Hoppa till huvudinnehållet

Börsen rusade efter vaccin-resultat

Börsen rusade på beskedet att Pfizer och Biontechs vaccin mot covid-19 visat god effektivitet. Nyheten synliggjorde samtidigt den skillnad mellan hur tillväxtaktier och värdeaktier utvecklats det senaste året.

Interimsresultatet som är en storskalig fas3-studie visade en effektivitet över 90 procent i att förebygga covid-19 hos patienter utan bevis för tidigare infektion.

Bolagen planerar att ansöka om nödgodkännande i USA kort efter att den nödvändiga säkerhetsmilstolpen uppnåtts, vilken förväntas ske under den tredje veckan denna månad. Således kan det finnas ett vaccin ute innan jul, om än i begränsad omfattning.

När nyheten släpptes var såväl den amerikanska börsen som asiatiska börser stängda, men europeiska börser steg kraftigt på beskedet. De amerikanska börserna steg sedan även de kraftigt på nyheten.

Det var oturligt för Pfizers vd och vice vd som sålde, enligt en på förhand bestämd plan, cirka 175 tusen Pfizer-aktier i måndags. Aktien steg med närmare nio procent under samma dag som vaccinnyheten släpptes.

Samtidigt framgick det tidigt i börsrusningen att inte alla aktier gynnades av beskedet. Börsbolag som gynnats ekonomiskt av coronapandemin handlades ned kraftigt, medan allra främst cykliska aktier och värdeaktier åtnjöt kraftiga kursuppgångar efter att ha länge underpresterat mot mer tillväxtorienterade aktier.

H&M utmärkte sig bland storbolagen med en uppgång på närmare 15 procent under tisdagen. Bolaget har många butiker som antingen är stängda eller bevittnar lägre kundaktivitet som följd av coronapandemin, och marknaden tror att ett tillgängligt vaccin kan få fler att handla i dess butiker i framtiden.

I den andra vågskålen märktes bland annat gamingbolag som Embracer, Paradox och Stillfront. Även e-handelsbolag som Boozt och Zalando föll kraftigt på nyheten. Bolagen rider på strukturella tillväxttrender som sannolikt är här för att stanna, men marknaden verkar ha bedömt att det finns en viss “coronadoping” inblandad i åtminstone aktiekursen.

Investmentbanken JP Morgan tror att denna marknadsrotation till värdeaktier kan vara under en längre period, givet att de har underpresterat mot tillväxtaktierna under flera år. Rotationen kan liknas vid den marknaden såg 2016 till 2017. Rotationen tog en paus på onsdagen, men investmentbanken bedömer att det finns fortsatt utrymme för normalisering mellan värdeaktier och tillväxtaktier.

Samtidigt förväntas studieresultat från ett antal coronavaccin i fas 3 inom kort. Det finns totalt 11 vaccin som genomgår storskaliga fas 2/3-studier där effektiviteten testas. BNT162b2 är baserad på så kallad mRNA-teknik, och den amerikanska smittskyddsexperten Anthony Fauci ser resultatet som lovande för kandidater med liknande teknik. Det inbegriper Modernas coronavaccin mRNA-1273, där fas 3-resultat förväntas komma denna månad.

Fram till jul är det upp till bevis för ett antal omtalade coronavaccin om de kan följa i Pfizer och Biontechs fotspår. Även om coronapandemin nu tilltar rätt ordentligt och förvärrar utsikterna för de närmsta månaderna är nyheten kring Pfizer och Biontechs coronavaccin välbehövd, givet att coronapandemin uppskattas ha varit väldigt kostsam för världsekonomin och dess samhällen.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer