Jag får blandade signaler efter utfallet i det amerikanska presidentvalet. I vissa avseenden är marknadsreaktionen ett styrketecken, men det finns inslag som bekymrar mig. Mina aktier fortsätter också att vara ett problem för portföljen.
USA-valet är som bekant över nu undrar alla över konsekvenserna av det överraskande resultatet. Jag försöker själv få grepp om förloppet och vad det säger om aktiemarknadens fortsatta riktning och jag får en del blandade signaler.
Marknadens reaktion har varit överraskande stark och efter en initial och kortvarig dykning så vände världens börser upp med besked. Det är enligt min erfarenhet i grunden en positiv signal ur ett marknadsperspektiv. Marknaderna är enligt min erfarenhet snabba att diskontera ny information och att fallet inte blev större indikerar underliggande styrka. Att Dow Jones i dagarna har nått nya historiska toppnivåer är ett tecken på att trenden fortfarande lever.
Men det är några saker som bekymrar mig med den aktuella situationen. Som jag skrev i mitt förra inlägg så såg jag en möjlighet till ett köpläge vid ett negativt utfall och en snabb nedgång i spåren av överdriven rädsla för konsekvenserna. Nedgången uteblev dock nästan helt, vilket gör att jag är tveksam till om den nödvändiga kapitulationen verkligen infann sig. Förloppet indikerar att många hade lärt sig av det som hände efter Brexit och var snabba att trycka på köpknappen efter valresultatet.
Snabb sentimentsförändring
Jag noterar också att synen på Trumps presidentskap plötsligt vänt till en positiv tolkning bland marknadsbedömare. Nu tycks förväntningarna vara utbredda på en stimulerande miljö de kommande åren med expansiv finanspolitik och stora offentliga investeringar i bland annat försvar och infrastruktur. Många av de aktier som gått bäst i uppgången efter resultatet är också aktier som förväntas gynnas av en sådan ekonomisk politik.
Det här stämningsläget är inte vad jag väntade mig och det känns fel ur mitt perspektiv. Det indikerar förhoppningar och en positiv syn på konsekvenserna av valresultatet, inte kapitulation och rädsla. Det är alltså ett helt annat läge än det som normalt kännetecknar bra köplägen och helt andra förutsättningar än de som gav en uppgång i spåren av Brexit. En eventuell fortsatt uppgångsfas ska enligt min uppfattning inte drivas av optimism kring Trumps politik.
Tekniska orosmoln
Jag ser också en del tekniska skäl att vara lite bekymrad. Torsdagens kursutveckling var inte riktigt vad jag vill se i det här läget. Torsdagens handel på Stockholmsbörsen öppnade starkt med stigande kurser och köpvilja, men uppgången ebbade ut och index slutade kring nollstrecket för dagen. Även på fredagen öppnade börsen starkt, men har i skrivande stund backat tillbaka under nollstrecket. Starka öppningar och svaga stängningar är generellt sett inga positiva trendsignaler.
I USA har Dow Jones tagit sig upp på nya toppnivåer, men många marknader har inte tagit sig förbi tidigare toppar trots stora handelsvolymer. Om fullföljning på uppgången uteblir så har vi ett jobbigt läge där starka tekniska motstånd byggts upp.
Bekymmer med aktierna
Så jag får högst blandade känslor i det aktuella marknadsläget och kommer noga följa utvecklingen den närmaste tiden. Men oavsett vad som händer med marknaden som helhet så fortsätter mina aktier att vålla mig bekymmer. De aktier jag har i portföljen har inte direkt gynnats av det aktuella läget. En försvagning av kronan och förhoppningar på gynnsamma förutsättningar för bolag med koppling till USA har gynnat en typ av aktier som inte är särskilt välrepresenterade i portföljen. Så förutsättningarna har ändrats och jag känner ett behov av förändringar bland mina aktier.
Som ett första steg har jag sålt innehavet i investmentbolaget Melker Schörling. Bolaget har stor exponering mot Hexagon och har sänkts av insidermisstankarna mot Hexagons VD Ola Rollén. Jag vet inte vad som kommer att hända i frågan, men Melker Schörling handlas alltjämt till en substanspremie och jag ser mer risk än potential i det aktuella läget.
/Roger Jansson, förvaltningsansvarig Nordnet
Mycket bra skrivet med ett väl underbyggt resonemang.
Tack Simon! /mvh Roger
Ursäkta en både gammal (ålder) och ung (marknadsföljare), men hur stor påverkan har hävstångsprodukerna och speciellt negativa positioner på börshandeln / vinster / förluster / omsättning / enskilda värdepapper / förutsägbarhet…mm…? Kanske 10 000-miljonersfrågan!?
Mvh
Hej Lennart, en svår och komplex fråga. Min egen uppfattning är att det inte har så stor betydelse. Hävstång och negativa positioner har funnits länge och är en naturlig del av marknaderna. De är en del av det ständiga samspelet mellan utbud och efterfrågan. /mvh Roger