Stark svensk ekonomi

2018 blev ett år med stigande BNP på 2,4%. Frågan är om det kan fortsätta under 2019. I detta inlägg kollar jag närmare på vilka de drivande faktorerna ärför svensk ekonomi.

Svensk BNP överraskar positivt

Under veckan som varit publicerades BNP siffrorna för fjärde kvartalet och därmed också helåret 2018. Det var en stark överraskning från svensk ekonomi och kronkursen stärktes ordentligt som följd av detta.

Under fjärde kvartalet steg BNP med 1,2% jämfört med tredje kvartalet. Tredje kvartalets utveckling var dessutom negativ vilket skrämde marknaden en hel del i höstas när det publicerades.

För helåret 2018 blev det en tillväxt på goda 2,4%. Det är en normal tillväxt tack för Sverige som ett moget industriland. Vid årsskiftet uppgår svensk BNP till 4 800 miljarder kronor.

I bilden ovan ser du alla kvartalsförändringar sedan år 2000. Det är tillväxten från ett kvartal till ett annat. Den blåa linjen är rullande 12 månaders tillväxt och publiceras varje kvartal tillsammans med kvartalsdatan.

Som du ser har kvartalsutvecklingen varit något svagare under senaste 2 åren med undantag för detta senaste kvartalet samt andra kvartalet 2017. Tillväxten har varit avtagande, men fortsatt positiv. Den stora oron under hösten var att vi skulle se en negativ utveckling. Den oron har nu lagt sig något och förväntningen framåt är låga positiva tillväxttal. Sen får vi se vad verkligen bjuder på.

Drivande faktorer i BNP

Bilden ovan visar Hushållens konsumtion, Offentlig Konsumtion samt Investeringar i ekonomin indexerat till år 2000. Som du kan se har investeringar varit en drivande faktor i ekonomin, det är givetvis naturligt. Det är just investeringar som också har börjat avmattas sen 2017.

I nominella termer är konsumtionen betydligt mycket större. Därför är det “mer” viktigt att hushållen kan fortsätta konsumera, snarare än att företagen ska investera.
Du ser i miljarder svenska kronor hur mycket konsumtionen uppgick till under senaste kvartalet. Ca 520 miljarder, mot 305 för offentlig konsumtion och 290 för investeringar.
Du ser också hur många procentenheter vardera post bidrog med till senaste kvartalets utveckling. Summerar man ihop siffrorna blir det 1,2%.

Läget är alltså fortsatt god utveckling för svensk ekonomi. Bra att hushållen kan fortsätta konsumera, hur väl detta håller i sig nu när räntan stigit lite återstår att se. Nu är det bra att hålla koll på om investeringar fortsätter falla och i så fall hur mycket.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
5 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-03-05 07:19

Är det inte mer intressant att prata om BNP per capita där Sverige ligger bland de sämre i hela Europa eller har jag missat något?

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2019-03-05 08:49

Jo, så är det. Man vill gärna glömma den ryggsäck som enökande arbetslös befolkning medför. 1,8% är nog mer realistisk. Icke att förglömma att BMP delvis är uppblåst med integrationstjänster.

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2019-03-05 08:54

Hej Martin,
Yes, BNP per capita är bättre att kolla på när man vill jämföra. Precis som P/E talet är bra nyckeltal för att jämföra hur mycket man betalar för vinsten i vardera bolag som man jämför. Men den totala vinsten är också intressant att kolla på i ett bolag och framförallt se om den totala vinsten växer eller inte. Samma gäller totala BNP om den växer eller inte.
Men det kommer bloggar om BNP per capita framöver också, så misströsta ej 🙂
Tack för din kommentar.

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2019-03-05 08:58

Med 130.000 nya uppehållstillstånd per år år det lätt att tro dessas påverkan på BNP gör Sverige rikare. De sänker däremot BNP per capita.

Anonym
Anonym
2019-04-29 08:14

Verkar ju bra men samtidigt dopar vi ju ekonomin med en sakta depricering av valutan. Under 2018 skönk SEK med ca 4%. Så sett ur ett internationellt perspektiv så var BNP utvecklingen negativ.
Det verkar inte finnas något incitament för att hindra fallet av SEK. Frågan är bara hur många decennier det tar innan vi hamnar i samma situation som Venezuela.