Hoppa till huvudinnehållet

Bilförsäkring; #sparadkrona eller bara dumsnål?

Valfrihet och konkurrens är bra, men det krävs att man som konsument är medveten om vilka val man kan göra och hur man utvärderar dem.

Jag tittar tillbaka på min uppväxt och konstaterar att det var få val vi förväntades göra; när det gällde gymnasieval så valde majoriteten mellan teknisk, ekonomisk eller samhällsvetenskaplig linje.  I övrigt var det inte många val på tapeten; inga mobilabonnemang (då vi inte hade mobiltelefoner…), inga TV-kanalsabonnemang (det fanns bara statlig TV), inga elavtal och i övrigt väldigt få val att göra (på gott och ont). “Forntiden” var i just detta avseende enklare än idag.  Men enklare är inte alltid bättre….

Hur kan man välja?

Mängden val idag kan upplevas överväldigande, mitt tips är att göra som med elefanten; “ät den i mindre bitar” (dvs ta ett val i taget) och kanske även välja att strunta i att göra vissa val (tex så är AP7 Såfan inte ett dålig val när det gäller Premiepensionen). För min del så har senaste veckans val handlat om bilförsäkringar. Jag har haft Aktsam som försäkringsbolag de senaste 10 åren och ungefär vartannat år har jag kommit ihåg att göra en jämförelse med andra bolag. Aktsam har hittills alltid gått segrande ur striden, både avseende pris och omfattning (trots ev. medlemsrabatter och extraerbjudanden).

Men hur ska man då jämföra? Idag finns det ett flertal sajter som jämför försäkringar, tex Compricer, Insplanet och Konsumenternas  vilket gör jämförandet betydligt enklare.

Bilen som ska försäkras är en ganska ordinär bil; en Peugeot 208, årsmodell: 2015, miltal: ca 3000, förvaras i låst garage, jag har ingen färsk skadehistorik och är tillräckligt gammal för att klassas som en trygg förare. Försäkringen jag söker är en helförsäkring (då vagnsskadegarantin gick ut för några månader sen), max årlig milsträcka är 1000 mil. Ett typiskt Svensson-case.

En sökning på Compricer gav ca nio olika förslag där årskostnaden skulle landa någonstans mellan ca 3 100:- och 5 700:-!

Utvärdering

What? Resultatet var oväntat stort i min värld. Det är en himla skillnad! Lägst var Safetown och dyrast var Länsförsäkringar. Aktsam ville ha ca 4 400:-. Hur kan det vara så stor skillnad? När det gäller omfattning och självrisk är skillnaderna små, se bild nedan. Det gäller dock att inte vara dumsnål och urskiljningslöst välja det billigaste när det gäller försäkringar. Ta dig tid och kolla vad skillnaderna är, åtminstone på en övergripande nivå.

Ingen prispress

I mitt fall så gick Safetown segrande ur denna strid, dock med reservation att jag inte har någon relation med dem. Det kan visa sig att de är betydligt svårare att ha att ha att göra med än med de övriga bolagen, men det lär visa sig med tiden. Jag har heller inte jämfört det finstilta i avtalen för att se om det finns några konstigheter, min jämförelse begränsades till ovanstående jämförelse och snabbgranskande av bolagens avtal. Under de ca 30 år jag har haft bilförsäkring har mitt nyttjande begränsats till några krossade glasrutor, någon parkeringsskada och en enstaka bärgning så jag upplever nog mitt behov av en superduperheltäckande försäkring som ganska låg. Då betalar jag hellre en lägre årspremie och sparar i en buffert för oförutsedda händelser.

Då jag är lite nördigt prismedveten så kontaktade jag Aktsam och meddelade att Safetown var billigare för att ge dem en chans att sänka sin premie, men de nöjde sig med att gratulera mig till en billig försäkring och en kommentar om att jag var välkommen att förlänga min försäkring med nuvarande villkor. Himla intressant att den allmänna prispressen, som råder på tex bolån, inte verkar ha nått försäkringsbranschen.

Hur agerar du? Gör du en prisjämförelse? Försöker du pruta?

/Monica

PS: Denna typ av jämförelser är en av flera aktiviteter jag gör för att kunna skapa större utrymme för mitt sparande och mina investeringar. Jag har ingen sponsring eller annan särbehandlande relation med bolagen ovan, utan det är mer en observation av den generella skillnad som råder.

Monica Sjödin
Entreprenör och ekonomientusiast

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
5 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-04-16 09:29

Hej! Jag har just gjort samma jämförelse. Efter att ha haft Aktsam i många år bytte jag till ICA bilförsäkring. För ett par år sen kom Aktsam också med hutlös premiehöjning men då sänktes den när jag visade konkurrerande bolags avgift men så icke i år så jag bytte. Jag jämförde vissa villkor t ex så var självrisken lägre hos ICA. Min bil är av äldre datum, 10år, men går som en klocka och jag har en måttlig skadehistorik så jag sparar mellanskillnaden till ev. skada.

Anonym
Anonym
2020-06-04 12:34

Hej! Ser att den här bloggposten förvisso är 2 år, men desto bättre – hur gick det med SafeTown? Är du fortfarande nöjd? Fungerade de väl? Jag har en försäkring med IF som var bra, men efter en kollision med ett rådjur vill de nu höja årspremien med närmare 3000 (typ den uteblivna självrisken). Det har hänt en gång innan med IF, och när jag kontaktat dem kan de INGET göra på priset, men säger jag upp försäkringen så hör de av sig efter några månader med en lägre premie (då kan jag såklart inte teckna eftersom jag redan har… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-06-26 10:22

Hej
Jag är också nyfiken på om du fortfarande är nöjd, för oss att byta till Safetown skulle vi får en minskning med 50% av kostnaden.
Men det finns inga omdömen på nätet som jag kan hitta, så jag vet inte om man vågar sig på att byta.

Xristian
Xristian
2020-10-12 16:58

Även jag är nyfiken på erfarenheter av Safetown.