Hoppa till huvudinnehållet

Är billiga fonder bäst?

Indexfonder har vuxit i popularitet senaste åren och för de flesta fondportföljer är de idag en naturlig del. Det som lockar är givetvis den låga avgiften och att man vet att fonden följsamt efterliknar sitt index. Dessa fonder kallas ofta för passiva fonder då förvaltningen går att automatisera. Hur står sig de jämfört med aktivt förvaltade och är det alltid bäst att köpa billigast fonder?

Indexfonder – bra eller?

Jag personligen gillar verkligen indexfonder och har ett flertal i mitt sparande. Det är ett prisvärt alternativ som ger mig exponering mot börsen. Förvaltningsavgiften är ofta så låg som en halv procent eller lägre, i vissa fall dessutom utan förvaltningsavgift vilket några av Nordnets egna indexfonder har.
Inte minst att jag vet vad jag får, nämligen börsindexet som varje fond följer. Jag kommer inte få mer, men jag kommer samtidigt heller inte få mindre utan om fonden gör jobbet rätt så kommer den efterlikna sitt jämförelseindex.

Samtidigt så kan jag ibland känna att många tänker att indexfonder är det självklara valet när det kommer till fondsparande. Det höjer förväntningarna på indexfonder. Och kanske ännu värre så leder det i många fall till en negativ uppfattning om aktivt förvaltade fonder. Jag skulle vilja nyansera denna diskussion något och faktiskt belysa vissa problem som indexfonder dras med.

För det första så kommer din avkastning vara avhängt av vilket index fonden följer. Det finns idag många indexfonder där du kan välja allt ifrån ett globalt börsindex, till ett landsindex eller hela vägen ner till småbolagsindex. Den sistnämnda har större möjlighet till avkastning än den förstnämnda av den enkla anledningen att småbolag tenderar att ha högre avkastning än storbolag över en längre tid. Det är inget konstigt i sig, utan några av de små bolagen idag är morgondagens Apple, H&M, och Evolution. Men nyckelorden är “lång sikt” och “tenderar”, inget är säkert och du måste ha tålamod att hänga kvar genom större svängningar som småbolag ofta medför.

För det andra så ger indexfonder ingen möjlighet till överavkastning, det är enbart aktivt förvaltade fonder som gör. Punkt. Detta är inget nytt eller kontroversiellt heller, problemet som du säkert känner till är ju att det finns några aktiva fonder som överpresterar sina jämförelseindex och det finns några som underpresterar – det svåra är att på förhand veta vilka. Därför pekar många forskare och experter på att indexfonder är bättre för du vet att du får index. Men för den som är villig att vara lite mer aktiv och påläst så kan man med möjlighet till god avkastning plocka in någon eller några aktiva fonder. Dessutom nu när de flesta sparare väljer index så kan det skapa ännu mer felprissättningar och möjligheter för den skicklige förvaltaren. Även här kan det vara värt att fundera på om fonden i fråga har möjlighet att överprestera. En fond med mindre förvaltat kapital har ofta lättare att hitta potentiella investeringar än en annan fond med mer förvaltat kapital. Det är inte alltid svart eller vitt och jag säger inte att du enbart ska köpa fonder ifrån små fondbolag, utan det jag säger är att du ger dig själv möjligheten till överavkastningspotential genom att göra smarta beslut.

5 Bästa fonderna senaste året

FondKategoriAvkastning 1årÅrlig avgift
BNP Paribas Energy Transition C CBranschfond, ny energi114%1,98%
Thematica – Future Mobility Retl SEK AccBranschfond, ny teknik111%3,92%
Legg Mason RY US SmCp Opp A SEKH AccÖvriga aktiefonder95%1,95%
FIRST Generator AAktiefond Norge89%1,54%
Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEKBranschfond, ny energi89%1,50%

Listan ovan visar de fonderna som haft högst avkastning senaste året av de 1644 st fonder som finns på Nordnets plattform när jag skriver detta. Via verktyget fondlistan så kan du själv sortera fonder. Avkastningen som visas är nettoavkastningen, alltså vad du tjänat efter att förvaltningsavgiften dragits. När du jämför och sorterar fonder så är det alltid nettoavkastningen du ser, oavsett om det är på Nordnets plattform eller exempelvis morningstar.se som du jämför fonder.

Kommer dessa 5 fonder vara nästa års vinnare? Omöjligt att sia om, det är absolut inte säkert och har man gjort denna undersökning vid några tillfällen senaste 5-10 åren så har det varit allt ifrån ädelmetaller, till Life Science och i vissa perioder oljebolag som har varit några vinnande kategorier. Nu är det teknikaktier och ny energi som dominerar topplistan över högst avkastning på ett år.

Ett år är alltså på tok för kort tid för att utvärdera fonder, men vi kan notera att avgiften på dessa fonder i många fall är väldigt hög i jämförelse med indexfonder. Samtidigt som index har gått bra och svenska börsen i sin helhet har stigit med ca 36% senaste året. Men för de som har haft en aktiv fond och fått minst det dubbla i avkastning så är en avgift på i genomsnitt ca 2,18% ganska försvarbar.

Jag vet här att vi ser ett skevt urval och det finns inget garanterat samband mellan hög avgift och att det kommer generera en hög avkastning. Men detta visste du säkert redan. Min poäng är att det finns ett garanterat samband mellan att välja bort hög avgift och att välja bort möjligheten till högre avkastning.

Bästa fonderna senaste 5 åren

FondKategoriAvkastning 5årÅrlig avgift
JPM US Technology A (dist) USDBranschfond, ny teknik388%1,77%
BGF World Technology A2Branschfond, ny teknik384%1,81%
MS INVF US Growth A USDUSA, tillväxtbolag354%1,64%
Swedbank Robur Ny Teknik ABranschfond, ny teknik340%1,26%
Franklin Technology A Acc USDBranschfond, ny teknik307%1,82%

Listan ovan visar de fonder med högst avkastning på Nordnets plattform senaste 5 åren. Se aktuell lista här.

Den genomsnittliga årliga avgiften på fonderna i listan ovan är 1,66%, den genomsnittliga avkastningen på 5 år är 355%. Stockholmsbörsens index OMXSBGI har senaste 5 åren gett ca 124%.

Än en gång är det en omöjlighet att säga vilken kategori som kommer vara vinnare om 5 år. Samtidigt, för den som anstränger sig och ger det en ordentlig funderare så finns det möjligheter till avkastning här. Men det kräver att man ha både en uppfattning och sen även tålamodet att hänga med hela vägen. För aktivt förvaltade fonder tenderar att vara mer volatila än passivt förvaltade, det är inte alltid en sanning men oftast stämmer det. Att sälja bort sig i små temporära dippar har inte varit lönsamt.

Min poäng är, billiga indexfonder utgör en bra bas men förväntan bör också vara i linje med det. Det finns garanterat bättre alternativ än indexfonder, det svåra ligger i att hitta dessa fonder. Jag visar ju de 5 st bästa i från ett urval på 1644 st. Min uppmaning är att det är värt att leta lite och att bredda fondportföljen med lite mer aktiva fonder.

Indexfonder bäst på minst 30 år…

Ett argument för indexfonder är att de är bäst på den längsta tidshorisonten. Det är nog en sanning, för det finns få aktivt förvaltade fonder som existerar så lång tid utan att byta både förvaltare, strategi eller fondnamn. Ett index däremot förblir ett index.
Att jämföra på så lång tid blir menlöst för det är få investerare som kan hålla sig helt disciplinerade på den tidsperioden. Även de flesta privata sparare har hunnit sälja av för att köpa bostad, fritidshus eller kanske börjat ta ut pengarna för pensionen innan dess.

Indexfonder är en bra bas i portföljen, men aktiva fonder har definitivt en högre avkastningspotential. Lägg lite tid på att läsa om fondens inriktning, vilka är förvaltarna bakom och deras historiska förmåga samt vad tror du själv om fondens exponering framöver. Jämför fortfarande avgiften, men kom ihåg att det är avkastningen som du i slutändan är intresserad av.

Hur gör du med dina fonder? Blandar du mellan passiva(index) och aktiva fonder, eller kör du bara en av kategorierna? Dela gärna dina fondtankar i kommentarsfältet nedan.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
14 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-09-27 09:30

För mig är det inga indexfonder jag blandar aktier och aktiva aktiefonder. Tänker att jag har så stor spridning att allt inte ska doppa samtidigt och under lång tid samt att basen är så stor att jag inte ska tvingas sälja något vid helt fel tillfälle.

Anonym
Anonym
2021-07-15 22:05

Jag kör 100% aktiefonder eftersom det ger mig så pass mycket bättre avkastning än med indexfonder. Jag tillämpar momentumstrategier så jag behöver inte behålla en fond mer än ett par veckor om den inte skulle gå så bra som jag hade förutspått då jag valde den. Det är alltså helt ointressant hur fonderna jag väljer går på 30 år då jag byter regelbundet och utnyttjar att fonderna har olika perioder då de går bra eller dåligt. Jag kör samma princip på Premiepension och har de senaste åren överavkastat både indexfonder och Såfa rejält. Det beror inte på tur utan på… Läs mer »

Anonym
Anonym
2021-07-09 12:46

Det är sannerligen inte någn ny fråga som lyfts i det här inlägget. För närvarande gör jag så att jag har 90 % av mina tillgångar i billiga globala aktieindexfonder. Jag har en måttlig belåning – kanske 10 % – på denna del av min portfölj. På så sätt hoppas jag på lång sikt kunna slå index något i den här delen av portföljen. Resterande 10 % av mina tillgångar har jag i aktier som jag själv valt ut. Jag tycker det är betydligt roligare att försöka vaska fram aktier som jag tror på än att försöka välja bland ett… Läs mer »

Anonym
Anonym
2021-07-08 07:32

Varför finns de inga passiva företag som har typ 1 % i 100 olika bolag. De flesta fonder har ja 5 %. På de 8 största innehaven. Ska man slå index så måste man ju Avika från index. De kanske beror på fonden vilken aktielista de få investera på.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-07-09 11:41

Svaret varför många fonder äger mer än bara 1% är att aktierna de äger rör sig – både aktiva och passiva fonder är marknadsviktade. Det låter som att du pratar om en likaviktad fond. Det finns stöd för att de kan ge mer avkastning, då mindre bolag får mer vikt än större. Men det kommer med kostnaden av att behöva vikta om för att bibehålla 1%. Vilket också i praktiken betyder att du säljer vinnare och köper förlorer – vilket det finns stöd för att det är en ganska dålig strategi. Så där har du nog anledningen att det inte… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-07-09 23:01

Tack för svaret. På lång sikt så tror ja det är bättre att köpa tex 100 bolag för 1000 kr st och låta den ligga och ticka

än en fond. Själv är bästa dräng. Ja tror 1 aktier av alla bolag också slår en fond. Ja gör det testet på ett isk konto. Håller på med det i 17 år till så några år slår Ja nog sverigeindex och några inte

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-07-09 23:07

En aktie av varje hade gått 26% i år mot nordnet sverigefond 24% i år. Så ganska lika ändå

Anonym
Anonym
2021-07-06 22:53

Smygreklam för aktivt förvaltade fonder? W Buffet har redan visat att aktivt förvaltade fonder inte slår index över tid. Det behövs inte 30 år för det. Fondavgifterna blir också snabbt ett problem. 40 % av ISK-spararna har över 3 miljoner kr i aktier och fonder. Om de t. ex. sparar 5000 kr/månad motsv 60 000 kr/år så har de som betalar in snittavgiften, som du uppger till 1,66 %, till en förvaltad fond en avgift på sitt sparande på hela 48 000 kr/år. Bara 12 000 kr som faktiskt placeras och som du brukar påpeka: fondens historiska resultat ger inga… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-07-07 09:33

Tanken är heller inte att man ligger uppemot 30 år i en och samma aktivt förvaltade fond (å gör man det är risken nog stor att den höga avgiften ätit upp större delen av mervärdet). Som Alexander påpekat passar aktivt förvaltade fonder den aktive investeraren som kan identifiera trender och förvaltare, och har disciplin nog att snabbt byta till andra fonder när oddsen sen talar emot. För den som vill köpa en fond och sen somna om kan indexfonder passa bättre. Deras avkastning blir mer förutsägbar eftersom den vare sig kan väsentligt överprestera eller underprestera valt index (minus förvaltningsavgiften förstås).

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-07-09 11:16

Jag skrev “Det behövs inte 30 år”, det räcker lätt med 10, oftast mindre.

Tack och lov är det bevisat flera gånger om:
https://www.svd.se/buffett-vann-vadet-latt–lardom-for-sparare

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-07-07 12:10

Det är ingen smygreklam, jag säger väldigt tydligt vad jag tycker – att både aktiva och passiva fonder passar i sparandet. Du skjuter lite stolpe ut i din argumentation. Att aktiva fonder som kollektiv inte slår börsen är sant och det är bevisat, jag har inget att tillägga där. Min poäng är ju att bara för att kollektivet gör det betyder inte det att alla aktiva fonder inte slår börsen – några gör det och dessutom ganska konsekvent. Svåra ligger i att hitta dem. Allt jag säger är att om du vill ge upp jakten direkt, så är det ok… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-07-08 00:26

Visst, det tar ofta bara lång tid att lära sig att mjölka börskossan för en del av oss. I mitt fall ca 10 år och de åren är svåra att springa ikapp sen när man börjat komma rätt:-). Rätt trisslott slår också börsen, men hitta den?
Gillar numera devisen att “din portfölj ska vara lika intressant som att se på när färgen torkar på en vägg”. Det ger närapå garanterat en hel del rolig avkastning i slutändan.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-07-09 11:38

Alexander du som är insatt, smart och kunnig i fonder och aktiemarknaden. Kan inte du göra ett aktivt fondplaceringstest över 5 år, sen 10 år och gärna mer (beroende på hur länge du nu stannar kvar hos Nordnet), för att se hur lätt eller svårt det är att slå index via aktivt förvaltande av olika fondplaceringar? Det skulle vara väldigt intressant och spännande att följa. Du skulle kunna ha olika uppdateringsintervaller där resultatet stämdes av. Har någon gjort det redan kanske?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-07-09 11:48

Haha, bra där att börja med smicker 😉 Tackar ödmjukast, men vet inte om jag rättmätigt kan titulera mig dina lovord. Vet inte om någon har gjort det mer än det Buffett vadet. Det som dock är utstickande för Buffett vadet är att han tävlade mot hedgefonder, vilket ofta har en absolutavkastande ambition. Det betyder att de i praktiken är nöjda med 4% om börsen går ner -4% och lika så nöjda med 4% om börsen går upp 8%. Jag är inget jättestort fan av absolutavkastning, jag väljer hellre en volatil 15% avkastning än en lugn 12% för att citera… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm