Hoppa till huvudinnehållet

Börsen har mer att ge

Detta inlägg är marknadsföring.

I den här analysen har jag valt att titta helt på volatiliteten och hur det gått historiskt under liknande förutsättningar som vi har idag. Resultaten tyder på att det finns mer att hämta i marknaden.

Ni som följt mina analyser vet att jag ofta använder volatilitet som en “febertermometer” för marknaden, främst med index där det statistiska underlaget i form av ett flertal bolag ger en tillräckligt stor population att analysera.

I den här analysen har jag gjort några simuleringar på historiskt data för att se hur utfallet varit med liknande förutsättningar som vi har idag. VAP-indikatorn (Volatility Average Points) som vi utvecklade för 6-7 år sedan har varit ett effektivt verktyg för att få en uppfattning om marknadens humör.

I diagrammen nedan syns fyra index, OMX, DAX, Nasdaq100 samt Dow Jones. Alla index är simulerade med samma förutsättningar:

  • Kör när VAP > 80
  • Sälj när VAP < 30

Om du vill läsa mer om VAP-indikatorn och hur den fungerar finns mer utförlig information på den här sidan >

Som vi kan se har övervägande del av affärerna gått med vinst. Genomsnittsvinsten per affär är också relativt hög. Just nu har vi en situation där VAP-värdet för samtliga index ligger väldigt högt, över 80, och i vissa fall nära 100. Det tyder på låg kortsiktig volatilitet och avsaknad av nervositet i marknaden, ett tydligt tecken historiskt på att mer uppgång ligger i korten. I slutet av varje diagram ligger just nu alla fyra index i köpt läge, dvs pågående affär som väntar på att stängas när VAP-indikatorn faller under 30. För att det ska ske krävs en tydligt ökad nervositet, något som nästan alltid inträffar strax före en nedgång. Just nu syns dock inga tecken på det.

Happy trading!

/Rikard Nilsson, Autostock AB

Rikard NilssonPartner
Utgivare av Autostocks analysplattform Autotrader

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer