Hoppa till huvudinnehållet

Bornolds budord #2 Valfrihet mellan amortering och pensionssparande

Det så länge omtalade och omtvistade amorteringskravet har nu blivit ett faktum. Det innebär att om man tar nya bostadslån så behöver man amortera ned sitt lån till 50% av värdet på villan eller bostadsrätten.  Jag kan se behovet av att man från politiskt håll vill få ner skuldsättningen, men man kan ifrågasätta om en tvingande amortering ned till 50% av bostadens värde är det bästa alternativet. Nu är det dock genomfört och vi får följa effekterna av det den närmaste tiden. Jag hoppas dock att man från politiskt håll är lyhörda och att man kan korrigera kravet beroende på hur bostadsmarknaden reagerar.

Amortering är ju faktiskt en form av sparande, dock med väldigt dålig avkastning. Jag tror inte att någon bankrådgivare skulle ge mig rådet att månadsspara 1000 kr i 20 år på ett sparkonto. Men det är ju egentligen exakt vad amorteringskravet kräver av mig. Ser man amorteringen som ett sparande så vore alternativet att investera pengarna i aktier betydligt bättre då avkastningen på 20 år med största sannolikhet vida skulle överträffa de minskade räntekostnader jag fått på grund av min amortering. Från ett privatekonomiskt perspektiv finns det här förbättringar att göra och jag har en tanke om vad jag vill se.

Vi är i en situation där det krävs reformer och stimulanser kring pensionssparandet. Behovet att själv ta ansvar för sin pension är större än någonsin, samtidigt som förutsättningarna har monterats ned för att privat spara till sin pension. Exempelvis har rätten till avdrag för privat pensionssparande stadigt sjunkit för att slutligen tas bort helt i år. Därför vill jag lansera en ny sparform som vi kan kalla pensionsamortering. Genom att pensionsamortera kan man själv välja om man vill amortera ned sitt bolån från 70 % till 50%, eller om man i stället vill pensionsspara. Ett sådant pensionskonto kan vara låst för uttag med ett undantag, man kan ta ut pengarna för att göra en extra amortering på bolånet. Det tror jag vore ett utmärkt sätt för att få svenskarna att lägga undan mer pengar till sin pension. Görs inget på pensionsområdet kommer många uppleva en ekonomisk chock och dramatiskt minskad levnadsstandard när man går i pension.

Vad tycker du – är pensionsamortering något du skulle vilja använda dig av?

/Jocke
Följ mig gärna på Twitter @JockeNordnet

Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-06-14 07:53

Jag är tveksam.
Det är den låga räntan som leder till att folk köper större och dyrare bostäder än vore lämpligt. Amorteringen leder till de höga priserna känns mer och att man tänker en gång till innan man köper dyrt.
Jag ser hellre att man skapar ett konto för oskattade pengar och att man får flytta alla pensioner dit, och då även kollektiv avtalade pensioner.