Hoppa till huvudinnehållet

Börsen kraschar och Stenocare, första Cannabis bolaget i Europa noteras – Aktiesnack med Börsplus #18

Vad händer med börsen nu!? Är vi på väg in i en krasch eller är det enbart en sättning? Danska bolaget Stenocare är på väg in på marknaden med sin cannabisolja för att hjälpa cancersjuka. Allt om detta i Aktiesnack med Börsplus.

Ganska alldagliga nyheter klipper på några timmar bort en halv årsavkastning från många svenska cykliska aktier. Har börsen fått vittring på en hotande björnmarknad, alltså en större börsnedgång?

Klart är att riskerna “på nedsidan” dominerar. En annan likhet med 2007 är att värderingarna mätt som P/e-tal och liknande inte är jättehöga, beroende på hur man mäter. Varken 2007 eller idag finns det någon bred uppfattning om att värderingnara är särskilt upptrissade relativt vinstnivåerna. Det hindrade dock inte raset 2008 från att bli osedvanligt brutalt.

Likheten idag är alltså att svenska cykliska aktier faller oväntat mycket på tillsynes ganska abstrakta eller perifera nyheter. Ett annat exempel på marknadens dramatiska tolkningar av “mellanstora” nyheter är det bankatieras vi såg i Sverige nyss. Läs mer här

Stenocare:

Spekulanter världen över har utvecklat ett våldsamt sug efter cannabisaktier. Den galnaste trippen såg vi i kanadensiska Tilray. Kvartalsomsättningen är 10 miljoner dollar men efter noteringen i juli steg aktien 1300 procent och värderades som mest till 20 miljarder dollar. Eller mer än SKF och Electrolux tillsammans. Nu noteras Europas första cannabisbolag – i Stockholm.

En stark legaliseringsvåg över särskilt Västvärlden är katalysatorn bakom cannabisrushen. Förr fanns bara små plättar där bruk av cannabis var tillåtet. Nu har Kanada och flera amerikanska delstater snart gått hela vägen till full legalisering av produktion, distribution och försäljning av cannabis. Tyskland, Danmark och många andra länder följer efter. Det finns två spår, medicinskt bruk respektive “rekreation”, alltså för berusningsändamål. Läs mer här

Visste du att du som Nordnetkund kan prenumerera på analyser från SvD Börsplus till rabatterat pris? Dessutom får du just nu första månaden gratis! Läs mer här

Hälsningar,

Bornold & Benson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer