Hoppa till huvudinnehållet

Börsen upp och ned varannan dag – här är tre vinnare under veckan

Börsen bjöd på lite varannan dags utveckling under veckan. Upp måndag, ned tisdag, upp onsdag, ned torsdag och slutligen upp fredag.

Givetvis finns det en knippe vinnare och förlorare den här veckan på börsen. Vi har valt ut en grupp vinnare.

 

Medicinteknikbolaget Vitrolife – +11,4 procent

Vitrolife ökade både omsättningen och vinsten i det andra kvartalet. Omsättningen klättrade 37 procent medan vinsten före skatt steg 49 procent. Ledningen utmålade en fortsatt positiv marknad. Marknadsutsikterna om en kontinuerligt expanderande marknad som i monetära termer förväntas växa med 5-10 procent per år under överskådlig tid. Vitrolife upprepade också att man under året kommer att fokusera på att expandera försäljning.

Bolaget saknar bred analytikertäckning. Remium Introduce följer bolaget och överraskades av omsättningsökningen. Analytikern Björn Rydell skrev i en snabbkommentar efter rapporten att både omsättningen och ebitda-resultatet (rörelseresultatet före av- och nedskrivningar) var högre än väntat.

 

Tech-bolaget Mycronic – +7,1 procent

Mycronic redovisade en urstark rapport vad gäller omsättning och resultat. Omsättningen nära fördubblades till drygt 910 miljoner kronor medan resultatet före skatt steg nära 200 procent till 312 miljoner Utsikterna för året upprepades. Orderingången och orderstocken krympte dock rejält.

Tech-aktien har inte överdriven täckning av analytiker. Redeye, som har en riktkurs om 107 kronor i basscenariot, skrev efter rapporten att man inte avser göra några större förändringar. Rapporten var dock bättre än väntat.

”Mycronic levererade 5 maskritare under Q2, varav 3 avancerade jämfört med våra förväntningar om totalt 2 stycken maskritare och 1 avancerat system. Föregående innebär att rapporten kom in långt över våra estimat men bortsett från detta så var rapporten faktiskt i princip i linje med väntat”, skrev analytikern Viktor Westman.

Mycronic presenterade i veckan också en betydande order värd 12-16 miljoner dollar.

 

Veterinärmedicinbolaget Panion Animal Health – +34,0 procent

Aktietorget-noterade Panion Animal Health var en stor vinnare på fredagen. Aktien har under våren knoppats av från ett annat Aktietorget-noterat bolag i form av Combigene. Fokus är inriktat på området för veterinärmedicin.

På fredagen skickade företaget ut ett pressmeddelande där man utlovade en accelerering av sitt projekt rörande epilepsi hos hundar. Det var dock inte enda nyheten. Ordförande Lars Thunberg meddelade att den amerikanska marknaden ses som en hemmamarknad och företaget skall framöver åka på en roadshow i USA och bland annat träffa investmentbanker.

I meddelandet framgick det också att företaget för diskussioner om en licensavtal som kan resultera i att ytterligare en stor marknad öppnas upp.

”Mycket tyder på att Panion kommer att ha två produkter i sin pipeline inom två till fyra år”, uppgav ordföranden.

Vidare har Panion också ingått en avsiktsförklaring, ett så kallat letter-of-intent, med ett företag rörande en behandling mot artros för hästar. Produkten i fråga rör genterapi. Den processen väntas vara klar under det fjärde kvartalet.

 

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer