Hoppa till huvudinnehållet

Börshandlade investeringsprodukter, en kort introduktion

Börshandlade investeringsprodukter, ETP:er, är värdepapper utfärdade av banker eller värdepappersinstitut som följer värdet på en underliggande tillgång, exempelvis olika index, aktier, råvaror, valutor eller en kombination av dessa. Du handlar dem här hos oss på Nordnet precis som en vanlig aktie.

Bredare utbud

Börshandlade investeringsprodukter ökar utbudet av investeringsmöjligheter för oss som sparare. Du kan använda dem när du exempelvis vill handla en råvara som annars är svår att investera i, när du vill gå kort i en specifik aktie eller om du vill investera i ett index. Eller kanske är du intresserad av att handla med hävstång?

De här instrumenten kan man använda på många olika sätt. Ett sätt som jag själv gillar är att man kan använda det som ett skydd. Säg till exempel att det ska komma en rapport i något av dina aktieinnehav och du är orolig att rapporten ska vara svag. Ett alternativ till att sälja aktien är att köpa ett bearcertifikat på din rapporterande aktie. På så sätt neutraliserar du din position under tiden nyheten släpps. Om aktien går ner kommer det du förlorar på dina aktier vinnas tillbaka i certifikatet och vice versa.

Det finns flera alternativ

Det finns olika typer av produkter och jag tänkte lite snabbt gå igenom de tre vanligaste här.

1) Bull- & bearcertifikat

Bull- och bearcertifikat, ibland kallat ETN:er eller exchange traded notes, har oftast en hävstång. Ett exempel på ett sådant instrument är ”Bull Koppar x2”, som följer den dubbla dagliga kursutvecklingen hos koppar. Med ett bullcertifikat tjänar man pengar när marknaden stiger, och med ett bearcertifikat tjänar man pengar när marknaden faller. Tänk på att hävstången omräknas dagligen, och att bull- och bearcertifikat med hävstång därmed inte passar för längre investeringar.

2) Minifutures

Minifutures har alltid en hävstång som skapas genom att investeraren endast behöver placera ett mindre kapital jämfört med att placera direkt i den underliggande tillgången. Minifutures har en så kallad stopp loss-nivå, som ibland kallas för barriär. Om underliggande tillgång når barriären under löptiden så upphör minifuturen i förtid. Det innebär också att du inte kan förlora mer än det investerade kapitalet.

3) Warranter

En warrant är ett värdepapper som ger innehavaren rätten att köpa eller sälja exempelvis ett visst antal aktier till ett visst pris under en given tidsperiod. Tror du att priset kommer att gå upp i den underliggande tillgången kan du köpa en köpwarrant, och tror du priset kommer att gå ner tjänar du pengar genom att köpa en säljwarrant. Warranter har en begränsad löptid som anges av dess slutdag och påminner en hel del om optioner

Bra att veta

En skillnad mot aktier är att utgivaren av instrumentet också säkerställer att det finns priser i instrumentet under handelsdagen. Banken som ställer priser i instrumentet kallas för market maker.

Du kan ha börshandlade investeringsprodukter på de flesta kontotyper, exempelvis aktie- och fonddepå, kapitalförsäkring och investeringssparkonto.

De flesta börshandlade investeringsprodukter har också en förvaltningsavgift. Om ett instrument exempelvis har en avgift på 0,5% per år betalar du varje dag 1/365-del av 0,5% i avgift. Självklart betalar du bara avgift för de dagar du innehar produkten. I detta avseende påminner börshandlade investeringsprodukter om vanliga fonder, som ju också har en förvaltningsavgift.

Tänk också på att om banken som ger ut en börshandlad produkt går i konkurs eller får ekonomiska problem, så riskerar du att förlora hela eller delar av ditt investerade kapital i berört instrument

Jag hoppas att jag har gett dig en ökad förståelse för börshandlade produkter, och kanske väckt ditt intresse. Innan du investerar så är mitt viktigaste råd att du läser på ordentligt om produkten och säkerställer att du förstår vad det är du köper. Och glöm inte att alla investeringar är förknippade med risk, och vissa av de här instrumenten kan ha riktigt hög risk. Du kan dock aldrig förlora mer än ditt satsade kapital.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer