Hoppa till huvudinnehållet

Bolagsstämman under coronatider

Förändring medför ofta något bra, även om det kan vara jobbigt längs med vägen. Bolagsstämman kan få se ett nytt ljus och kanske mer digitalisering.

Bolagsstämman som funktion

Det är inte alltid man reflekterar över det som aktieinvesterare, men bolagsstämman är en otroligt viktig funktion. Väldigt få aktieägare känner att man har koll på vad det faktiskt är och ännu färre har nog deltagit på en bolagsstämma. Men faktum är att bolagsstämman inte bara är en viktig funktion, utan faktiskt den allra viktigaste där aktieägare genomför avgörande beslut för företagets framtid.

På bolagsstämman så väljs styrelsen, där beslutar man om eventuell utdelning och fastställer årsredovisningen samt ger både vd och styrelse ansvarsfrihet – om de har skött sig.
Det är också ett forum för reflektion över året som gått och vilken riktning företaget ska framåt. Vd får antingen vackra lovord eller en stund att svettas inför sina många ägare.

Det är på bolagsstämman som du och jag som aktieägare både får föra vår talan och kan få en bättre insikt i hur vår investering mår. Det finns möjlighet att stifta bekantskap med företages ledande figurer och ställa dessa mot väggen om resultatet inte är till belåtenhet.

Förbättringar som jag hoppas detta medför

En bolagsstämma måste hållas inom 6 månader från att räkenskapsårets slut. Det innebär i praktiken senast 30 juni för de flesta företag med kalenderår som räkenskapsår.
Då många nu valt att skjuta på datumet så kommer vi troligtvis se ganska många stämmor under juni månad för att hinna innan sista datum.

Digitalisera bolagsstämman mer

Sänd ut bolagsstämman online. Orimligt få bolagen idag väljer att genomföra bolagsstämman med någon form av digital kanal. Ett gäng företag är föredömliga och lägger upp vd anförande på sin hemsida, men det finns mer att önska.
Ett första steg är att sända ut stämman så åhörare kan lyssna in och ta del av de diskussioner som pågår under en stämma. Ofta är detta otroligt intressanta diskussioner som avslöjar undertoner och nyanser hos styrelseledamöter, vd och storägare som annars är svåra att få tag på.
Ett andra steg är att genomföra hybridstämma där man i praktiken kan vara lika delaktig i beslut både på plats och digitalt.

Lagen tillåter att aktieägare röstar på distans (Aktiebolagslag, kap 7, 4a §) En förenkling och praktiskt förtydliga vore på sin plats. Dels för aktieägare att kunna förtidsrösta i de frågor man tycker är viktiga men också att kunna medverka via distans och rösta i de beslut som ska fattas på stämman.

Jag tror och hoppas att våren 2020 kommer visa nya exempel på hur bolagsstämman kan lyftas fram i den digitala värld vi lever i.
Organisationen Aktiespararna har hybridstämmor som en kärnfråga och har uppmuntrat de börsnoterade företagen att våga genomföra mer digitaliserade stämmor.

Alla aktieägare kommer inte vara intresserade av att lyssna in på några timmars bolagsstämma. Men jag tror att fler aktieägare skulle vilja vara delaktiga i de beslut som fattas om det fanns enklare metoder för att genomföra detta.

Hoppas vi får se mer digitalisering av bolagsstämmor framöver!

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer