Hoppa till huvudinnehållet

Biden-effekt ger ostoppbar megatrend ytterligare boost

Biden leder i opinionsmätningarna just nu och det har redan satt avtryck i fondvärlden. Fonder med fokus på hållbar energi har rusat den senaste månaden, och spararna är med på tåget.

Bidens löfte om en storsatsning på en grön omställning gör redan avtryck på börsen. Aktier inom särskilt solenergi har stigit i USA.

Här är exempelvis några av de amerikanska aktier som gått allra bäst den senaste månaden:

  • SPI Energy: 660 %
  • Sunworks: 247 %
  • CBAK Energy Technology: 221 %

Solcellsaktier har alltså gått starkt på tron att Biden vinner och i så fall gör verklighet av löftet på massiva stimulanser för en grön omställning. Förnyelsebar energi är förstås en ostoppbar megatrend i en absolut nödvändig omställning, men den här extra boosten i bolagen som vi sett den senaste månaden tror jag är en Biden-effekt.

Det här syns tydligt i utvecklingen hos sverigeregistrerade aktiefonder. Här är utvecklingen i några aktiefonder med hållbar inriktning samt dess utveckling bara den senaste månaden:

  • Handelsbanken Hållbar Energi: 20 %
  • DNB Fund Renewable Energy Retail: 11 %
  • Pictet- Clean Energy: 11 %

Småbolag och hållbar energi dominerar i topplistan över de fonder som gått bäst den senaste månaden. Den överlägsna vinnaren på listan, Handelsbanken Hållbar Energi, har rusat i popularitet. Det är hittills i oktober en av de allra mest nettoköpta fonderna hos Nordnet, en fond som inte tidigare varit i närheten av topplistan. Sedan årsskiftet har antalet ägare ökat med hela 300 procent.

Förutom att Biden sannolikt boostar den här utvecklingen ser vi att hållbara investeringar integrerats i flera av de stora stimulanspaket vi sett, exempelvis det från ECB. En ofrånkomlig megatrend som alltså får ytterligare en boost.

Läs gärna mer om ämnet i Dagens industri.

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer