget lägger undan pengar varje månad och investerar på ett klokt sätt kommer att bli belönad. Jackson 5 klargör känslan i den nyproducerade versionen av Maybe Tomorrow. Denna låt fick mig tårögd när jag hörde den i sin nya tappning här i somras. Den unge pojken Michael Jackson hade en av världens vackraste röster.

Livet är större än näringslivet

Väl hemma tillsammans med min älskade fru och underbara barn känns börsen rätt oviktigt. Vi lever i en konstruerad bubbla där mycket mäts i materiella ting. De som lyckats fånga detta bäst är Pros & Cons när de framför Allting går så bra för oss. Jag konstaterar ganska snabbt och glädjande att livet är större än näringslivet!

Med viss självdistans /

Günther Mårder – som du här kan följa på Twitter.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2013-10-14 14:36

Hej Günther!
Stort tack för att vi fick vara med på listan. En annan låt som kan vara skön att ha med i tider av börsoro är kanske Don’t You Worry Child som vi släppte med färsk musikvideo i lördags.

http://youtube.com/watch?v=wZM0FOQXxKA
Spotify: http://open.spotify.com/track/2hUYaMg9Kxku1c0eg2IjGZ

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-12-27 10:29

Hej Tomas,

Jag tycker att ni gör ett helskönt jobb – många riktigt bra tolkningar! Min dröm som yngre var ju att försörja mig som korist, men misslyckades eftersom jag inte vågade satsa… Nu dömt att försörja mig på aktiemarknaden istället. Sång är däremot fortfarande mitt stora intresse.

En liten undran om er beskrivning av er själva. Ni säger att ni har influerats av Rajaton, Take 6, The Real Group och Naturally 7. Den grupp som jag tycker att ni liknar mest är “gamla” Vibafemba? Har inte detta varit en inspirationskälla?

Keep up the good work!
Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-11-01 17:01

Hej Gunther, Vill bara säga att låten free fallin’ skrevs och framfördes för första gången av Tom Petty 1989, där har du alltså originalet. 🙂 Hur ser det ut med podden? Når ni 10 000? Jag lyssnar varje vecka och tycker att det är jätteintressant! Har nyligen börjat intressera mig för aktier och du har varit en inspiration under starten. Jag vet inte alls om det här är något ni kan ta upp i podden men jag och min fästmö blev rekommenderade att investera i träd för någon vecka sedan, star mer beskrivet här: http://www.betterglobe.com. Har du hört något om… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-12-27 10:32

Hej Tom Petty,

Självklart ska du ha cred för att du framförde låten först 🙂

Som du säkert har sett så har vi redan nått 10 000 lyssnare och fortsätter således så länge intresset fortsätter!

Ang betterglobe så har jag gjort en 10 sekunders analys efter att ha besökt deras startsida och jag tycker att den skriker undvik! Bara en personlig uppfattning – men jag skulle aldrig rekommendera någon att investera sina pengar där.

Bästa hälsningar
Günther Mårder