Hoppa till huvudinnehållet

Börsen, där alla kan bli miljonärer!

Förra veckan hade jag lönesamtal på jobbet där jag fick veta vilket bra arbete jag gjort under det senaste året. Chefen hade minsann lagt märke till hur hårt jag arbetat och bidragit till både min egen och verksamhetens utveckling.

Jag har aldrig avslöjat vad jag arbetar med då jag önskar vara anonym, men brukar svara att det är ett samhällsviktigt arbete där jag hjälper människor i vardagen, ett givande arbete på många sätt, dock inte i plånboken..

Årets lönehöjning landade på 300 kr då det återigen var en begränsad budget och man får vända på varje krona. Jag tror vi är många därute som är i en liknande sits. Vi har inte valt våra jobb för pengarna, utan för att vi brinner för det ena eller det andra.

En sak är dock väldigt tydlig, jag kommer aldrig bli rik på mitt jobb.

Börsen senaste året

För strax över 10 år sen bestämde jag mig för att jag skulle bli ekonomiskt fri. Även om lönen har varit en bit under 30 000 kr per månad brutto har jag genom prioriteringar sparat och investerat mellan 8 000-12 000 kr per månad på börsen.

Dessa prioriteringar har inneburit:

  • Cykel året runt till jobbet
  • Matlåda varje dag
  • Shopping väldigt sällan
  • Sparat först, spenderat sen
  • Levt många år helt utan bil

Jag har dragit ner rejält på sånt som jag inte tycker ger mig någon glädje eller något värde. Däremot har jag spenderat en hel del pengar på resor och bra mat då det är något jag verkligen tycker om.

Detta aggressiva månadssparande har inneburit att mitt kapital på börsen nu är runt 4,5 miljoner. Enbart det senaste året har det ökat med över en miljon kronor, en rejäl kontrast mot den löneökning jag fick från min arbetsgivare.

Ska jag vara helt ärlig har jag jobbat hårdare på jobbet, på börsen har jag mest kollat på när pengarna arbetat för mig.

När min aktieportfölj går ner 1 % på en dag motsvarar det 45 000 kr eller 2 nettolöner. Märkligt nog påverkas jag inte av det då jag ser min egen ekonomi och min aktieportfölj som två olika enheter.

Precis som att jag inte har någon större möjlighet att påverka min lön så kan jag inte heller påverka hur börsen går, istället försöker jag lägga energi på det jag faktiskt kan påverka.

Det du kan påverka

Inom många yrken är det väldigt svårt att påverka sin lön. Istället för att vara bitter över den skrala löneutvecklingen har jag gjort det jag kan för att förändra min ekonomiska framtid.

Jag har tagit aktivt intjänade kronor från jobbet och stoppat in dem på börsen där de långsiktigt kommer att öka i värde helt passivt. Genom att sprida riskerna över flera aktier och fonder, investera långsiktigt och sen försöka göra så lite som möjligt är jag övertygad om att kapitalet kommer fortsätta växa.

Utvecklingen på börsen de senaste 10 åren har varit väldigt stark. Jag har haft en orimligt hög avkastning på strax över 15 % per år. Hur börsen går kan jag dock inte påverka.

Då min inkomst har varit begränsad har jag arbetat hårt med att hålla nere kostnaderna, mycket av det bästa här i livet är helt gratis.

Det jag har kunnat påverka har varit min sparkvot och att försöka investera tillräckligt mycket varje månad för att tillslut kunna nå mitt stora mål; Ekonomisk Frihet!

Under många år har jag hållit dessa tankar för mig själv. Förra året startade jag ett Instagram-konto och märker av ett otroligt intresse för aktier och ekonomisk frihet. Idag är det över 70 000 följare, följ mig här —-> Pengabingen__

Att investera i aktier och fonder har helt förändrat min ekonomiska framtid, jag hoppas kunna inspirera andra att följa i samma spår!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Aktiemarx
Aktiemarx
2021-04-07 12:06

Magiskt! Önskar jag vore i det läget jag med.