Hoppa till huvudinnehållet

Börsen svajar – ska man avvakta eller investera?

De sista månaderna har inte varit roliga för den som har sin pension eller sitt sparande på börsen. På forumen på nätet är det många diskussioner om hur man bör/kan/ska agera. Hade det varit en enkel fråga hade svaret varit enkelt, men just nu är vi tillbaka i det klassiska “det beror på”. I mångt och mycket beror det på din riskbenägenhet, din tidshorisont och din strategi.

Följ trenden

Den svenska börsens stora index (OMXS30) är ner över 15% sen september och närmare 11% sen årsskiftet.

Det är surt och är det så att du är stressad över situationen så ska du veta att du är långt i från ensam om det. Det är helt normalt att vara stressad när man ser sitt kapital minska varje gång man loggar in på kontona. En grundregel för att minska stressen är att om du behöver pengarna inom de närmaste åren så ska de inte finnas på börsen. Då är det bättre att de ligger och småputtrar på ett sparkonto där du inte riskerar att pengarna minskar i värde. Har du pengar, tex pension, som du inte kan ta ut så kan det var lämpligt att parkera dem i en räntefond under tiden det stormar så att du får sinnesro. Har du bara pengar som du kan avvara på längre tid så kan det fortfarande finnas bra skäl att ha dem på börsen.

Det klassiska ordspråket; köp billigt och sälj dyrt är lätt att säga, men betydligt tuffare i praktiken. Det är svårt att pricka toppar och bottnar på börsen, men drar man ner ambitionsnivån så kan man få en viss vägledning genom att använda teknisk analys. Den absolut vanligaste indikatorn är glidande medelvärde. Glidande medelvärdet används för att se om nuvarande kurs är högre eller lägre än snittkursen för ett visst antal dagar tillbaka i tiden. Tittar vi på hur OMXS30 ligger för stunden så ser vi att vi legat under medelvärdet på årsbasis sen september. Ett alternativ är att man väljer att bara vara investerad på börsen i de fall kursen står över årsmedelvärdet. Det är ett sätt att undvika de värsta missarna. Ligger kursen under årsmedelvärdet så är det en stark indikator att det kan vara svårt att få sina aktieköp att gå med vinst på kort sikt. Personligen står det i min investeringsplan att jag ska utvärdera de aktier som går under årsmedelvärdet en extra gång för att ev sälja av hela eller delar av innehavet. I år kan jag konstatera att jag var för optimistiskt och inte sålt av tillräckligt. I dagsläget har jag ca 40% av mitt investeringsbara kapital på börsen, men mindre hade varit bättre. Nåja, man lär sig av allt. I mitt fall så blir feedbacken att jag måste vara tydligare i min investeringsplan.

Spara regelbundet

Oavsett om du är fullinvesterad på börsen eller ligger utanför så bör ditt regelbundna sparande sitta i ryggmärgen. Sätt av minst 10% av din lön efter skatt till investeringar eller sparande (helst månatligt). Personligen så stoppar jag inte in något på börsen nu, utan bunkrar kapital på mina sparkonton (majoriteten hamnar på ett konto med insättningsgaranti och en mindre summa hamnar hos ett bolag utan insättningsgaranti men med en högre ränta istället). Om du har möjlighet så öka ditt sparande nu när börsen är sur så att du kan investera när det vänder uppåt. Ett klassiskt uttryck är: “the time to buy is when there’s blood in the streets.” så se till att ha en sk “krigskassa” även kallad “torrt krut”, dvs pengar att handla för när det väl vänder uppåt.

Det är svårt att tajma marknaden och ett bra alternativ kan vara att månadsinvestera. På så sätt slipper du bry dig om hur börsen går. Är börsen ner så får du mer för dina pengar, är den dyr så får du mindre, men i det långa loppet så kommer det att bli bra.

Den oförutsägbara framtiden

Om börsen är i en korrektionsfas eller om det är en större nedgång på gång vet vi inte, men oavsett vad är det viktigt att du har en strategi för hur du ska hantera situationer som denna utan att din sinnesro och sömn påverkas. Det är lika troligt att du om ett år kommer att säga: “Varför sålde jag inte av allt tidigare” som att “Varför köpte jag inte mer när det var så billigt?”, men det är lite av tjusningen med börsen. Det är lite “damn if you do, damn if you don’t”. Mitt råd i denna svajiga börs är att sätta av allt du kan, men stoppa inte pengarna på börsen om du är i behov av dem i närtid och om du gör det så ha koll på riskerna!

Det vore superkul att höra hur just du tänker kring sparande och investeringar i denna turbulenta tid. Kommentera gärna nedan eller på Twitter (jag hittas under nicket @Amazing_Mica).

Monica Sjödin
Monica Sjödin
Entreprenör och ekonomientusiast

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer