Hoppa till huvudinnehållet

Bolunds förslag faller – en seger för spararna!

Idag stod det klart, regeringens förslag på en mer effektiv flytträtt faller. Det är en vinst för alla sparare! Detta eftersom förslaget inte alls hade gjort flytträtten mer effektiv om det hade genomförts. På Nordnet har vi jobbat hårt för detta och är glada och stolta – men inte nöjda.

Det hade fortfarande varit möjligt för de stora pensionsbolagen att ta ut höga avgifter från sparare som vill flytta om regeringens förslag hade blivit verklighet, och det hade fortfarande varit otydligt för spararen hur mycket en flytt egentligen skulle komma att kosta.

Men idag stod det klart att också Moderaterna och Centerpartiet går emot förslaget, något som L, KD, V och SD redan gjort. Det innebär att förslaget kommer att göras om, vi vet inte hur, men absolut till det bättre.

Att dessa partier nu ställt sig på spararnas sida är otroligt. Det trodde jag inte skulle hända när jag först försökte få politikernas uppmärksamhet, efter att jag läst lagrådsremissen i april och upptäckt hur regeringen vek sig för spararna. Då var intresset både från politiker i övriga partier obefintligt. Men vi har jobbat oerhört hårt och i takt med att frågan uppmärksammades mer och mer inte minst i media, så har fler aktörer hakat på och partierna har då tvingats läsa in sig. Och den som läser in sig ser snabbt att förslaget inte är för spararnas bästa.

Vi är glada och stolta för detta! Men inte nöjda – kampen framöver handlar om att säkerställa att det blir ett avgiftstak för flyttavgifter, uttryckt i kronor. Och självklart ska flytträtten även gälla försäkringar tecknade innan 2007.

Det här föreslog regeringen i det förslag som nu fallit: Pensionsbolag ska få ta ut en flyttavgift som motsvarar de administrativa kostnaderna som pensionsbolaget haft, vilket är i sin ordning. Regeringen föreslog också att pensionsbolagen skulle få ta ut avgifter motsvarande de anskaffningskostnader man haft för att få in spararen som kund, det vill säga utbetalade provisioner till säljare.

Det här tycker Nordnet: Vi vill se ett avgiftstak i kronor och ören för flytt av fondförsäkring, vi föreslår 500 kronor. Vi tycker också det ska finnas en maxtid för hur lång tid flytten får ta, vi föreslår 2 månader. Vi tycker också att flytträtten ska gälla alla fondförsäkringar, oavsett när de tecknats.

Det här tycker partierna:

Kristdemokraterna:Vill ha ett avgiftstak för flytt och att den fria flytträtten även ska gälla försäkringar tecknade innan 2007.

Sverigedemokraterna:Vill att anskaffningskostnaderna ska anses vara avbetalade efter fem år, i enlighet med regeringens ursprungliga förslag, och att den fria flytträtten även ska gälla försäkringar tecknade innan 2007.

Vänsterpartiet:Vill ha ett avgiftstak uttryckt i kronor, som ska presenteras för kunden innan försäkringen tecknas.

Liberalerna: Vill att endast administrativa kostnader ska få tas ut, och att anskaffningskostnader inte ska få tas ut alls. Dessutom ska äldre försäkringar omfattas.

Moderaterna: Vill att anskaffningskostnaderna ska anses vara avbetalade efter fem år, i enlighet med regeringens ursprungliga förslag. Dessutom ska äldre försäkringar omfattas.

De borgerliga partierna är överens om att lagförslaget måste göra skillnad på fondförsäkring och traditionell livförsäkring. Det är mycket bra! Och något som Nordnet förespråkat från början.

För oss fortsätter kampen förstås. Vi är stolta och glada med inte nöjda. Nu jobbar vi för att se till att åtgärderna för att effektivisera flytträtten blir så effektiva som möjligt: ett avgiftstak uttryckt i kronor för flytt av fondförsäkring och att även äldre försäkringar omfattas.

Kampen om att få det omgjorda förslaget att bli så spararvänligt som möjligt kan börja!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer