Börsen i utförsbacke under november

Stockholmsbörsen backade med knappt fyra procent under november månad. Nordnets kunder inom Private Banking var mest aktiva på köpsidan och plockade bland annat upp Bilia, några spelbolag och lite bankaktier.

November blev en relativt svag börsmånad med utförsbacke för index under större delen av perioden. OMXS30-index backade med nästan fyra procent och en ganska stor del av årets börsuppgång försvann. I skrivande stund har OMXS30-index stigit med knappt sju procent med en månad kvar av börsåret 2017.

Nedgången under november var ett tema främst på de nordiska och europeiska börserna. I USA fortsatte dock uppgångarna och Dow Jones och S&P 500 noterade nya rekordnivåer under november. Dow Jones har stigit med över 20 procent hittills i år. På den svenska marknaden bidrog möjligtvis fortsatta signaler om en avmattad bostadsmarknad till minskad riskaptit. Regeringen meddelade också att amorteringskraven kommer att skärpas ytterligare under 2018.

Samtidigt går vi nu in i en period som normalt brukar ge goda förutsättningar för avkastning på aktiemarknaden. Den så kallade årsskifteseffekten indikerar att avslutningen av ett bra börsår brukar bli stark, samt att starten på ett nytt år också vanligtvis bjuder på stigande kurser. Tiden får utvisa om så blir fallet detta år, men Nordnets kunder har huvudsakligen varit aktiva på köpsidan och positionerat sig i vissa aktier under november.

Bilia i topp

Bilia toppar listan över de mest nettoköpta aktierna under november. Under november nådde aktien nya bottennivåer för året och Bilia har backat med 25 procent hittills i år. Aktien återhämtade sig dock ordentligt under månadens andra halva och slutade månaden på plus. Bidragande till återhämtningen och köpintresset bland Nordnets kunder var sannolikt aktieköp från huvudägaren Öresund samt företrädare för Qviberg-familjen under november månad. Bilia höll också en kapitalmarknadsdag där ledningen gav positiva signaler kring marknadssituationen.

Tidningen Affärsvärlden bidrog sannolikt också till aktiens återhämtning genom en köprekommendation av Bilia. Vidare visade statistik från Bil Sweden att nyregistreraringar av personbilar nådde nytt rekord för november månad. Antalet nyregistrerade bilar ökade med 2,2 procent jämför med samma period i fjol.

Spelbolag fångas upp

Spelbolag lockade under november och både Netent och Evolution Gaming var bland de mest nettoköpta aktierna. Netent var den mest populära av de två och var näst mest nettoköpta aktie överlag. Inget särskilt hände i bolaget under månaden och aktien backade till nya lägstanivåer för året. Aktien har backat mer än 15 procent i år och har haft en svag kursutveckling på en stark börs, trots att den senaste rapporten var bättre än analytikernas förväntningar.

Rapporten för tredje kvartalet visade på en tillväxt på drygt 12 procent och förbättrade marginaler. Analytikerna enligt SME Direkt räknar med fortsatt hög tillväxt de kommande åren med höga och stabila marginaler. Köpläge tycks Nordnets kunder inom Private Banking resonera.

Intresse för storbanker trots utmanande förutsättningar

Storbanker var också i fokus för köpintresset bland Nordnets kunder under november, detta trots allmän oro för bostadsprisernas utveckling, skärpta amorteringskrav och en svag kursutveckling för banksektorn. Swedbank och Nordea tillhörde de mest nettoköpta aktierna under dessa utmanande omständigheter. Bankaktierna föll överlag under november och Swedbank backade med knappt fyra procent. Swedbanks egen konjunkturuppdatering ser problemen på bostadsmarknaden snarare som begränsade till vissa segment av marknaden än tecken på helt ändrade marknadsförutsättningar. Swedbank fick under november höjt kreditbetyg av Standard & Poors, från negativ till stabil för betyget AA.

Amazon.com togs sig som enda utländska aktie in bland de mest nettoköpta aktierna. Möjligtvis bidrog intresset kring shoppinghögtiden Black Friday och Nordnets kampanj med courtagefri handel på amerikanska aktier till intresset. Amazon.com nådde under november nya historiska kursrekord och har haft en fantastisk kursutveckling de senaste åren. Bara i år är aktien upp över 50 procent och grundaren och huvudägare Jeff Bezos har som en följd nyligen blivit världens rikaste person.

Melker Schörling tas från börsen

Investmentbolaget Melker Schörling köps ut från börsen av Schörling & Partners. Budet på 569 kronor per aktie ligger strax över substansvärdet från november. Aktiekursen ligger kring budnivån och förmodligen finns inget mer att hämta, så många kunder har valt att sälja över marknaden efter budet. Melker Schörling var således mest nettosålda aktie under november.

Autoliv trotsar problem

Autoliv var näst mest nettosålda aktie under november. Autoliv klättrade uppåt under månaden till nya toppnivåer för året och aktien står nu nära historiska toppar kring 1100-nivån. Den relativt starka kursutvecklingen har kommit trots utmaningar för bolaget. Bolagets rapport för tredje kvartalet var under förväntan och innehöll bland annat prognossänkningar. Under november meddelades också att Autoliv får böta 8 miljoner euro för som straff för den kartellinblandning som bolaget erkänt sig skyldig till. Möjligtvis är det bolagets tidigare besked om en planerad delning av bolaget som fortsätter att bidra till aktiens starka utveckling. Nordnets kunder sålde av aktien i bolaget under november.

HM lyser med sin frånvaro

Intressant är också vilka aktier som för ovanlighetens skull inte finns med på listan. Framförallt lyser Hennes & Mauritz med sin frånvaro denna månad. HM är i princip alltid med i statistiken över mest nettoköpta aktier, vid enstaka tillfällen bland mest nettosålda. HM B föll under november ned till nya bottennivåer och de lägsta nivåerna sedan 2011. Nya bottennoteringar har inte hindrat köp tidigare under året, men just nu ligger Nordnets kunder inom Private Banking lågt för tillfället.

/Roger Jansson

Private Banking-bloggen
Private Banking
Private Banking-bloggen

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer