Hoppa till huvudinnehållet

Blandade tekniska signaler från olika börsindex

Detta inlägg är marknadsföring.

Utvecklingen senaste veckorna har tydligt bekräftat de tidiga varningssignalerna som Volatility Average Points-indikatorn visat, men det ser olika ut för olika börsindex. Till exempel är Stockholmsbörsens OMXS30 inte lika hårt drabbat som tyska DAX.

Jag har också tittat på Nasdaq100 som är extra intressant i dessa valtider, och här syns en väldigt tydlig ökning i den kortsiktiga volatiliteten sedan ett par månader med snabbt fallande VAP som följd. Det är något man alltid ska ta på allvar, vi såg till exempel hur samtliga börsindex fick tydliga varningar innan Corona-nedgången i våras. För Nasdaqs del har trenden varit mycket starkare uppåt under året fram till nu, och det är en bra bit ner till årsmedelvärdet. Skulle volatiliteten falla tillbaka ser det ganska bra ut ur teknisk analyssynpunkt, och vi räknar med goda chanser till fortsatta uppgångar. Mycket kommer såklart bero på Corona-spridningen, men med erfarenheterna från amerikansk ekonomi i bagaget kommer någon större krasch sannolikt inte “tillåtas”, det blir någon form av stimulanspaket istället.

För DAX-index del ser det betydligt svårare ut rent tekniskt, kursen har redan etablerat sig under årsmedelvärdet – volatiliteten har ökat så mycket att VAP nu nått området för direkt säljsignal. 2 av 3 pusselbitar för fortsatt nedgång är därmed på plats. Den tredje pusselbiten är årscykeln, som däremot signalerar uppgång på 6 månaders sikt, men det hindrar inte att vi hinner få mer nedgång innan dess.

OMXS30 är tekniskt sett det minst drabbade indexet så här långt, kursen har inte gått ned under årsmedelvärdet ännu, och VAP är fortfarande runt mitten. Om inget mer negativt inträffar finns trots allt vissa chanser för återhämtning framöver. Genomsnittliga årscykeln är till exempel stark kommande två veckor, med 72% stigande år av de senaste 18. Även på tre månader och 6 månaders sikt är det historiska utfallet mycket bra, med hela 78% stigande noteringar de senaste 18 åren. Snittuppgången fram till slutet av april är nästan +7%.

Klicka för större bild

Rikard NilssonPartner
Utgivare av Autostocks analysplattform Autotrader

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer