Hoppa till huvudinnehållet

Är antalet IPO:er en bra börsindikator?

För att bli en framgångsrik investerare är nyckeln till framgång enkel fastställa: köp billigt och sälj dyrt. Därför är det en investerares våta dröm att kunna förutspå hur börsen kommer att bete sigi framtiden.Verktyg som används för detta ändamål brukar kallas för börsindikator eller kort och gott indikatorer.

Det finns flera olika börsindikatorer som är omtalade. Flera av dem är verktyg inom teknisk analys, bland annat Bollingerband, RSI, IMI och MACD. Här kan du få en grundkurs i just teknisk analys.Därtill finns det flera som är kopplade till mer fundamentala fakta samt en del mer oväntade börsindikatorer. Bland de mer oväntade (och konstiga?) finns det skrivet om att man utifrån smörproduktionen i Bangladesh (skrivet med en stor gnutta humor enligt författaren), antalet nio-åringar i USAeller vinnaren av Super Bowl kan förutspå hur den amerikanska aktiemarknaden kommer att röra sig.

Antalet IPO:er har exploderat under 2014-2015

En annan indikator som det ibland talas och skrivs om är om antalet IPO:er har någon korrelation med börsutvecklingen. Här nedan kan ni se min sammanställning av antalet IPO:er på Nasdaq OMX och First North för åren 2006 – 2015.

Bild1

Som vi ser i grafen ovan har antalet IPO:er den senaste åren exploderat. Men det är ännu mer intressant om vi undersöker grafen tillsammans med utvecklingen för börsen. I detta fall har jag valt OMXSPI.

IPO vs OMXSPI

Finns det då något samband mellan börsen och antalet IPO:er på aktiemarknaden? Som i alla indikatorer bör man utvärdera om det finns någon eftersläpning i indikatorn. Min tro är kortfattat att det är börsen som styr och att antalet IPO:er kommer därefter. Med anledningen av de senaste årens börsuppång har detta medfört att många får bra betalt när man noterar sitt bolag på börsen. För dem som har haft en fundering på notera bolaget tror jag att man har tagit chansen att göra detta under 2014 och 2015. Den starka börsen tror jag kommer innebära att vi framöver fortsatt kommer se många nya bolag till börsen. Skulle börsen vända kommer förmodligen antalet IPO:er att minska.

Men jag tycker inte att manska dra för stora slutsatser av historiska data om man är långsiktig i sitt sparande. Det är väldigt svårt att prickatoppar och dalar. Det viktiga vid ett långsiktigt sparande är att våga ta risk och spara regelbundet.

Vilken börsindikator använder du dig av?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer