Hoppa till huvudinnehållet

Bitcoin rusar igen – men spararna är inte övertygade

Nyligen gick Kinas president Xi Jinping ut och pratade gott om blockchain. Presidenten menade att Kina behöver snabba på utvecklingen av teknologin eftersom den spelar en viktig roll i samhället. Flera kryptovalutor rusade och Bitcoin gick upp 30 procent på nyheten och handlas nu över 9000 dollar per bitcoin. Men investerarna verkar sitta lugnt i kryptovalutor och relaterade aktier som går att handla på börsen.

Under 2019 har Bitcoin gått upp cirka 140 procent och handlas nu till över 9000 dollar per bitcoin efter att ha varit nere under 4000 dollar vid årsskiftet. Trots uppgången har det hos oss inte varit någon tillströmning till börshandlade produkter med kryptovalutor som underliggande. De senaste dagarna har det inte ökat i antalet ägare och sedan årsskiftet är det knappt 1 procent fler ägare hos oss i dessa produkter, där de mest populära är Bitcoin följt av Ethereum. Eftersom bitcoin och andra kryptovalutors kurs inte anses följa makroekonomiska händelser som börsen, har det likt guld blivit en alternativ investering för många.

Så tänker och agerar spararna i Bitcoin. Se diskussionerna här.

Bitcoin-boomen gav upphov till nya affärsidéer

Under bitcoin-boomen i slutet av 2017 handlades Bitcoin för 20000 dollar per bitcoin. Även om många kryptovalutor rasade året därpå, har såväl blockkedja som kryptovalutor fortsatt vara hett. Bland annat jobbar riksbanken med en e-krona, något som vi pratade om i Sparpodden tidigare i år. Men den senaste stora händelsen i kryptovärlden skedde i juni tidigare i år när Facebook gick ut med nyheten att de planerar att släppa en egen kryptovaluta – Libra. Tillsammans med stora företag som PayPal, Visa, Uber och Spotify var tanken att Libra skulle konkurrera med stora världsvalutor som Dollar, Euro och japanska yen. De amerikanska myndigheterna har sedan nyheten släpptes försökt att stoppa Facebook från att fortsätta utveckla kryptovalutan och i början av oktober hoppade betalföretagen PayPal, Visa och MasterCard av projektet.

Men det är inte bara Facebook som har gett sig in på kryptovaluta-spåret. Andra bolag som har kapitaliserat på kryptovågen är bland annat svenska QuickBit som börsnoterades i juli. Bolaget sysslar med betallösningar via kryptovalutor och signerade nyligen ett avsiktsavtal för att ge ut kort via Visa och MasterCard. Aktien har gått som en raket och är i skrivande stund upp över 300 procent sedan noteringen. Även i QuickBit har antalet ägare minskat med cirka 3 procent sedan slutet av juli.

Så investerar du i kryptovaluta på börsen

Ett sätt att få exponering i olika kryptovalutor är via börshandlade produkter, så kallade ETP:er. Vissa följer kursen rätt av utan hävstång, så kallade trackercertifikat. Andra produkter möjliggör att du investerar med hävstång i båda riktningar – lång eller kort. Nedan kan du se samtliga produkter på vår plattform. Vänligen observera att produkterna är komplexa och du bör läsa på om riskerna innan du investerar:

Har du investerat i någon kryptovaluta eller ett företag som sysslar med blockkedjor? Kommentera gärna nedan.

Möjligheterna med börshandlade produkter är många, men det är även viktigt att tänka på att alla placeringar är förenade med risker. På den här sidan har vi sammanställt några av riskerna med börshandlade produkter. Informationen på den här sidan upplyser inte om samtliga risker och väsentliga aspekter hänförliga till börshandlade produkter. Du som investerare är ansvarig för att granska samtliga riskfaktorer tillhöriga produkterna, vilka upplyses om i grundprospekt och slutgiltiga villkor på Nordeas hemsida.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
7 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-11-01 10:31

Hur kan man bara hitte på en valuta som man blir rik på? Förstår inte upplägget vilket gör att jag inte vågar satsa

Anonym
Anonym
2019-11-04 07:34

Tycker det är moraliskt fel, så tänker iinte göra det

Anonym
Anonym
2019-11-04 09:57

Kunde vara ett projekt för EU i framtiden, bättre än euron?

Anonym
Anonym
2019-11-04 11:27

Jag har köpt aktier I Blockhomes som jobbar med blockchaintekniken och en kryptovaluta vid namn Liber8 som man fick lika många på köpet som aktier man köpte ska bli väldigt spännande hur den kommer tas emot och utvecklas men jag ska ärligt säga att jag har inte någon större kunskap om hur både blockchaintekniken fungerar och vad och vilka faktorer kryptovalutor styrs av tycker det verkar som ett lotteri

Anonym
Anonym
2019-11-04 12:11

det här är ju bara dynga ett bedrägeri utan dess like. det är en form av algoritm. en block kedjanej det finns ett antal kassaböcker utbud av norra halvklotet vilket kanske inte är manipulerabart. manipulering sker ju av den som tillverkar blockkedjan som låter datorerna arbete det finns hundratals och det är ju de som man ska ha förtroende för skojare som sitter i Nordkorea eller Ryssland eller någon annan håla och försöker sälja eländet. det är ju dom som den skall översätta denna bit till en valuta. och det är där problemet liggeralla världens valuta har ju gått ner… Läs mer »

Anonym
Anonym
2019-11-14 11:54

Hårdheten, knappheten, decentraliseringen och omutbarheten i nätverket är bara några av alla de egenskaper som gör Bitcoin till de renaste och hårdaste pengarna vi någonsin har sett. Överväg i alla fall 1 % exponering i portföljen kombinerat med en större exponering mot guld. Varför? Ja, varför inte? Avsätt 10-20 timmar, läs och försök förstå varför bitcoin är här, men framför allt så här 11 år senare; varför Bitcoin fortfarande är här.