Hoppa till huvudinnehållet

Börsens öppettider uppe för diskussion

Förra veckan kunde vi läsa om ett förslag från bland annat AFME, den europeiska investerarföreningen, gällande börsens öppettider i Europa. USA och Asien som har 6,5 resp 6 timmars handel skiljer sig nämnvärt mot vad vi och de flesta i Europa som handlar i 8,5 timmar.

Förslaget från investerarföreningarna är att handelsdagen i Europa förkortas med hela 90 minuter och öppettider mellan 10 och 17 införs. Det skulle bland annat hjälpa till att effektivisera handelsdagen.

Anledningen till förslaget är många men man pekar framför allt på att kortare öppettider skulle ge kvinnor möjlighet att jobba i branschen då det idag kan vara svårt att kombinera familjeliv och långa arbetsdagar. Man menar också på att investerares mentala hälsa och välmående skulle förbättras om arbetstiderna blev kortare.

Personligen tycker jag att förslaget är bra. Jag som sitter i stort sett varje öppen timme framför skärmarna skulle uppskatta en mer effektiv och kortare dag. Men att marknaden skulle bli mer effektiv är ingenting jag hoppas på, då det är en ineffektiv marknad som jag egentligen vill ha. Det jag framför allt tänker på är den kortsiktiga prissättning som jag försöker att analysera och handla efter.

Mina funderingar går också till den modell som USA kör med för- och efterhandel i aktier och även terminsmarknaden som i stortsett är öppet dygnet runt. Även Eurex förlängde även så sent som i december 2018 handelstiderna för bland annat den populära terminen för tyska DAX. Vi har också fått förlängda handelstider i vår termin för några år sedan som idag handlar 08.30-18.00.

Kort sammanfattat gillar jag förslaget 10-17 då man hinner både göra någonting på morgonen innan öppning och att vi en handelsperiod som överlappar när USA är öppet vilket jag tycker är viktigt. Det är iallafall en högintressant diskussion för en som mig som är styrd av börsens öppettider i mitt arbete.

Vad tycker ni?

Ekka

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer