Hoppa till huvudinnehållet

Bitcoin, Blockkedja och kryptovalutor

Blockkedja och Bitcoin är på mångas läppar efter årets kursrusning. Vad är det som lockar med Bitcoin, blockkedjetekniken och kryptovalutor? I detta inlägg reder vi ut alla begrepp och tittar närmare på vad det är som lockar och hur man investerar.

Blockkedja förklarat

I klippet plockar vi in specialisten Ludvig Öberg för att förklara fenomenet i detalj. Ludvig har själv varit högst delaktig i att föra tekniken närmare Sverige och är även en del av den svenska Bitcoinföreningen.

Blockkedja bygger i sin tur på att användarna i nätverket själva är med och håller systemet vid liv genom att bidra med datorkraft. I gengäld får deltagarna en del av valutan som belöning, dessa kallas för “miners” och bryter nya Bitcoin för datorkraft.

Bitcoin började i svallvågen efter senaste finanskrisen kring -08 och -09 när förtroendet för det finansiella systemet fallerade. Bitcoin, likt andra kryptovalutor, bygger på användarnas förtroende och transparensen i systemet. Alla transaktioner kan spåras med blockkedjetekniken och det är ingen centralbank som styr över värdet på valutan.

Bitcoin och Ethereum

En anledning till bitcoins kursrusning under 2017 är den allmänt ökade tilltron på praktiskt användning för valutan. Samtidigt är det många skeptiker som höjer ett varnande finger för spekulations hets. Med över 500% uppgång sedan årsskiftet så är det klart att mångas blickar fästs på bitcoin.

En utmanare är Ethereum som snarare kallar sig för smarta kontrakt än en valuta. Med Ethereums teknik kan du helt enkelt bygga applikationer med samma transparens tack vare blockkedjetekniken. Begränsningen sätts av din kreativitet på vart och hur man ska kunna använda dessa smarta kontrakt.
Det både Ethereum och Bitcoin behöver just nu är en ökad acceptans och förtroende till tekniken. Enda sättet att få dessa kryptovalutor att fungera i praktiken är om den stora massan väljer att bli användare.

Läs mer om kryptovalutor på Nordnet.se

/Alexander Gustafsson

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
8 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-09-17 09:57

Skulle Nordnet kunna skapa en end-2-end instruktion för hur man köper och säljer bitcoin/cryptovalutor inklusive vilka program/sidor/verktyg ni skulle använda då? Skulle också vara kul att se bitcoin/cryptovaluta handel som en tjänst i bankportalen, så att det blir enkelt för vanligt folk. Grymt bra förklarat i denna video! Gillade också förklaringen på skillnaden mellan Ethereum och Bitcoin.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-01-24 14:21

Finns ju tillgång till certifikat via avanza redan, då slipper bankerna själva hantera tillgångarna, står lite om det här:

http://kryptokoll.nu/certifikat-vs-kryptovaluta/

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-01-24 15:12

De Bitcoin och Ethereum certifikat som finns via Avanza finns också via Nordnet. Här är Bitcoin: https://www.nordnet.se/mux/web/handla/kopAktier.html?identifier=109538&marketplace=53&marketid=53

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-06-29 15:51

Vore onekligen bra om Nordnet skulle kunna ge en mer specifik guide men antar att det lite motarbetar nordnets egna produkter. En grej som jag dock vill påpeka för eventuella läsare och som de flesta missar (och som också inte nämnts i denna artikel) är att det finns otroligt mycket bedrägerier inom kryptovaluta som man bör ha koll på. Bra att läsa på innan man ska ge sig in i kryptohandel om det t ex https://cryptoholics.com/sv/krypto-bedragerier/

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2022-01-21 09:20

Gillade också förklaringen i videon! Hittade en längre guide om bitcoin https://cryptorunner.com/sv/bitcoin/ där de också rekommenderade den videon. Skulle gärna se mer liknande videos om kryptovalutor från Nordnets YouTube kanal!

Karl
Karl
Svara till  Anonym
2022-12-08 19:11

Jag tycker att denna sidan gör ett bra jobb på att introducera människor till Bitcoin: https://wekrypto.co/bitcoin/ hoppas att den hjälper.

Anonym
Anonym
2017-12-17 13:04

Vad har ni för åsikter om att handla kryptovalutor med hjälp av binära optioner? Jag tänker speciellt på Ethereum som rör sig enligt ett ganska tydligt mönster.

https://www.binaryguider.com/sv/kryptovalutor-bitcoin-binara-optioner/

Vore intressant att höra er åsikt!

Anonym
Anonym
2022-08-17 22:48

Är du intresserad av Bitcoin och Ethereum funkar det ju ok med certifikat och då handla på Nordnet eller Avanza. Finns ju dock numera flera andra väldigt spännande och accepterade kryptovalutor som inte går att få exponering emot via certifikat i Sverige. Tänker exempelvis på Cardano (se https://cryptodelsol.com/sv/coins/cardano/) och flera andra. Vore spännande om om Nordnet på sikt öppnande upp för handel direkt med krypto.