Black Week: Här är e-handelsbolagen spararna tror på

Black Friday och Cyber Monday närmar sig och det betyder högtid för börsens e-handlare, då en stor del av årets vinst ska inbringas. Men vilka bolag tror Nordnets sparare på och vilka har man sålt av?

Populäraste svenska e-handelsbolaget bland Nordnets sparare är Qliro. Bolaget har klart flest aktieägare, nästan lika många som övriga e-handelsbolag tillsammans. En hel del sparare har säkerligen lockats av att koncernen varit på väg att delas upp i tre separata bolag; QFS, CDON Market och Nelly. När beskedet gavs gjorde börsen tydligt tummen upp.

Delas upp i tre

Utmaningar finns: QFS lär behöva få in fler användare som inte redan är en del av Qliro Group, CDON Market behöver få in fler externa e-handlare om man verkligen ska bli ett svenskt Amazon och Nelly, som visserligen har en relativt stark position bland unga, verkar på en tuff marknad och har höga returgrader. Den senaste kvartalsrapporten var åt det svagare hållet, men Qliro meddelade också att finansrörelsen i koncernen ska särnoteras. Många sparare hoppas säkerligen på att uppdelningen av bolagen och särnoteringen av finansrörelsen ska synliggöra värden. Men en investering är förenat med ett stort risktagande.

Spararna tycks också tro på pressade Sportamore. Bolagets rapport för det tredje kvartalet pekade på ökad lönsamhet och tillväxt, och kanske är det början på en vändning för bolaget där just lönsamheten knappast varit något glädjeämne. Det tycks åtminstone Nordnets sparare tro, de har ökat sedan årets början trots den usla kursutvecklingen.

Lyko har gått som tåget

Lyko har gått som tåget på börsen i år. Bolaget är något så ovanligt som en tillväxtraket inom e-handeln, men en stark position och enorm marknadsräckvidd. Förra året slog bolaget försäljningrekord under Black Week, med fler än 14000 nya kunder. Det gjorde avtryck i börskursen – Lyko-aktien gick i sidled under 2018 års sista kvartal medan börsen i övrigt dök. Efter årets kraftiga uppgång har spararna dock toppkänning och har sålt av aktien i hög utsträckning – antalet ägare har minskat med 20 procent sedan årets början.

E-handelsjätten Boozt, med fokus på kläder och accessoarer, rasade på senaste rapporten där man återigen vittnade om en avmattning i klädhandeln. Spararna är kallsinniga och ägarantalet har knappt ändrats alls i år.

Online viktigt för jättarna

Än är de rena e-handelsbolagen relativt små och konkurrensen i detaljhandeln vet vi sedan tidigare är benhård, med pressade marginaler. Många kämpar med lönsamheten. Det tror jag är anledningen till att spararna är lite avvaktande till flera av e-handlarna.

Däremot ska vi inte glömma att e-handeln även är viktig hos andra stora börsbolag; både Axfood och Ica satsar på e-handel, som nu utgör en liten del av den totala omsättningen men som tros växa i takt med att logistiken byggs ut. H&M särredovisar visserligen inte onlineförsäljningen, men det är den delen som växer i bolaget och som är avgörande för framtiden.

Den sparare som vill ha en exponering mot e-handelsboomen, men utan de betydande risker som ett litet tillväxtbolag utgör, kan mycket väl blicka mot dessa större bolag. Förstås tillkommer där dock andra bolagsspecifika utmaningar. Den som vill nå Zalando kan göra det också via Kinnevik.

Populäraste utländska e-handelsbolag är i särklass Amazon, som har klart flest ägare bland Nordnets-kunder, jämfört med Ebay och Alibaba.

E-handelsbolag på börsen, ägarstatistik från Nordnet:

Mest populära svenska e-handelsbolag: Qliro

Förändring ägare sedan årsskiftet: – 1 %

Aktiens utveckling sedan årsskiftet: -5 %

Aktiens utveckling på ett år: -23 %

Lyko

Förändring ägare sedan årsskiftet: – 20 %

Aktiens utveckling sedan årsskiftet: 59 %

Aktiens utveckling på ett år: 66 %

Dustin

Förändring ägare sedan årsskiftet: 3 %

Aktiens utveckling sedan årsskiftet: 6 %

Aktiens utveckling på ett år: 2 %

Sportamore

Förändring ägare sedan årsskiftet: 5 %

Aktiens utveckling sedan årsskiftet: -14 %

Aktiens utveckling på ett år: -26 %

Boozt

Förändring ägare sedan årsskiftet: -1 %

Aktiens utveckling sedan årsskiftet: 12 %

Aktiens utveckling på ett år: – 20 %

Zalando (Tyskland):

Förändring av ägare sedan årsskiftet: -11 %

Förändring av ägare sedan årsskiftet: 1 %

Ebay

Förändring av ägare sedan årsskiftet: -2 %

Alibaba

Förändring av ägare sedan årsskiftet: -6 %

Amazon

Förändring av ägare sedan årsskiftet: -1 %

Läs gärna artikeln på ämnet i Affärsvärlden.

Frida Bratt
Frida Bratt
Sparekonom Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-11-26 14:06

Borde inte butiksdöden innebära given tillväxt för det här segmentet? Ett ‘e-handels index’ borde ju gå strikt uppåt om butiksdöden fortsätter (vilket allting pekar på att den kommer göra) eftersom det bara är en förflyttning av shopping-omsättning.