Bitcoineuforin är tillbaka

Kryptovalutan Bitcoin har varit på agendan veckan efter att ha rusat uppåt. Sedan årsskiftet har bitcoinpriset ökat med 120 procent. Har därmed tåget gått, eller finns det fortfarande potential?

Bitcoin, från årsskiftet

Det omdebatterade kryptovalutan Bitcoin har fått liv igen och befinner sig mitt i en kraftig rusning just nu.
Jag har svårt att avgöra om det är tack vare ett eskalerande handelskrig som gör att investerare flyr från börsen och väljer alternativa investeringar. Eller, om det är så att den god uppgång som varat på börsen sedan årsskiftet har gjort att optimismen är tillbaka och så även riskviljan.

Oavsett anledning så har bitcoin priset mer än dubblerats sedan årsskiftet. Det är fram för allt från april och framåt där kursen stuckit. Den som tycker att börsen har för låg volatilitet kan ju kolla på bitcoin.

För den som vill investera finns det certifikat som följer bitcoin priset. Går att äga i ISK och KF. Bra att ha koll på är vad som hände sist;

Längre tidsperspektivet

Man kan ju se det som att det finns potential om priset ska upp till vad det en gång handlades i, det var nära 20 000. Men man kan också se den spekulativa risken med detta.

Helåret 2017 bjöd på en uppgång på hela 1300 procent. Fascinerande nog så toppade priset nästan exakt kring årsskiftet 2017/18. Mäter man kursutvecklingen för helåret 2018 mäter det istället -75 procent.

Spekulera eller investera

I bilden ovan ser du antalet individer hos Nordnet som äger något certifikat med bitcoin som underliggande. Jag har kollat varje månadsskifte och flest antal ägare fanns i slutet på december 2017.

Det är en väldigt tydligt korrelation mellan prisökning och antal individer som äger certifikat under 2017. Det som bekymrar mig är alla som köpte kring november och december 2017, de ligger med en stor förlust just nu.

Bitcoin och blockkedjetekniken har stor potential framåt, men det kommer vara en svajig resa dig. Det jag vill skicka med dig som läsare är att alltid fundera över när du spekulerar och när du investerar – för det är stor skillnad!

Antalet trades i något bitcoin certifikat har också avtagit väldigt mycket. Det har börjat stiga igen under april och maj månad 2019. Dock är antalet så litet i relation till hur extremt mycket handel det var kring årsskiftet 2017/18 så syns det inte så mycket i grafen ovan.

Diversifiera sig bland kryptovalutorna

120 procent uppgång tänker du kanske är bra, men det är rätt mediokert jämfört med Litecoins 245 procent sedan årsskiftet.

För den kortsiktiga spekulanten som söker volatilitet och rörelse på börsen så är kryptovalutor väldigt intressant att kolla på. Dock behöver man va väl införstådd med risken för det går fort både uppåt och nedåt.

För den långsiktiga investeraren som tror på potentialen med kryptovalutor så tänk på att man kan diversifiera sig även inom detta tillgångslag. Korrelation är naturligtvis rätt hög, vi ser att alla tre ovanstående kryptovalutor följer varandra rätt väl. I praktiken är de alla uppbyggda på lite olika sätt med lite olika fokus på hur man kan använda blockkedjetekniken. Diversifiering är generellt ett gott råd.

Här är hittar du populäraste certifikaten som handlas via Nordnet;

Vad är dina tankar om bitcoin? Köper du på och hänger på spekulationsvågen eller avstår du? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-05-20 10:15

hehe ja man bör veta vad detta är algoritm en blockkjedja . och varför skulle den ha ett värde.. det är ju knappast så att för det står ett antal datorer och glöder i en källare att det skulle genera ett värde.. inte ens hög kriminella idioter som handlar med droger barnporr eller ransom program.. det finns alltså inget värde i produkten hästskit och tulpaner är bättre som valuta än Bitcoin.. varför inte ta och fundera över vad denna valuta bitcoin skal användas till det är ju bara skurkar som använder valutan . och svensk svensk riksbank .och det är… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2019-05-20 12:52

Bitcoin är en digital valuta men samtidigt världens mest begränsade likvida tillgång. Det råkar lämpa sig utmärkt för att bli och användas som pengar. Decentraliseringen (med hjälp av blockkedja och miningen) gör så att ingen enskild spelare kan kontrollera nätverket, ändra inflationen eller censurera transaktioner. Bitcoins har fått sitt värde är utbud och efterfrågan helt utan någon centralbanks eller stats dekret (som fiat-valuta). Det är inte konstigare än folk går och köper en guldtacka som långsiktig investering och skydd emot inflation. Guldtackor och bitcoins har mer värde än tulpanlökar och hästskit för de finns i en mycket begränsad mängd och… Läs mer »