Hoppa till huvudinnehållet

Bindefeld: “Det var viktigt att förstå pengars värde”

Han är en entreprenör av rang. Men han är också småbarnsförälder, med intressanta tankar kring hur synen på pengar kan gå i arv. I premiären av Nordnets nya tv-program Kronan på verket träffade jag Micael Bindefeld och pratade barnspar, om varför han inte har några lån och att avkastning kan betyda olika saker.

De flesta av oss känner till Micael Bindefeld. Han är Sveriges eventarrangör nummer ett, och har varit det i decennier. Färre känner till att han en gång i tiden faktiskt började som frisör, men att hans föräldrar förväntade sig en betydligt mer akademisk bana än den han valde.

-Jag hade en priviligerad uppväxt, men fick tidigt lära mig att själv arbeta ihop mina pengar. Och det gjorde jag. Jag jobbade och sparade, jobbade och sparade, berättar Micael Bindefeld, när jag träffar honom en regnig förmiddag på Brunnsvikens trädgård och café .

“Blir rörd när jag pratar om det”

Vi pratade en hel del om att spara till barn. Micael har själv en son på tre år, som han får lägga band på sig för att inte skämma bort. Själv blev han som ung hemmaboende förbannad på sina föräldrar när de krävde att han, som ju fick en lön, skulle börja betala hemma. Men pengarna gick inte in i hushållskassan – utan till ett sparande som gav honom en ekonomisk trygg start i livet.

-Jag blir rörd när jag pratar om det. För mina föräldrar var det så otroligt viktgt att jag förstod värdet av pengar, säger Micael nu, decennier senare.

Jag tycker att det var ett fint sätt att lära ett barn pengars värde och vikten av att spara. Annat att tänka på när det gäller att spara till barn är att börja spara i tid och att spara på börsen eftersom det handlar om ett långsiktigt sparande. Klokt är också att månadsspara i en kapitalförsäkring och där göra barnet till förmånstagare.

Donerade fem miljoner kronor

Micael Bindefeld berättade också om den stiftelse han startat, Micael Bindefeld stiftelse till minne av Förintelsen. https://bindefeldstiftelse.se/ . Micaels pappa var tre år när familjen flydde till Sverige undan förföljelse, men nästan ingen i Micaels farmor och farfars familjer överlevde Förintelsen. Stiftelsen startade han genom en egen donation på fem miljoner kronor och syftet är att via stipendier se till att minnet av Förintelsen förs vidare.

Vi pratar ofta om avkastning i termer av kronor och ören, men ser du det du bidrar med till samhället via stiftelsen som en form av avkastning för dig personligen?

-Ja, det är klart att jag gör det. Det är en enorm tillfredsställelse att känna att man har möjlighet att påverka och göra skillnad. Jag är väldigt glad och stolt över att jag har lyckats med detta, säger Micael Bindefeld.

Här hittar du #Kronanpåverket:

Du ser första avsnittet av Kronan på verket med Micael Bindefeld från klockan 20.00 den 4 juni här: https://www.nordnet.se/kampanjer/kronan-pa-verket.html eller på https://www.youtube.com/user/nordnetbank

Där kommer du även hitta kommande avsnitt av tv-programmet, som sänds den 4,11 och 18 juni i Nordnets kanaler klockan 20.00.

En annan och kortare version av programmet sänds även i Expressen TV samma kväll cirka klockan 19.00: https://www.expressen.se/dinapengar/

Läs mer om Micael Bindefelds stiftelse till minnet av Förintelsen här.

Du hittar Micael Bindefeld på instagram här.

Kommentera och diskutera gärna programmet här nedan eller under hashtaggen #kronanpåverket i sociala medier.

Vi hoppas du gillar programmet!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer