Hoppa till huvudinnehållet

Början på slutet eller slutet på början?

Börsens utveckling är alltid aktuellt samtalsämne och den senaste tiden har frågan varit mer aktuell än på länge.

Även om börsen var stark under hösten och den tidiga vintern  är det minst sagt en stökig omvärld med  en kraftigt ökad politisk risk. Vi har Brexit som vi ännu inte vet processen kring och i år har vi ett  antal val i Europa. Dessutom finns det en minst sagt spektakulär president på andra sidan Atlanten, med en agenda som till stora delar ännu är okänd.

Vi har också en ränta som så sakteliga har vänt uppåt och många bedömare tror att vi kommer att få en rad räntehöjningar av den amerikanska centralbanken under året.

Lyssnar man på makroanalytiker så är det många som tror att konjunkturen har nått sin topp. Många faktorer pekar på att börsen har toppat  för den här gången. Kan det stämma?

”Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning.”

Detta av Winston Churchill berämda citat kanske kan passa in på börsen och konjunkturen just nu. Antingen är vi just nu på toppen av en högkonjunktur eller så är det bara slutet på början.

Det som talar för att högkonjunkturen fortsätter och till och med tar ny fart är att investeringsnivåerna i ekonomin de senaste åren varit ganska låga och det har mestadels varit konsumtionen som agerat draglok.

Den senaste tiden visar statistiken  att den globala aktiviteten i ekonomin är på väg uppåt igen och de kvartalsrapporter som redovisats visar också att industribolagen blir allt mer positiva till konjunkturen. Samtidigt har vi  sannolikt  en betydligt mer expansiv amerikansk finanspolitik framför oss.

Börsen är alltså svårspådd, vilket givetvis inte är unikt, men det känns som att det just nu finns onormalt många osäkerhetsfaktorer som var för sig påverkar marknaderna mycket. Det som står klart är att konjunkturen står och väger och vi kommer sannolikt att uppleva ganska turbulenta marknader innan dimman har skingrats. Förhoppningsvis är det bara slutet på början.

/Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-02-07 09:45

Vasti1923